Dejte lidem stavebko bez sankce, navrhují poslanci. Nesmysl, reagují spořitelny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 3. 2020 14:54 aktualizováno 18. 3. 2020 17:38 | 3 komentáře

Lidé by měli dostat možnost vybrat peníze ze stavebního spoření bez sankce. Navrhují to Piráti jako jedno z opatření, jak pomoci lidem mírnit dopady současných tvrdých opatření v souvislosti s koronavirem.

„Lidé by získali potřebné peníze a stát by pravděpodobně ušetřil na budoucí státní podpoře spoření,“ uvedl pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Spořit ve stavební spořitelně je třeba minimálně šest let, aby člověk získal státní příspěvek. Kdo smlouvu vypoví dříve, je sankcionován právě tím, že přijde o státní příspěvek. Stavební spořitelny si také za ukončení smlouvy dříve než po šesti letech stanovují poplatky. Zdarma je to jen ve Stavební spořitelně České spořitelny, půl procenta z cílové částky si bere Českomoravská stavební spořitelna, 0,9 procenta Wüstenrot a rovné procento Modrá pyramida a Raiffeisen stavební spořitelna.

Stavební spořitelny s návrhem na předčasné výběry bez sankcí nesouhlasí. „Obecně by takové opatření vedlo k destabilizaci sektoru stavebního spoření a přeneseně i celého bankovního sektoru. Připomínám, že ve stavebních spořitelnách mají domácnosti 14 procent svých vkladů v rámci bankovního sektoru. Výpovědní a vázací lhůta jsou prvky, které umožňují poskytovat úvěry i bez zajištění zástavním právem k nemovitosti za nízkých úrokových sazeb. Aktuálně stavební spořitelny svým klientům půjčily 77 % vkladů,“ reaguje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Dodává, že návrh ještě detailně neviděl, ale odhaduje, že jde o příklad opatření, kdy je cesta do pekla dlážděna dobrými úmysly a po analytičtějším přezkoumání bude shledána nevhodnou.

„Pokud by mělo být zasahováno do právní úpravy fungování stavebního spoření, je třeba mít na paměti, že dopady by měly jak veřejnoprávní, tak soukromoprávní aspekt. Ministerstvo samozřejmě hledá možnosti, jak pomoci občanům i ekonomickým subjektům vyrovnat se s dopady současné situace a jejích budoucích dopadů. Vše budeme nejprve pečlivě analyzovat a konzultovat také s Českou národní bankou,“ reagoval Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services