Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

Petr Kučera | rubrika: Analýza | 8. 2. 2024 12:30 aktualizováno 8. 2. 2024 15:30
Česká národní banka dnes podruhé za sebou snížila základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i sazby jednotlivých bank na spořicích produktech. Na termínovaných vkladech si můžete vyšší úrok po určitou dobu ještě udržet.
Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

Zdroj: Shutterstock

Úroky na spoření se obecně odvíjejí od základních sazeb České národní banky. Ta je dnes podruhé za sebou snížila, tentokrát hned o půl procentního bodu. Jednotlivé banky si mohou od zítřka ukládat peníze do ČNB na čtrnáct dnů za 6,25 % a takzvaně přes noc za 5,25 %. A ekonomové očekávají, že sazby budou svižně klesat i v dalších měsících. 

Na očekávané snížení základních sazeb jednotlivé banky už dříve reagovaly snížením úroků na termínovaných vkladech delších než půl roku. Naopak u kratších vkladů je nechaly vyšší nebo je dokonce dočasně zvýšily. Kratší vklady doplnila do své nabídky i Banka Creditas, láká na momentálně nejvyšší úrok na trhu: 6 % při závazku na jeden měsíc a 5,8 % při závazku na tři měsíce. Pozor: všechny sazby zmiňované v článku jsou roční (p.a.), takže to neznamená zhodnocení třeba o celých 6 % za jediný měsíc.

Některé banky už snížily také sazby na spořicích účtech, další to udělají v blízké době – a takový krok nejspíš zopakují do poloviny roku ještě několikrát. Například u Raiffeisenbank od ledna dosáhnou klienti maximálně na 5 %, ještě loni v září dávala 5,5 %. Prostor pro snadné snížení si už dříve připravily také Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, když úročení rozdělily na základní a bonusovou sazbu – tu bonusovou můžou rychleji změnit. Opačným směrem, i když jenom o kousíček, se dnes vydala Trinity bank, když oznámila zvýšení z 6,28 % na 6,3 %. 

Výhodou spořicích účtů je, že peníze si lze kdykoliv vybrat. Banka však může prakticky okamžitě úrok snížit (nebo i zvýšit). Naopak u termínovaných vkladů se zavazujete, že si peníze po určitou dobu nevyberete. Výměnou za to vám však banka garantuje, že původně sjednaný úrok nezmění po celou dobu vkladu. To se podle budoucího vývoje na trhu může ukázat jako výhoda, ale i nevýhoda – v nejbližších měsících to bude určitě výhoda. 

Sjednat si v nejbližších dnech termínovaný vklad tedy může být způsob, jak si současné vyšší úroky zachovat na delší dobu než u spořicích účtů. Sazby na kratších vkladech jsou obecně vyšší než na delších, nicméně i delší vklad se teď může vyplatit: je totiž možné, že po skončení kratšího vkladu budou pro případný nový vklad opět nižší sazby než teď. Například J&T Banka už dříve oznámila, že právě ode dneška sazby sníží. 

Ne u všech bank je ale měsíční vklad nejvýhodnější. Například Komerční banka a Moneta na něm nabízejí jen 0,01 %, zatímco na čtvrtletním vkladu mají výrazně lepší úrok. A třeba Raiffeisenbank dává nejvyšší úrok při vkladu na dva měsíce.

Při výběru termínovaného vkladu je dobré podívat se i na podmínky předčasného výběru. U kratších vkladů to zřejmě není tak zásadní, nicméně mezi bankami jsou velké rozdíly. Například Česká spořitelna umožňuje jeden předčasný výběr do výše 25 % z jistiny vkladového účtu bez sankce. V ČSOB za předčasný výběr zaplatíte jedno procento z vybírané částky, minimálně však 50 korun. A jinde můžete přijít přinejmenším o připsané úroky.

Nejvyšší úroky u termínovaných vkladů na jeden měsíc

BankaÚrok (p.a.)Omezení
Banka Creditas6 %Minimální vklad je 5000 Kč.
Česká spořitelna5,1 %Minimální vklad je 5000 Kč. 
ČSOB4,5 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
UniCredit Bank4,25 %Minimální vklad je 30 000 Kč.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, stav k 8. 2. 2024

 

Nejvyšší úroky u termínovaných vkladů na tři měsíce

BankaÚrok (p.a.)Omezení
Banka Creditas5,8 %Minimální vklad je 5000 Kč.
Česká spořitelna5,5 %Minimální vklad je 5000 Kč. 
ČSOB5,5 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
Moneta Money Bank5,3 %Minimální vklad je 40 000 Kč.
Komerční banka5,25 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč. 
UniCredit Bank5 %Úrok 5 % do jednoho milionu. Úrok 5,25 % od jednoho do pěti milionů. Minimální vklad je 30 000 Kč.
J&T Banka5 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 tisíc – pro ně je minimální vklad 100 tisíc.
Raiffeisenbank5 %Jde o vklad na dva měsíce. Tříměsíční vklad má sazbu 2,3 %. Minimální vklad je 10 000 Kč.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, stav k 8. 2. 2024

