Nejlepší účty bez poplatků. Tři už jsou opravdu zdarma

Petr Kučera | rubrika: Analýza | 10. 2. 2020 | 15 komentářů
Na „účet bez poplatků“ už láká většina bank. Od začátku roku se k nim přidala Raiffeisenbank. A Equa, jejíž konto patřilo už doteď mezi nejlevnější, v únoru zruší poslední omezení. Na které účty dosáhnete skutečně snadno a kde si musíte dávat pozor?
Nejlepší účty bez poplatků. Tři už jsou opravdu zdarma

Zdroj: Shutterstock

Equa bank zruší od 20. února poplatek za výběry z bankomatů v zahraničí. Nově tak budou zadarmo a neomezeně po celém světě. Uživatelé osobního účtu doteď platili devět korun.

Equa se tak stane třetí bankou, u níž běžný – takzvaný retailový – klient snadno dosáhne na účet opravdu bez poplatků, tedy na všechny často využívané služby bez podmínek a bez omezení.

Její nabídka bude od 20. února srovnatelná s Bankou Creditas nebo Expobank. Také tyhle banky nabízejí všechny důležité služby zdarma a bez podmínek.

Kdo má účet zdarma bez poplatků a bez omezení

Kdo si založí účet u této trojice, má ho automaticky bez poplatku za vedení. Neplatí samozřejmě ani za používání internetového nebo mobilního bankovnictví.

Zadarmo dostane běžnou debetní kartu, s níž může bez omezení vybírat ze všech tuzemských i zahraničních bankomatů. Neplatí za tuzemské převody do jiných bank ani za takzvané europlatby (převody eur v rámci EU a dalších zemí oblasti SEPA).

Klienti všech tří bank můžou hotovost bez poplatku nejenom vybírat, ale i vkládat na vlastní účet. Drobný rozdíl ocení jenom ti, kdo chtějí najednou vložit hotovost nad 375 tisíc korun: Creditas nad tuhle hranici vybírá poplatek, a to 0,05 % z vkládané částky.

Jenže v praxi mají vklad hotovosti relativně nejsnazší právě klienti Creditas. Mohou k tomu využít všech 35 poboček. Equa jich má sice přes padesát, ale hotovost můžete zdarma vkládat jenom prostřednictvím vkladomatů – a ty zatím najdete pouze na šestnácti pobočkách. U Expobank pak vklad hotovosti využije málokdo: Musel by zajít na jedinou pobočku, která je v Praze na Pankráci.

Equa a Creditas lákají i na možnost bezplatného vedení účtu v cizí měně. Vedle klasického korunového tak můžete mít třeba účet v eurech. Expobank ho v rámci Neo účtu nenabízí, lze si ho dokoupit za 100 korun měsíčně.

Creditas už dávno umí okamžité platby, tedy posílat a přijímat je během pár vteřin. Equa a Expobank je teprve chystají.

A jestli vás zajímají mobilní platby, tak Equa nabízí Google Pay i Apple Pay. Creditas zatím Google Pay a Garmin Pay, během prvního pololetí chce přidat Apple Pay. U Expobank nenajdete ani jednu ze zmíněných služeb.

Všechny tři banky nabízejí solidní úrok na spoření: Expobank i Creditas 1,6 % bez omezení výše vkladu. Neo účet od Expobank má tu výhodu, že jde o běžný účet a zůstatky se tak na něm úročí automaticky, zatímco u Creditas je nejdřív musíte převést z běžného na spořicí účet.

Stejných 1,6 % nabídne od příštího týdne i Spořicí účet Hit od Equa bank, ale jenom do limitu 300 tisíc korun. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc nebo objem investic aspoň 50 tisíc. Kdo podmínku nesplní, dostane jenom 0,2 %, stejně jako na část převyšující zmíněný limit.

Základní služby zdarma bez podmínek a neomezeně

 

vedení

účtu

platební

karta

tuzemské

platby

vlastní

bankom.

cizí

bankom.

v Česku

zahran.

bankom.

