Přijde vám méně peněz, hrozí poplatek. Pozor na podmínky účtu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 3. 2020 | 6 komentářů

Když vám kvůli koronaviru přijde na účet méně peněz než obvykle, může vás banka připravit ještě o další. Při nesplnění podmínek pro bezplatné vedení totiž hrozí poplatek, který u takzvaných prémiových kont dosahuje stovek korun měsíčně. 

K mimořádnému odpuštění paušálu za vedení se už rozhodla Raiffeisenbank u svého Prémiového účtu. Ten je podle standardních podmínek bez poplatku, jestliže na něj přijde aspoň 50 tisíc korun měsíčně – počítají se jenom dvě nejvyšší transakce. Při nesplnění podmínek banka účtuje 250 korun.

„Rozhodli jsme se, že po dobu tří měsíců (za březen, duben, květen) nebudeme účtovat poplatek za vedení Prémiového účtu. V červnu již účtování proběhne podle platného ceníku,“ potvrzuje mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Konkurenční ČSOB zatím klienty o podobném kroku neinformovala. Za účet Premium konto standardně vybírá poplatek 900 korun za každý měsíc, kdy na něj nepřijde v součtu aspoň 50 tisíc korun. Bez ohledu na výši příjmu ho mají zdarma klienti s aspoň třímilionovou hypotékou nebo vklady v bance nad 1,5 milionu.

„V rámci této mimořádné události se snažíme vyjít maximálně vstříc našim klientům. U prémiových klientů se jedná vždy o individuální přístup a v následujícím období tomu nebude jinak. Situaci bedlivě sledujeme a dle vývoje připravíme následná opatření,“ říká k tomu mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Virus v peněžence

Ošetřovné. Náhrada mzdy v karanténě. Odpuštění sociálního a zdravotního pojištění. Otevírací doba pro důchodce. Bezúročné půjčky... Informace se valí ze všech stran. Všechny je sbíráme.

Koronavirus a vaše peníze: Praktický přehled na jednom místě


Kdy vám pojištění pomůže? A má smysl si ho teď narychlo sjednat? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Životní pojištění a koronavirus: Co kryje a kdy máte smůlu


Plošné přerušení podporuje i guvernér ČNB Jiří Rusnok. Naopak třeba šéf České spořitelny dál preferuje cílenou podporu pro ty, kteří ji opravdu potřebují.

Odklad splátek bude pro všechny a na půl roku, chce Schillerová

Nejvyšší paušál – rovných tisíc korun – pak podle standardního ceníku vybírá Česká spořitelna u účtu Erste Premier, pokud klientovi nepřijde na účet aspoň 70 tisíc korun měsíčně nebo nemá uloženo aspoň 1,5 milionu.

Zhruba poloviční poplatek vybírají UniCredit Bank v případě U konta Premium (499 Kč měsíčně, pokud na účet nepřijde aspoň 50 tisíc nebo vklady nepřesahují jeden milion) nebo Komerční banka u produktu Top nabídka (490 Kč měsíčně, jestliže na účet nepřijde aspoň 100 tisíc nebo vklady nepřesahují jeden milion).

„U klientů, kteří využívají účet Top nabídka, v tuto chvíli nepředpokládáme potíže plošného charakteru. Případné požadavky jsme připraveni řešit individuálně,“ říká mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Některé nadstandardní služby, které jsou součástí prémiových účtů, teď klienti ani nemohou využít, nebo jenom omezeně – například zvýhodněné vstupy do letištních salonků, cestovní pojištění nebo odměny za nákupy v obchodech.

Mírnější podmínky se týkají i některých běžných účtů. Například na Plus Konto u ČSOB musí standardně přijít měsíčně aspoň 10 tisíc korun (jinak banka strhává paušál 69 Kč), na U konto od UniCredit 12 tisíc korun (jinak 199 Kč). Podobná omezení zůstávají také u některých starších produktů jiných bank, přestože většina teď už nabízí účty bez poplatku za vedení i za základní služby bez podmínek (výjimkou je Komerční banka s poplatkem 6 Kč za každou odchozí platbu do jiné banky).

Podobně zatím odpovídají i ostatní bankyKlienti, jejichž banka podobný poplatek neodpustí plošně, mohou o jeho prominutí žádat individuálně právě s odkazem na mimořádnou situaci – tedy nižší příjem kvůli dopadům epidemie koronaviru.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2020 14:55, V. R.

Ten poplatek je jasně daný a příjem na účet můžete splnit i přeposláním z jiného svého účtu. Takže já nevidím problém. Banka určitě může poplatek odpustit a v současné situaci by to nejspíš taky udělala, ale pokud si někdo toto neohlídá je to jen a jen jeho problém.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 3. 2020 16:13, Honza

Strhnou, pouze jednou a končíme. Navíc budu varovat ostatní. Pokud budou jednat tak jak dovolí zakon a ne slušnost, jiný postup se nevyplácí.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services