Banky odloží splátky půjček včetně hypoték. Počkají i daně

Jiří Hovorka, Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 3. 2020 15:35 aktualizováno 12. 3. 2020 20:00 | 13 komentářů
Chystané úlevy míří hlavně na klienty z řad zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných.
Banky odloží splátky půjček včetně hypoték. Počkají i daně

Zdroj: Shutterstock

Některé banky nabídnou lidem, kteří se ocitnou v problémech kvůli šíření koronaviru, tříměsíční odklad splátek. Shodlo se na tom dnes prezidium České bankovní asociace.

Konkrétně bankéři mluví o pomoci u hypoték, spotřebitelských úvěrů a půjček pro drobné podnikatele. Podle bank jde o vhodný nástroj pro přečkání krizové doby.

„Prezidium asociace si je vědomo možných tíživých dopadů epidemie COVID-19 na klienty a potvrzuje, že banky za svými klienty stojí a budou připraveny konkrétně pomoci těm klientům, na které ekonomické důsledky epidemie dopadly,“ říká Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace.

„Primárně se banky zaměří na klienty z řad zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, protože lze předpokládat, že právě na ně dopadne epidemie nejtíživěji,“ dodává Štěpánek.

Současně zástupci asociace zahájili konzultace s Českou národní bankou. Banky chtějí, aby centrální banka nastíněný přístup ke klientům v krizové situaci zohlednila při výkonu dohledu.

O podrobnostech případné pomoci mají rozhodovat jednotlivé banky v konkrétních případech. Hlavní zásada: Kdo má problémy se splácením úvěrů, měl by se co nejdříve obrátit na svou banku či úvěrovou společnost a radit se s ní o dalším postupu.

Odpouštění splátek rozhodně nebude automatické. A konkrétně Moneta Money Bank navíc na Twitteru během odpoledne upozornila, že s tímto mimořádným opatřením momentálně vůbec nepočítá. 

Po vlně kritiky pak Moneta své prohlášení smazala a nahradila vstřícnějším.

O tom, že banky nad podobným opatřením uvažují, informoval web Peníze.cz už včera, kdy je k tomuto kroku vyzvali i někteří politici. Například pirátský poslanec Tomáš Martínek bankám vzkázal, aby se inspirovaly Itálií, kde tamní banky i náměstkyně ministra financí přislíbily dočasné splátkové volno klientům z řad malých podnikatelů a domácností.

Ministerstvo financí zároveň o tři měsíce odložilo termín pro odevzdání daňového přiznání i samotnou splatnost daně. Má jít o úlevu zejména pro živnostníky a další drobné podnikatele (OSVČ) v souvislosti se současnou situací kolem koronaviru. Opatření bude mít formu plošného prominutí sankcí a správních poplatků.

Ministerstvo také slíbilo, že finanční a celní správa nebudou po dobu tří měsíců pokutovat podnikatele, pokud se nestihnou od začátku května nově zapojit do elektronické evidence tržeb (EET).

Mimořádná opatření chystá i ministerstvo práce a sociálních věcí. Dočasně zřejmě zruší maximální možnou dobu pro čerpání ošetřovného, která je dosud devět kalendářních dnů (šestnáct pro samoživitele). Výjimečně by na něj zřejmě dosáhli i někteří podnikatelé. Podrobnosti představí ministerstvo v pondělí. Firmy by také mohly dostat příspěvky na mzdy. 

Na aktuální situaci zareagovala i Exekutorská komora. Její prezidium vydalo několik doporučení, podle kterých by exekutoři například měli pozastavit takzvané mobiliární exekuce, tedy zabavování majetku přímo v bytech dlužníků.

Už na začátku týdne odsouhlasila vláda pomoc pro malé a střední podnikatele a živnostníky. Budou moct požádat o bezúročnou půjčku na provozní financování až do výše 15 milionů korun. Úvěr dostanou s dvanáctiměsíčním odkladem splátek a bez poplatků.

V rámci nového úvěrového programu s názvem Úvěr COVID vyčlenily ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou 600 milionů korun. Nárok na zvýhodněný úvěr budou mít třeba ti, u kterých se zpozdilo plnění nebo došlo ke zrušení obchodního kontraktu. Dále třeba podnikatelé, kteří kvůli karanténě přišli o plánované kontrakty v důsledku zrušení veletrhů.

Žádosti bude posuzovat expertní komise složená ze zástupců ministerstva a rozvojové banky. Pokud bude žádost schválena, půjčí stát prostřednictvím banky podnikateli částky od 500 tisíc až do 15 milionů korun, a to do 90 procent prokázané škody.


Čtěte také:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2020 3:19, Dagmar

Dobrý den, chápu že pracujete na tom aby se splátky úvěru a hypoték bez problémů odložili o 3 měsíce a co další společnosti kde se dva dny zpozdite se splátkou a hned máte 500 nahoru 5 dní zpoždění máte 1000 nahoru, co hodlá stát udělat tady s tímhle, příklad pronto credit. Jsem Osvč a už teď mám daleko míň práce než před 14dni , pracuji s lidmi a práce je o hodně méně. K tomu všemu děti doma, ten kdo nemá rodiče tak jako já mám jít za kým? Proboha co se to děje??? Z čeho budem vše platit a živit se??? Rozumím že opatření je zapotřebí, ale teď nejen já ale spoustu ostatních čekáme na pomoc státu.!!! Proč si může banka vybírat komu pomůže a komu ne a proč jen banky ? Stát by měl stoupnout splátky všude a všem co jsou zaměstnání nebo Osvč. Tak jako nam všem ze dne na den nechali děti doma. A věřte že to není jen o tom že jsou doma, učím se s něma s každým zvlášť. Takže jít do práce není vůbec reálné. Počkáme si všichni jak se za nás, náš stát postaví, kolik z nás tuhle situaci zvládne a nebudou z nás dlužníci. Už dávno se měly hranice zavřít , na co jsme sakra čekali?

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services