Air Bankanoanoanoanonene
Creditasanoanoanoanoanoano
Česká spořitelnaneanoanoanonene
ČSOBneanoanoanonene
Equa bankanoanoanoanoanoano
Expobankanoanoanoanoanoano
Fio bankaanoanoanoanonene
Hello Bankanoanoanoanonene
Komerční bankaanoanoneanonene
mBankanoanoanonenene
Monetaanoanoanoanoneano
Raiffeisenanoanoanoanoanone
Sberbankanonenenenene
Trinity Bankanonelzeanonelzenelzenelze
UniCreditneanoanoanoanoano

Co nejlepší trojice nabízí navíc? Creditas má dlouhodobě jeden z nejlepších kurzů na platební kartě, při platbě v eurech (z korunového účtu) tedy přijdete o méně peněz. Equa spustila jednoduché investice do podílových fondů přímo z internetového bankovnictví. A s Expobank si můžete snadno koupit bitcoin, zlato nebo stříbro.

Vedle klasického účtu má Creditas i účet v mobilní aplikaci Richee. Dokáže v zásadě stejné věci, automaticky navíc nabízí úrok 1,5 % přímo na běžném účtu do limitu 300 tisíc korun. Láká na multibanking, tedy „víc bank v jedné“ – můžete si připojit účty z dvanácti tuzemských bank a kromě sledování pohybů i zadávat příkazy.

Základní služby zdarma bez podmínek, ale s omezením

Také většina dalších bank sice nabízí účty, které jsou automaticky zadarmo bez podmínek, mají ale vždycky aspoň jedno omezení. Přestože se většinou netýká základních, tedy nejčastěji využívaných služeb.

Anketa

Která banka je vaše hlavní, tj. posíláte si tam nejvíc peněz nebo s ní nejčastěji platíte?

Zadarmo u nich máte vedení účtu, používání internetového nebo mobilního bankovnictví, debetní kartu (s výjimkou Trinity, která zatím funguje bez karet), tuzemské převody, europlatby i výběry z vlastních bankomatů (s omezením u mBank).

Kdy narazíte na poplatek nebo omezení?

  • mBank umožní výběr z jakéhokoliv tuzemského nebo zahraničního bankomatu bez poplatku, když si řeknete aspoň o 1500 Kč. Když vybíráte míň, přijde vás to na 29 Kč. mBank zatím neumí okamžité platby.
  • U Air Bank si zdarma vyberete z vlastních bankomatů. U cizích v Česku zaplatíte 25 Kč, stejně jako v zahraničí. Na pobočkách Sazky to můžete mít za 10 Kč. Kromě toho počítejte s korunovým příplatkem za okamžitý převod (standardní je zdarma).
  • Také z bankomatů Fio banky si vyberete bez poplatků. U cizích tuzemských bankomatů je to komplikovanější: V každém měsíci máte vždycky jeden bez poplatku, za platby kartou u obchodníků můžete získat až pět bezplatných výběrů v měsíci. Každý další pak přijde na 25 Kč. Ze zahraničního bankomatu máte první výběr v kalendářním měsíci zdarma, další stojí 80 Kč.
  • Moneta má bez poplatku výběry z vlastních bankomatů, stejně jako ze zahraničních. Zaplatíte však za výběry z jiných tuzemských bankomatů: buď pokaždé 20 Kč, nebo měsíční paušál 50 Kč. Dodejme, že jde o Tom účet, zatímco pro starší typy běžných kont můžou platit jiné podmínky.
  • Raiffeisenbank má všechny výběry v tuzemsku bez poplatku. Prodraží se ty zahraniční: Každý přijde na 100 Kč plus 0,5 % z vybírané částky. Případné vedení účtu v jiné měně stojí 29 Kč. Všechno se to týká nového Chytrého účtu, který Raiffeisenbank nabízí teprve od začátku letošního roku. Starší typ eKonto Smart nebyl automaticky bez paušálu za vedení.
  • U Hello Bank si bez omezení vyberete z vlastních bankomatů – těch je ale zatím jenom šest. Z jiných bankomatů v Česku i cizině jsou zdarma jenom první tři výběry v měsíci, každý další přijde na 30 Kč. Banka prakticky neumožňuje vklad hotovosti. Za výše zmíněnými konkurenty je pozadu i v inovacích: Neumí mobilní (Google/Apple Pay) ani okamžité platby. Vedení účtu v cizí měně neumožňuje.
  • Trinity Bank zatím nenabízí vlastní platební karty. Neumí ani okamžité platby. Vedení účtu v cizí měně přijde na 19 Kč.
  • A jedna banka, která sem vlastně nepatří: Sberbank má sice vedení účtu automaticky bez poplatků, jenže pak jich na vás čeká plno. Především jde o pět korun za každou odchozí transakci mimo banku. Platební karta přijde na 41 Kč měsíčně. Výběr z vlastního bankomatu stojí pět korun, z jiného v tuzemsku na 29 Kč, v cizině na 75 Kč plus 0,5 %. Sberbank zatím neumí mobilní ani okamžité platby.

