Odklad splátek umožní i nebankovní firmy, podmínky se liší

Martin Kovalčík | rubrika: Co se děje | 24. 3. 2020 | 5 komentářů
Úlevy se netýkají kreditních karet nebo kontokorentů. Různý je přístup ohledně účtování úroků po dobu odkladu. Obecně však věřitelé slibují vstřícný přístup, zjistil průzkum neziskové organizace Člověk v tísni.
Odklad splátek umožní i nebankovní firmy, podmínky se liší

Dva týdny po vyhlášení stavu nouze začíná být zřejmé, že lidé, kteří splácejí úvěry, budou mít potíže. Týká se to zaměstnanců, kterým poklesl příjem v důsledku karantén, nucených dovolených či hlídání dětí, ale i podnikatelů, kterým ze dne na den vypadly tržby.

Nezisková organizace Člověk v tísni, která se problematice dluhů věnuje dlouhodobě, proto minulý týden oslovila víc než padesát poskytovatelů úvěrů a zeptala se jich, jak budou ve vzniklé situaci postupovat.

Na dotazy odpověděly čtyři banky (Česká spořitelna, Equa bank, Fio banka a Moneta Money Bank) a devět nebankovních společností (CreditPortal, Emmas credit, Essox, Finspace, Go Invex Finance, Home Credit, OPR Finance, Zaplo Finance a Zonky).

„Ochota těchto společností komunikovat svoje záměry nás samozřejmě těší,“ říká analytik David Borges, který průzkum připravoval.

Jak to bude s odklady splátek

„Nejdůležitějším tématem je bezpochyby odklad splátek. Lidé totiž nyní budou muset upřednostňovat výdaje na základní životní potřeby, jako je jídlo a nájem a potřebují si posunout splátky na dobu, kdy budou mít opět stabilní příjem,“ říká Borges.

Banky potvrdily, že odklad splátek umožní. Upozorňují však, že záleží na typy produktu: u hypoték a spotřebitelských úvěrů odklady možné budou, u kontokorentů či kreditní karty nikoliv. Mezi spotřebitelskými a podnikatelskými úvěry v tomto směru příliš nerozlišují, vstřícní prý budou k oběma skupinám. 

U nebankovních společností je situace méně přehledná, nicméně i zde platí, že většina z nich odklad umožní. Lišit se však bude délka splátkových „prázdnin“ i další podmínky. Některé společnosti umožní posun o měsíc či o dva, jiné (například Zonky) jsou připraveny držet volnější podmínky po celou dobu platnosti mimořádných opatření.

Společnost Go Invex Finance, působící na trhu pod značkou Půjčka123, dokonce přislíbila, že bude ke klientům vstřícnější ještě dva měsíce po ukončení stavu nouze. Společnosti, které odklad splátek zatím nenabízejí, jako například Creditportal, jsou připraveny diskutovat alespoň o snížení pravidelné splátky.

Z průzkumu také vyplynulo, že věřitelé budou v každém případě posuzovat žádosti individuálně, a ne každé žádosti vyhoví. Kritéria posuzování přitom nejsou zcela jasná a je možné, že někteří věřitelé budou přísnější než jiní. „Počítáme proto s tím, že se na věřitele obrátíme zhruba za měsíc a budeme se ptát, jakému procentu žádosti o odklad vyhověli,“ upozorňuje Borges.

Sankce a vymáhání

Druhou oblastí, kterou Člověk v tísni prověřoval, jsou náklady související s možným zpožděním splátek. Jde o sankce, úhradu nákladů souvisejících s prodlením, nárůst smluvních úroků a úroky z prodlení. Průzkum ukázal, že se postup věřitelů v této oblasti bude lišit.

Například Česká spořitelna u hypoték smluvní úroky po dobu odkladu splátek promine, zatímco Komerční banka je podle informací na svých stránkách pouze odloží a bude je chtít doplatit později. Část věřitelů dosud neví, jak bude postupovat. A asi pětina společností uvedla, že sankce a náklady neúčtovala ani v minulosti, takže se pro ně v tomto ohledu nic nemění.

Detailně: Jak pomohou banky?

Zájem o odklad splátek kvůli koronaviru je obrovský, hlásí banky. Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?

První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Třetím důležitým tématem je vymáhací proces. Obvykle je to tak, že pokud dlužník nezaplatí splátku, věřitel ho nějakou dobu upomíná. V případě, že se nedohodnou na řešení, dojde k takzvanému zesplatnění. Dlužník pak musí zaplatit celý dluh naráz, jinak riskuje žalobu exekuci.

Věřitelé si naštěstí uvědomují, že v současné situaci takto postupovat nelze: všechny společnosti odpověděly v tom smyslu, že jsou připraveny svoje standardní procesy změnit a k automatickému zesplatňování přistupovat nebudou.

Závěr je tedy jasný. „Pokud se lidé v důsledku aktuální situace dostali do potíží se splácením nebo je zjevné, že se jim nevyhnou, měli by věřitele co nejdříve kontaktovat,“ říká Borges.

Pro komunikaci lze použít formuláře na webu jednotlivých společností nebo e-mail zaslaný na adresu zákaznické podpory.

Jestliže si lidé nebudou vědět rady, jak postupovat, mohou se poradit i na dluhové helplince, kterou Člověk v tísni provozuje ve všední dny od 8 do 18 hodin na čísle 774 392 950.

Autor je mluvčí společnosti Člověk v tísni.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Martin Kovalčík

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Partners Financial Services