Rodiče, kteří kvůli péči o dítě zůstanou bez peněz, mají šanci na pomoc

pk | rubrika: Aktuality | 11. 3. 2020 | 4 komentáře

Lidé, kteří se ocitnou ve finanční nouzi, mohou požádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci. Týká se to i rodičů dětí mladších 10 let, pokud s nimi zůstanou doma na takzvaném ošetřovném kvůli současné situaci kolem koronaviru. Upozornil na to Úřad práce ČR, který má výplatu dávky na starosti.

Mimořádnou okamžitou pomoc může od státu získat člověk, jehož sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci.

„Mimořádná okamžitá pomoc je dávkou jednorázovou a nenárokovou. Nárok na ni vzniká až tehdy, kdy Úřad práce ČR po důkladném prošetření konkrétního případu uzná žadatele, případně rodinu, za osoby v hmotné nouzi,“ říká mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

„Pro účely dávky se posuzuje mimo jiné příjem všech osob ve společné domácnosti. Žádost o dávku musí být odůvodněná,“ dodává mluvčí.

Jste v nouzi? Stáhněte si!

Splachovadlo

Máme formuláře, které se budou hodit, když na člověka přijde nouze:

Pod odkazy najdete nejen formuláře vlastních žádostí, ale i další tiskopisy: potvrzení příjmů, potvrzení o studiu a jiné.

Žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc není nutné odevzdávat osobně. Lidé je mohou podávat i přes podatelnu úřadu práce, zaslat poštou či prostřednictvím datové schránky. Formuláře jsou dostupné i na webu ministerstva.

Pokud bude třeba cokoli doplnit nebo upravit, zaměstnanci úřadu prý žadatele sami zkontaktují. Lidé se také mohou objednat se na určitý termín, a to telefonicky, někde i online. 

Na obecnější dotazy odpovídá i call centrum Úřadu práce ČR na telefonním čísle 844 844 803. Zájemci se mohou ptát také prostřednictvím e-mailu kontaktni.centrum@mpsv.cz či callcentrum@mpsv.cz. „Vzhledem k povinnosti mlčenlivosti mohou operátoři poskytovat informace v obecné rovině. Pokud někdo potřebuje řešit konkrétní záležitosti, je třeba obrátit se na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR,“ vysvětluje Beránková.

Na ošetřovné mají zaměstnanci nárok maximálně devět dnů, samoživitelé 16 dnů. Politici teď zvažují dodatečné úlevy pro samoživitele nebo osoby samostatně výdělečně činné, zatím jde ale jenom o obecnější úvahy.


Čtěte podrobněji:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Partners Financial Services