Kde musíte splnit určité podmínky

Další skupina účtů je s měsíčním paušálem za vedení. Můžete se mu ale vyhnout. Nejčastěji banky požadují určitou sumu, která musí během měsíce dorazit na účet, případně určitý počet odchozích transakcí.

Příjmovou podmínku většinou bez problémů splníte, především když si na účet necháte pravidelně posílat výplatu. Peníze tam navíc nemusí zůstávat dlouho – můžou prakticky zase druhý den odejít.

Nejpřísnější podmínky má Česká spořitelna. A nejvíc se jejich nesplnění prodraží u UniCredit Bank.

  • Česká spořitelna: V programu Moje zdravé finance vám odpustí poplatek, když současně splníte tři podmínky: Na účet vám přijde aspoň 7000 Kč za měsíc, aspoň jednou zaplatíte kartou a využíváte aspoň jeden další produkt – hypotéku nebo jiný úvěr, investici do podílových listů, pojištění, penzijní připojištění a podobně. I při splnění všech podmínek ale platíte 40 Kč za každý výběr z jiného než spořitelního bankomatu v Česku. V cizině se platí 5 Kč za výběry z bankomatů skupiny Erste, 40 Kč za výběr eur z jiných bankomatů a 125 Kč za ostatní výběry. Při nesplnění zmíněných podmínek přijde účet na 100 Kč měsíčně.
  • UniCredit Bank: Účet nazvaný U konto máte zadarmo, když vám na něj přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně. Bez poplatku jsou všechny základní služby včetně výběrů z bankomatů (i v cizině). Výjimkou jsou europlatby – SEPA převod přijde na šest korun. Pokud však v některém měsíci nesplníte podmínku pro odpuštění paušálu, zaplatíte 199 Kč.
  • ČSOB: Účet Plus Konto je bez poplatku, když vám na něj přijde aspoň 10 000 Kč měsíčně. Vždycky ale platíte za výběry z jiných bankomatů v tuzemsku (40 Kč) i v zahraničí (100 Kč). Ani europlatby nejsou zadarmo – každá stojí pět korun. Při nesplnění podmínek si banka strhne paušál 69 Kč (úlevu mají lidé do 26 let nebo od 58 let věku a dále lidé na mateřské či rodičovské dovolené nebo se zdravotním postižením).
  • Sberbank: K tomu, abyste měli Fér konto Aktiv bez paušálu (jinak 99 Kč), stačí aspoň pět odchozích transakcí za měsíc – počítají se i platby kartou. Přesto platíte 29 Kč za výběry z cizích bankomatů v tuzemsku. Za výběry v zahraničí dokonce 75 Kč plus 0,5 % z vybírané částky.

Připlaťte si a neřešte poplatky

Zbyla tu jediná významnější banka, kde běžný klient na bezplatné základní služby nedosáhne nikdy. Tedy pokud si na účet neposílá aspoň 100 tisíc měsíčně.

Konto nazvané MůjÚčet od Komerční banky je sice automaticky bez poplatku za vedení, vždycky ale zaplatíte šest korun za každou odchozí platbu do jiné tuzemské banky. Když odešlete peníze desetkrát za měsíc, je z toho hned šedesát korun. Kromě toho vás čekají poplatky 39 Kč za výběry z jiných bankomatů v Evropě včetně Česka, případně 99 Kč mimo Evropu.

