Odpuštění sociálního a zdravotního pojištění pro OSVČ schválili poslanci

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 24. 3. 2020 | 124 komentářů
Živnostníci a další podnikatelé nebudou půl roku platit peníze, které by jinak museli odvést státu. Stát jim je odpustí do výše minimálních záloh. Chce jim pomoci překonat dopady epidemie na jejich příjmy.
Odpuštění sociálního a zdravotního pojištění pro OSVČ schválili poslanci

Zdroj: Shutterstock

Poslanci na úterní mimořádné schůzi schválili výrazné úlevy pro živnostníky a další osoby samostatně výdělečně činné. Šest měsíců nebudou muset platit sociální a zdravotní pojištění, stát jim ho za tuto dobu odpustí do výše minimálních záloh. Díky tomu mají ušetřit skoro 30 tisíc korun.

Novelu ve středu schválili i senátoři. Reaguje na tvrdá omezení proti šíření koronaviru, která mnohé podnikatele prakticky ze dne na den připravila o zdroj příjmů. Opoziční ODS neprosadila rozšíření úlevy tak, aby trvala až do konce roku.

Odpuštění plateb sociálního pojištění v plné výši navrhla v pátek ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Včera se vláda dohodla na kompromisu – odpuštěno všem bude do výše minimálních záloh. Stejná pravidla budou platit i u zdravotního pojištění, kde obdobnou novelu připravilo ministerstvo zdravotnictví (jeho původní návrh naopak nebyl tak velkorysý). Obojí se má týkat OSVČ s hlavní i vedlejší činností. 

„OSVČ jsou v tuto chvíli jednou z nejvíce ohrožených skupin pracujících, protože často nemohou vůbec pracovat a současně nemají nárok například na náhradu mzdy jako zaměstnanci. Jako vláda se musíme postarat především o to, aby se lidé neocitli v existenčních problémech. To se týká zaměstnanců i OSVČ,“ říká Maláčová.

Virus v peněžence

Kdy vám pojištění pomůže? A má smysl si ho teď narychlo sjednat? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Koronavirus a životní pojištění: Co kryje a kdy máte smůlu


Zájem o odklad splátek kvůli koronaviru je obrovský, hlásí banky. Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?

První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Platby na pojistné by měl stát lidem odpouštět za období mezi březnem až srpnem 2020. „Pro OSVČ, které již za období března 2020 své zálohy zaplatily, bude na tyto platby pohlíženo jako na předplacenou platbu za měsíc září,“ dodává Maláčová.

Opatření se podle ministryně dotkne přibližně milionu OSVČ, zhruba 60 procent z nich platí minimální zálohy u sociálního pojištění. U zdravotního pojištění platí vyšší než minimální zálohy více OSVČ. Podnikatelé platí při výkonu hlavní činnosti zálohy na sociální pojištění ve výši alespoň 2544 korun, u zdravotního pojištění je minimum ve výši 2352 korun. Živnostníci s hlavní činností tak za celý půlrok ušetří 29 376 korun.

Na podnikatele podle Maláčové těžce dopadá zejména propad tržeb, který se projevil téměř okamžitě po zavedení ochranných opatření, a to i u OSVČ, které nemají od vlády nařízený přímý zákaz činnosti.

Například podle dat jednoho z největších provozovatelů pokladních systémů pro EET, společnosti O2 eKasa, přestaly první týden po omezení obchodu v souvislosti s koronavirem prodávat své zboží a služby tři čtvrtiny podnikatelů zařazených do EET. U těch zbývajících klesl objem prodeje v průměru na desetinu obvyklých hodnot.

Jak bude odpuštění vypadat konkrétně? Nejdříve OSVČ nebudou zálohy během zmíněného půl roku platit. Při podání přehledů za rok 2020, které se budou odevzdávat v první polovině roku 2021, je ale do zaplacených záloh započítají v minimální výši. Stát jim tak skutečně odpustí platbu pojistného v jeho minimální výši. Nepůjde tedy jen o odložení plateb na začátek příštího roku.

Anketa

Odpustit?

„Od vypočteného pojistného za rok 2020 si OSVČ odečte nejen zálohy, které byly v roce 2020 zaplaceny (tj. zálohy za leden, únor a září až prosinec 2020), ale též zálohy, jejichž placení bylo za období březen až srpen 2020 prominuto,“ uvádí důvodová zpráva ministerstva práce k navrženému zákonu, kterým chce odpustit platby sociálního pojištění.

OSVČ s vyšší než minimální zálohou nemusí od března do srpna platit celé zálohy. V ročním vyúčtování příští rok pak zpětně doplatí rozdíl mezi minimální zálohou a tím, co skutečně měli odvádět.

„K eliminaci negativního dopadu do výše budoucího důchodu se dále navrhuje považovat období mezi březnem a srpnem 2020 pro všechny OSVČ hlavní za vyloučenou dobu pro účely stanovení osobního vyměřovacího základu podle zákona o důchodovém pojištění,“ dodává ministerstvo v návrhu.

Ministerstvo práce počítá, že odpuštění sociálního pojištění na půl roku sníží příjmy státního rozpočtu zhruba o 15 miliard korun. U zdravotního pojištění půjde přibližně o devět miliard.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+454
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 124 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2020 18:39, jih

Nikoli. Vláda schválila návrh MPSV na odpuštění sociálního i obdobný návrh ministerstva zdravotnictví na odpuštění zdravotního pojištění. Zítra oba návrhy budou na pořadu dne mimořádného parlamentního zasedání. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom mluvila jak ministryně financí Alena Schillerová tak i ministr průmyslu Karel Havlíček.

Zobrazit celé vlákno

+110
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2020 17:40, deprese

Myslím, že by vláda měla platit živnostníkům i hypotéky ne? :DDD

-350
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (124 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services