Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Petr Kielar | rubrika: Analýza | 6. 2. 2024
Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna dnes nabízí nejvíc?
Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Zdroj: Shutterstock

Při sjednání nové smlouvy o stavebním spoření teď nejlépe zhodnotí vklady Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka). Vyplývá to z aktuálního porovnání webu Stavebky.cz.

K základní úrokové sazbě 2,5 % přidává Buřinka kompenzaci ve výši státní podpory. Státní příspěvek od letošního roku klesl na polovinu, tedy z maximálně 2000 Kč na 1000 Kč ročně. Buřinka však rozdíl doplatí z vlastní kapsy formou bonusu. Pro smlouvy sjednané online připíše bonus ke státní podpoře za roky 2024 až 2029, pro smlouvy uzavřené jiným způsobem náleží bonus pouze k podpoře za roky 2024 až 2028. K tomu Buřinka přidává bonus 2500 Kč lidem, kteří na počátku smlouvy (do pěti měsíců) vloží na účet alespoň 75 000 Kč.

Při sjednání smlouvy online a měsíčním vkladu 1700 Kč si u Buřinky během šesti let naspoříme 141 448 Kč, což odpovídá čisté úrokové sazbě 4,77 %. To je čisté zhodnocení vkladů při zohlednění všech poplatků a daní. Kdybychom chtěli stejného výsledku dosáhnout na spořicím účtu, musel by být úročen sazbou 5,612 % po celých šest let.

Porovnání stavebního spoření při vkladu 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let

Nabídky porovnáváme podle částky, kterou naspoříme úložkami 1700 korun za měsíc po dobu šesti let. Do výpočtu jsme vedle úroků a státní podpory zahrnuli také poplatky a daně. Čistá úroková sazba v posledním sloupci nám říká, jako by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku. 

SpořitelnaTarifNaspořeno celkemČistá úroková sazba
ČS (Buřinka)Standard online141 448 Kč4,770 %
MonetaProSpoření pro děti141 284 Kč4,733 %
ČS (Buřinka)Standard140 448 Kč4,541 %
MonetaProSpoření Premium140 017 Kč4,442 %
Modrá pyramidaPrémie za vysoký vklad136 610 Kč3,643 %
ČSOB (Liška)TrendPlus Spořicí136 600 Kč3,641 %
RaiffeisenSpoření pro klienty RB136 192 Kč3,543 %
RaiffeisenSpoření134 569 Kč3,151 %
RaiffeisenJistota134 520 Kč3,139 %
Stav k 5. 2. 2024. Zdroj: Stavebky.cz

Buřinka je v novém roce jediná, která podobnou kompenzaci za nižší státní podporu dál nabízí. ČSOB a Raiffeisen stavební spořitelna už takovou akci ukončily. Další výraznou změnou je snížení úročení vkladů u Raiffeisen.

Za pozornost stojí také nová nabídka Monety pro mladé klienty. K základní úrokové sazbě 2 % navýšené o bonus 2 % dostanou děti mladší 18 let vstupní bonus ve výši 1000 Kč. Jedinou nevýhodou je riziko snížení úrokového bonusu. Moneta ho garantuje pouze do konce letošního roku, poté může klesnout. Kdyby však zůstal zachován po dobu celých šesti let, naspořili by si mladí klienti v podstatě stejnou částku jako u Buřinky.

Sazba na spořicím účtu se může kdykoliv změnit, zatímco na stavebním spoření je garantovaná po celých šest let. Na druhou stranu peníze ze spořicího účtu si lze kdykoliv vybrat bez sankce.

Stavební spořitelny se snaží motivovat klienty k intenzivnějšímu spoření a přidávají různé bonusy a prémie těm, kdo vloží víc než standardních 1700 korun měsíčně. Pokud si chcete na stavební spoření uložit víc, vyzkoušejte si ve srovnávači, kolik vám tento konkrétní způsob přinese.

Podrobnosti o jednotlivých nabídkách čtěte v nezkráceném článku na webu Stavebky.cz

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services