Víme víc

Dokážete během pěti měsíců utratit 100 000 Kč? Pak můžete odměnu za nový účet v Monetě vyčerpat naplno.

Banka láká na bonus 2000 Kč. Prozkoumali jsme podmínky


Vysoké příplatky za převody eur musely od 15. prosince definitivně skončit. Jak se s tím tuzemské banky vypořádaly?

Drahé platby v eurech končí. Přichází velký třesk


Česká spořitelna zvýhodní spořicí účty. Má to ale několik háčků. Jestli chcete vyšší úrok a bez podmínek, máme další tipy.

Spořitelna vylepší spořicí účet. Už nezačíná nulou


Které banky už umějí okamžité platby? Na kolik vás přijdou prioritní a mají ještě vůbec smysl? A jak snadno si je nováček splete?

Okamžité platby nejsou prioritní ani expresní. Jak banky ukážou rozdíl?

Paradoxně levněji tak může vyjít varianta MůjÚčet Plus. Je sice s měsíčním paušálem 39 Kč, ale odchozí transakce pak máte bez poplatku, v ceně dostanete i dva výběry z jiných bankomatů za měsíc (v Evropě včetně Česka). A jestli chcete mít zadarmo výběry kdekoliv na světě a k tomu ještě cestovní pojištění, stačí platit měsíční paušál 169 Kč za konto MůjÚčet Gold.

Podobný model nabízejí i někteří konkurenti: Zaplaťte různě vysoký měsíční paušál a máte v ceně buď všechno, nebo skoro všechno. Třeba Aktivní účet od Raiffeisenbank (49 Kč) nebo Velký tarif od Air Bank (100 Kč měsíčně).

Bohatší klienti jsou na tom líp, protože na nadstandardní služby mohou dosáhnout i bez paušálu. Stačí, když jim na účet pravidelně chodí vyšší příjem, případně když mají od banky hypotéku nebo když v ní mají uloženo víc peněz, třeba i formou investic. Příkladem jsou Konto Premium od ČSOB, Erste Premier od České spořitelny, Prémiový účet od Raiffeisenbank, Top nabídka od Komerční banky nebo U konto Premium od UniCredit.

Jenom elektronicky. A pozor v cizině

Dodejme, že když v článku píšeme o příchozích a odchozích platbách, myslíme samozřejmě transakce zadané v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci. Za příkazy zadané na pobočce nebo přes operátora na telefonu vždycky zaplatíte – nejčastěji desítky korun.

Stejně tak počítáme s tím, že si necháváte posílat výpisy elektronicky. Jsou zdarma, zatímco ty papírové vyjdou opět na desítky korun.

A přestože vám banka neúčtuje žádné poplatky za výběr z bankomatů v cizině, pozor na to, že je může účtovat společnost, která zahraniční bankomat provozuje. Musí vám to dát vědět před výběrem.

Bohužel čím dál častější je také nechtěná přirážka ke standardnímu kurzu, jestliže neodmítnete „službu“ DCC – Dynamic Currency Conversion. Ta na vás čeká nejenom u mnoha bankomatů, ale i u terminálů některých zahraničních obchodníků. Podrobněji jsme o ní psali loni.

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám zajímavé rozhovory, aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2020 19:16, chk

Mnohamiliardové zisky. Trochu špatná matematika. V absolutních číslech to vypadá dobře, ale v relativních už ne tak moc. Najdeme daleko ziskovější sektory než finance. Marže v bankách jsou nízko a zisky táhnou hlavně rozpouštění rezerv na špatné úvěry.

Jen na okraj. Zisk 100czk z aktiv o objemu 100 je sakra hodně. Ale zisk třeba 4 mld. czk z aktiv 400 mld. už tak moc není. Ale to asi stejně nepochopíte...

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2020 7:23, fio

Fio uz ma neomezeny pocet vlastnich vyberu a 10 cizich mesicne. To bohate staci...

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services