Hotovo. Moneta převzala Wüstenrot, přejmenuje ho

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 1. 4. 2020 | 3 komentáře
Zvykněte si: Moneta stavební spořitelna a Moneta hypoteční banka.
Hotovo. Moneta převzala Wüstenrot, přejmenuje ho

Skupina Moneta dnes dokončila akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Stala se tak vlastníkem 100 procent akcií v obou uvedených společnostech.

Vypořádání transakce předcházely souhlasy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a České národní banky, o které Moneta požádala letos v lednu.

„Akvizice nás posiluje a má pro nás strategický význam. Dnešním krokem jsme zdvojnásobili svůj podíl na hypotečním trhu a vstoupili na trh stavebního spoření. Zároveň získáváme více než 400 tisíc nových klientů,“ říká Tomáš Spurný, předseda představenstva Moneta Money Bank.

Moneta plánuje nabídnout všechny produkty nově nabytých společností v rámci vlastních digitálních kanálů a pobočkové sítě nejpozději do konce roku 2020. Stavební spoření jde už nyní sjednat na pobočkách.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Obě pořízené společnosti dostanou nové jméno, a to Moneta stavební spořitelna a Moneta hypoteční banka. Banka zatím neuvedla, kdy přesně k přejmenování dojde. Moneta plánuje i spojení hypoteční banky s vlastní hypoteční divizí. K této fúzi by mělo dojít do konce roku 2020 za předpokladu, že obdrží další regulatorní souhlas k tomuto kroku.

Dnešním dnem bylo zároveň jmenováno nové představenstvo Wüstenrotu. V jeho čele zůstává dosavadní předseda představenstva Michael Pupala. Novými členy se stali Petr Toman a Petra Folwarczna,klíčoví manažeři banky Monety.

Změn doznala i dozorčí rada Wüstenrotu, ve které nyní zasednou stávající místopředseda představenstva Monety Carl Normann Vökt a členové představenstva Jan Friček a Jan Novotný.

Kupní cena akvizice byla 175 milionů eur, což odpovídá přibližně 4,5 miliardám korun. Moneta dnes celou transakci zaplatila, financovala ji z existujícího vlastního kapitálu. 

Moneta loni skončila v zisku ve výši čtyř miliard korun, Wüstenrot měl zisk přesahující 500 milionů. Díky spojení posílí Moneta o víc než 55 miliard korun na straně vkladů, úvěrové portfolio vzroste o 56 miliard korun. Obě společnosti disponují kapitálem v hodnotě 5,4 miliardy korun.


Už jste to četli?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services