Obchody vyhradí dvě hodiny pro seniory. Roušky budou povinné

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 3. 2020 | 7 komentářů

Vláda rozhodla o dalších mimořádných opatřeních v souvislosti s epidemií koronaviru.

Obchody s potravinami, lékárny i drogerie budou od zítřka každý den od 10. do 12. hodiny otevřeny jen pro seniory od 65 let výše, tedy pro nejvíce ohroženou skupinu.

Vláda doporučila všem provozovatelům maloobchodních prodejen dezinfikovat nákupní košíky po každém použití. Stejně tak kliky, madla, dveře, a to alespoň jednou za hodinu

Od půlnoci také bude každý, kdo vyjde z domu, muset povinně nosit ochranu úst a nosu. Povinné tak budou respirátory, roušky, šátky nebo třeba šály. Zamezí se tím dalšímu šíření viru.

Vláda dále změnila své včerejší rozhodnutí o tom, že ošetřovné prodlouží vlastním nařízením. Nakonec návrh půjde na mimořádnou schůzi poslanců tak, jak už v pátek navrhovala ministryně práce Jana Maláčová. Parlament se měl mimořádně sejít v úterý.

Pravidla dávky, která by měla nahradit ošetřovné pro OSVČ, připravuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Podrobnosti zatím neuvedl.

I pro nejmenší živnostníky vláda ve spolupráci s komerčními bankami chystá bezúročné půjčky s odkladem splácení. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka o těchto půjčkách nyní stát s bankami jedná a jasná pravidla by měla být zhruba do 14 dnů. Půjčky by měly být se státní garancí a dostupné v jakékoli výši, aby byly dostupné i pro nejmenší živnostníky.

Podnikatelé i běžní občané můžou chtít náhradu škody, která jim vznikla kvůli opatřením v souvislosti s nouzovým stavem. Upozorňují na to někteří právníci.

Za škodu kvůli nouzovému stavu odpovídá stát. Jak na to


Rodiče, kteří musí pečovat o děti kvůli zavřené škole, nezůstanou bez peněz. Nejdřív to ale musí schválit poslanci.

Na prodloužení ošetřovného si rodiče počkají

Ministerstvo průmyslu také posílí program COVID od Českomoravské rozvojové banky, a to o 10 miliard korun z operačních programů. Během prvních dvou dnů přišly od firem žádosti o úvěry v celkové výši nad pět miliard korun.

Na pomoc firmám vláda slibuje až bilion korun. Na přímou pomoc by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo směřovat zhruba 100 miliard korun a na záruky 900 miliard korun.

„U přímých podpor uvažujeme o kompenzaci náhrad mezd, odpuštění odvodů, finančních injekcí, kurzarbeitu. Vše rozpracováváme. Nebude to hned, ale jsou to ty směry, kterými chceme jít,“ uvedl ministr Havlíček. O podrobnostech bude vláda jednat zítra.

Vláda dnes rozhodla také o tom, že zaměstnanci firem za hranicemi, takzvaní pendleři, budou při návratu z práce do Česka procházet kontrolou příznaků onemocnění.

Od 19. března mají lázně zakázaný příjem pacientů. Došlo u nich totiž už k šíření koronaviru. Lidé, kteří v lázních už jsou, dokončí léčbu, další už přijímáni nebudou.

Vláda také oznámila, že České dráhy zredukují spoje o necelých sedm procent, protože jimi lidé nyní moc necestují. Už nejezdí expresní linky 1,2,3,5 a postupně dojde i na linky 6 a7 a rychlostní spoje R9, R10, R16 a R20.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2020 17:38, deprese

Není nutné být na každé tiskovce myslím a spát proto 4 hodiny. Lepší, když si odpočine. Asi nechápeš co je důležité a co ne. Včera byly s Hamáčkem rozhovory v novinách, tak to úplně stačí pro informace.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services