Nejlépe úročený běžný účet prudce sníží sazbu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 4. 2020 | 4 komentáře

Expobank sníží úrokovou sazbu na svém Neo účtu z dosavadních 1,6 % na 0,65 %. Vyplývá to z oznámení klientům.

Ke změně dojde až od 16. června, protože u platebních účtů musí banky informovat o zhoršení podmínek aspoň dva měsíce předem.

Neo účet od Expobank je nejlíp úročeným běžným účtem. Většina bank totiž v posledních letech peníze na běžných účtech neúročí buď vůbec, nebo jenom symbolickou sazbou jako 0,01 %.

Lépe úročený běžný účet nabízejí vedle Expobank (1,6 % bez omezení výše vkladu) také aplikace Richee od Creditas (1,5 % do 300 000 Kč, nad tuhle hranici 0,5 %), Air Bank (1 % do 100 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc) nebo Hello Bank (0,6 % do 100 000 Kč).

Neo účet od Expobank dlouhodobě patřil ke špičce i v porovnání se spořicími účty. Fungoval prakticky stejně, dosáhne na něj každý zájemce bez poplatků a dalších podmínek.

Hlídáme to

Titulem „největší banka“ se dál můžou chlubit dvě skupiny. Jak jsou na tom v porovnání s ostatními?

Největší banky v Česku. Žebříček podle počtu klientů i peněz


Banka Creditas obhajuje komplikovaný způsob úročení tím, že ČNB zpřísnila regulaci spořicích účtů. Prozkoumali jsme, jaká platí pravidla.

Úrok na spořicím účtu už nejde rychle snížit. Proto se podmínky komplikují


Když vám přijde na účet méně peněz než obvykle, může vás banka připravit ještě o další. Při nesplnění podmínek pro bezplatné vedení totiž hrozí poplatek, který u takzvaných prémiových kont dosahuje stovek korun měsíčně.

Přijde vám méně peněz, hrozí poplatek. Pozor na podmínky účtu

Expobank sice důvod snížení klientům nevysvětluje, zřejmě ale reaguje na prudký pokles základní sazby České národní banky. Zatímco ještě 7. února zvyšovala ČNB svou reposazbu na 2,25 %, kvůli dopadům epidemie koronaviru ji 16. března snížila na 1,75 %, hned 20. března ji pak srazila dokonce na 1 % a během roku se čeká její další pokles.

Jako první reagovala na snížení sazeb ČNB už 19. března Trinity Bank, která zhruba pět týdnů předtím nabídla nejlepší spořicí účet pro vklady na jeden milion korun se sazbou 2,08 %. Úrok snížila na 1,61 %, stejně jako pro vklady od 250 tisíc do milionu korun (z původních 1,88 %). Sazby se vztahují na celý zůstatek, tedy i na část pod zmíněné limity. U nižších vkladů dál zůstává úrok 1,58 %.

Nejvyšší úrok na spořicím účtu dál nabízí ING Bank, která láká nové klienty na 2 % pro vklady do 300 tisíc korun. Akci prodloužila i na duben. Takovou sazbu garantuje na půl roku, pak klesne na půl procenta – což je standardní úroveň, na níž ING Konto zůstává dlouhodobě. Vklady nad hranici 300 tisíc se úročí pouze 0,1 %. Ve výsledku tak má lepší sazbu pro vklady do zhruba 370 tisíc korun, pak už ji překoná Trinity.

Při zůstatku nad milion korun nabízí vyšší úrok Sberbank. Kdo u ní má uloženo od jednoho do tří milionu, získá 1,7 % na celý vklad (tedy i na část pod milion). Kdo má víc než tři miliony, získá 1,75 % – opět na celý vklad. Drobným háčkem je pětikorunový poplatek za odchozí platbu ze spořicího účtu do jiné banky. Vklady do 300 tisíc se ve Sberbank úročí 1,38 %, vklady od 300 001 Kč do jednoho milionu 1,45 %. Se stejnými sazbami počítá i nový úrokový lístek zveřejněný pro období od letošního 1. června.

Na 1,6 % - tedy stejně jako do poloviny června v Expobank – dosáhnete bez podmínek a bez omezení výše vkladu také v Bance Creditas, už na konci ledna slíbila udržet stejný úrok do konce června.

Shodných 1,6 % můžete mít i v Equa bank, ovšem jenom do částky 300 tisíc a při splnění jedné ze dvou podmínek: aspoň tři platby kartou v měsíci nebo hodnota investic přinejmenším 50 tisíc. Případnou část nad 300 tisíc úročí Equa jenom 0,2 %.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services