 

Nejvyšší úroky u termínovaných vkladů na šest měsíců

BankaÚrok (p.a.)Omezení
Banka Creditas5,4 %Minimální vklad je 5000 Kč.
Max banka5,4 %Minimální vklad je 100 000 Kč.
J&T Banka5 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 tisíc – pro ně je minimální vklad 100 tisíc.
ČSOB5 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
Komerční banka5 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč. 
Česká spořitelna4,8 %Minimální vklad je 5000 Kč. 
Moneta Money Bank4,5 %Minimální vklad je 40 000 Kč.
UniCredit Bank4,5 %Úrok 4,5 % do jednoho milionu. Úrok 5 % od jednoho do pěti milionů. Minimální vklad je 30 000 Kč.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, stav k 8. 2. 2024

 

Nejvyšší úroky u termínovaných vkladů na jeden rok

BankaÚrok (p.a.)Omezení
J&T Banka5,3 %Počáteční vklad musí být aspoň milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T vklady aspoň milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc. 
Banka Creditas4,5 %Minimální vklad je 5000 Kč.
Max banka4,5 %Minimální vklad je 100 000 Kč. 
Fio banka4 %Minimální vklad je 3000 Kč.
Komerční banka 4 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
Moneta Money Bank4 %Minimální vklad je 40 000 Kč.
ČSOB4 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
UniCredit Bank4 %Úrok 4 % do milionu. Minimální vklad je 30 000 Kč.
Česká spořitelna4 %Minimální vklad je 5000 Kč. 
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz, stav k 8. 2. 2024

Jedničkou mezi spořicími účty zatím zůstává nabídka s názvem Skvělý účet od Trinity Bank. Ode dneška dokonce ještě mírně zvýšila úrokové sazby: pro vklady do 250 tisíc je nově 6,3 % p.a. (dosud 6,28 %), případnou část nad tento limit úročí 5,69 % (dosud 5,68 %).

Bez stropu na výši vkladu lze u Trinity Bank získat 6,08 % ročně, ale jen při založení nového účtu na pobočkách v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a současně při trvalém pobytu v některém z těchto krajů.

Česká pobočka slovenské banky VÚB snížila v lednu úrok na 6,05 % z předchozích 6,15 %, limit nemá. Komplikovanější je to s daněním, podrobnosti píšeme v tabulce. 

Nejvyšší úrok na jednoduchém spořicím účtu bez omezení má Max banka. Sazbu 6,01 % ročně dává bez stropu a dalších podmínek.

Nejlepší spořicí účty k 8. únoru 2024

BankaNázevMaximální úrok (p.a.)Omezení
Trinity BankSkvělý účet6,3 %Pro vklady do 250 000 Kč (nad limit pak 5,69 %). 
Trinity BankNabídka na nových pobočkách6,08 %Jen při založení nového účtu na pobočkách v Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a současně při trvalém pobytu v některém z těchto krajů. Bez stropu.
VÚBSpoření bez limitů6,05 %Bez podmínek, ale: Jde o pobočku slovenské banky. Pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka 19% daň. Kdo potvrzení odevzdá, musí si sám vyřešit daňovou povinnost za kalendářní rok (15% sazba v Ćesku). Kdo nepřekročí limity pro zdanitelné příjmy, nemusí přiznání podávat. 
Max bankaSpořicí účet6,01 %Bez podmínek. 
Air BankBonusová akceaž 6 %Pro vklady do 250 000 Kč je úrok 5 %, teprve na část přesahující tuto hranici se použije 6 %. Například u zůstatku 500 000 Kč je výsledný úrok 5,5 %, u milionu 5,75 %, u pěti milionů 5,95 %. Podmínkou je aspoň pět plateb kartou v předchozím měsíci (s úlevou pro nové klienty) a aktivace bonusu. 
UniCredit BankAkce k novému běžnému účtu5,75 %Pouze pro nové klienty, kteří si založí běžný účet. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Banka garantuje, že úrok nesníží do konce února. Dřívějším klientům dává standardně jen 2,5 % do limitu půl milionu.
Banka CreditasSpořicí účet+5,5 %Pro vklady do 500 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 3 %. 
Fio bankaFio konto5,5 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do milionu je úrok 0,1 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %. Minimální zůstatek je 100 Kč, vrací se až při zrušení účtu.
mBankmSpoření5,5 %Podmínkou je (bezplatný) běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou cílů, v každém lze naspořit max. 100 000 Kč. Překročení hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení. Limit lze zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů. 
Moneta Money BankSpoření H, G, F, E5,3 %Pro vklady do milionu korun. Kdo má starší typ spořicího účtu (A-D), musí si založit nový, jinak se mu vyšší úrok nenastaví. Část vkladu nad milion se úročí 0,5 %. 
Tabulka obsahuje jen klasické spořicí účty, které jsou standardně dostupné pro běžné retailové klienty. Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services