ČNB znovu snižuje úrokové sazby. Víc, než se čekalo

jih | rubrika: Aktuality | 26. 3. 2020 14:05 aktualizováno 26. 3. 2020 16:45 | 5 komentářů

Bankovní rada České národní banky dnes jednomyslně rozhodla o dalším snížení úrokových sazeb, ta základní klesne o 0,75 procentního bodu. Analytici čekali pokles o 0,5 procentního bodu.

Dvoutýdenní repo sazbu snížila od 27. března na 1 %. Současně rozhodla o snížení lombardní sazby na 2 % a diskontní sazby na 0,05 %.

ČNB počítá s pádem české ekonomiky do silné recese, ve které zůstaneme do konce roku. Bankovní sektor je na krizi připraven, ale zpomalení ekonomiky se výrazně promítne do kvality úvěrových portfolií bank, protože firmy i domácnosti se mohou dostat do problémů se splácením. Proto bankovní rada s platností od 1. dubna snížila sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1 % ze současných 1,75 %.

„Schopnosti bank financovat reálnou ekonomiku pomůže postupné uvolňování proticyklické kapitálové rezervy v kombinaci s odkladem výplaty dividend,“ uvedl po dnešním jednání viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. ČNB nově k pozastavení výplaty dividend vyzvala i pojišťovny a penzijní společnosti. Centrální banka je také kdykoli připravena reagovat na další vývoj, například na výrazné výkyvy v kurzu koruny, a je připravena dále snižovat úrokové sazby.

„Dnešní zasedání bankovní rady ČNB nepřekvapilo. Centrální bankéři sice přistoupili k výraznějšímu snížení úrokových sazeb, ale všechny avizované kroky ČNB lze označit jako úpravy parametrů standardní měnové politiky,“ shrnul Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Bankovní rada ČNB už na výrazné zpomalení ekonomiky v důsledku koronavirové krize reagovala na mimořádném zasedání v polovině března. Tehdy úroky snížila o půl procentního bodu a bankám například doporučila, aby pozastavily výplatu dividend. Výsledek dnešního jednání oznámila rada o hodinu později, než je obvyklé.

Centrální banky snižují úroky v situaci, kdy chtějí ekonomiku rozhýbat. Nižší úroky totiž znamenají levnější úvěry a také menší chuť lidí držet peníze na spořicích účtech, tedy vyšší ochotu utrácet. „Samotné snížení úrokových sazeb nebude příliš účinným lékem s ekonomickými následky současných mimořádných opatření a hlavní tíha tak leží na opatřeních vlády,“ upozorňuje Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Jisté je, že centrální banka zatím nemůže vládě pomoci masivním nákupem vládních dluhopisů, jak se o tom mluvilo na začátku týdne. Snaha o zrychlené schválení novely zákona o ČNB, na které se dohodla ministryně financí Alena Schillerová s guvernérem centrální banky Jiřím Rusnokem, totiž nevyšla. Vláda ji ale stále chce brzy prosadit.

Srovnejte si to s námi

Vládu to ale zatím příliš mrzet nemusí, protože ministerstvo financí za poslední týden získalo skrze emisi státních dluhopisů, pokladničních poukázek a jejich přímých prodejů přibližně 70 procent celkového aktuálně plánovaného deficitu ve výši 200 miliard korun. A to za výhodných podmínek, když například dnes ministerstvo prodalo rekordní objem 68,5 miliardy korun ročních pokladničních poukázek s výnosem 1,25 procenta ročně.

„Ministerstvo financí přitom ještě na začátku týdne počítalo s tím, že v druhém čtvrtletí bude emitovat 100 miliard korun státních dluhopisů a 100 miliard korun pokladničních poukázek. Příslib nákupů státních dluhopisů centrální bankou však zvýšil zájem investorů o české státní cenné papíry a umožnil ministerstvu realizovat svůj plán dříve a za výhodnějších podmínek,“ říká František Táborský, ekonom Komerční banky.

Zpět k samotnému snížení sazeb od ČNB: „Nižší úrokové sazby mohou vést k oslabení kurzu koruny. ČNB však má obrovské devizové rezervy, kterými může v případě potřeby stabilizovat kurz naší měny. Navíc k uvolňování měnové politiky přistupují i další centrální banky po celém světě, takže snížení úrokových sazeb v České republice může mít na kurz koruny menší vliv, než jsme bývali zvyklí v minulosti,“ říká Štěpán Křeček, ekonom BH Securities. Česká měna na rozhodnutí ČNB reagovala krátkým oslabením, nyní je ale kurz zpět pod 27,5 korun za euro.


Čtěte více:

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services