Patnáct tisíc pro každého a balík úlev. Opozice má konkrétní plán

pk | rubrika: Aktuality | 19. 3. 2020 | 10 komentářů

Vláda ANO a ČSSD by dnes odpoledne měla probrat vlastní plány, jak pomoct firmám, drobným podnikatelům i obyčejným lidem.

Konkrétní podrobnosti – kromě už schválených bezúročných půjček, prodloužení ošetřovného, odkladu daní za loňský rok nebo zrušení účtenkové loterie – zatím vláda nezveřejnila. Ve hře jsou hlavně příspěvky firmám na mzdy podle míry škod, proplácení karantény státem místo zaměstnavatele nebo úlevy týkající se odvodů na sociální pojištění.

ODS, která je spolu s Piráty nejsilnější opoziční stranou, dnes přišla s podrobnějšími návrhy. Projednat je chce na mimořádné schůzi sněmovny v příštím týdnu.

ODS navrhuje, aby fyzické a právnické osoby nemusely do konce roku splácet půjčky. Zákonem by došlo k jejich „zamrazení“ včetně úroků.

Zaměstnanci by kromě prodloužení ošetřovného dostali také jednorázovou dávku ve výši zhruba 15 tisíc korun. Podpora se nemá týkat lidí s příjmy nad čtyřnásobek průměrné mzdy – tedy těch, na které se doteď vztahuje takzvaná solidární přirážka. O takzvaném „shazování peněz z vrtulníku“ hovoří i někteří ekonomové, přímou finanční podporu občanům chystá třeba americký prezident Donald Trump.

Anketa

Znamená pro vás virus bezprostředně finanční potíže?

Podnikatelům chce ODS – vedle přiznání ošetřovného – odpustit platby sociálního a zdravotního pojištění pro OSVČ a jejich zaměstnance přinejmenším po dobu nouzového stavu, a to alespoň pro ta odvětví, která musela z rozhodnutí vlády uzavřít.

Prvních 14 dní nemocenské by po dobu trvání stavu nouze měl podnikatelům proplácet stát, navrhuje ODS. Chce také zrušit zálohy na daně do konce roku 2020 a zrušit za letošek i celou daň z příjmu. Start zbývající fáze elektronické evidence tržeb by se měl o rok odložit.

ODS navrhuje i mimořádnou jednorázovou kompenzaci ve výši 30 tisíc korun za propad příjmů všem OSVČ s maximálně deseti zaměstnanci (ke konci letošního února).

Pro firmy pak chce prosadit odpuštění platby sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance přinejmenším po dobu nouzového stavu, a to alespoň pro ta odvětví, která musela z rozhodnutí vlády uzavřít. Pro ostatní by se odložily platby za tři měsíce. Prvních 14 dnů nemocenské by dočasně proplácel stát místo zaměstnavatelů. Firmy by nemusely platit ani zálohy na daně.

Pirátská strana chce mimo jiné rozšířit ošetřovné kvůli zavřené škole pro děti do 13 let a pro děti se zvláštními potřebami. Umožnila by také pružnější střídání rodičů. Na ošetřovné by kromě zaměstnanců s klasickou pracovní smlouvou měli dosáhnout i lidé pracující na DPČ nebo DPP plus podnikatelé.

Piráti jsou také pro odložení EET, do níž se od května mají zapojit prakticky všichni zbývající podnikatelé. Navrhují třeba i odpustit sociální a daňové odvody zaměstnavatelům v zasažených odvětvích a u OSVČ bez příjmu, zvýšení podílu státu na mzdových nákladech, hrazení nemocenské státem pro lidi v karanténě a celkové zjednodušení byrokracie. 

Lidé by podle Pirátů měli dostat třeba i možnost vybrat peníze ze stavebního spoření bez sankce.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2020 17:12, Lichva

Takže opět na to vydělaj blbci co nehledaj žádný úlevy a choděj normálně makat. Zloději s nataženou pazourou za to pojedou na dovolenou, kterou maj vlastně pořád.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 3. 2020 14:32, F

Dost zcestný. Tak důchodcům asi běžně chodí důchod aniž by došlo k propadu příjmu..

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services