EET se přeruší, ztrátu uplatníte zpětně. Nový balíček úlev prošel

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 24. 3. 2020 | 60 komentářů
Ministerstvo také odpustí pokuty za pozdě podané přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, promine i červnové zálohy na daň z příjmů.
EET se přeruší, ztrátu uplatníte zpětně. Nový balíček úlev prošel

Ilustrační fotka: RychláPokladna.cz – One Pub

Všichni podnikatelé – i ti, kteří se zapojili dříve – mohou přerušit elektronickou evidenci tržeb (EET). Díky „zpětnému působení daňové ztráty“ zároveň mohou dostat vratku daně za rok 2019 a 2018. A odloží se i červnová záloha na daň z příjmů nebo termín pro daň z nabytí nemovitých věcí. To jsou hlavní body nového „liberačního balíčku“, který na návrh ministerstva financí schválila vláda. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po víc než deseti dnech přestala tvrdit, že elektronickou evidenci tržeb už nelze odložit. Nakonec navrhla, aby poslanci ve zrychlené formě přijali novelu, která nejen odloží start zbývající fáze EET, ale přeruší i ty dosavadní. Poslanci to na mimořádné úterní schůzi potvrdili. Opozice by nejradši prosadila delší – alespoň půlroční odklad – nebo přímo zrušení EET, přinejmenším pro zbývající podnikatele.

Podle schválené novely se EET pozastaví po dobu stavu nouze a následujících tří měsíců. „Pozastavení znamená, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována,“ říká mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Doteď úřad mluvil jen o tom, že po dobu tří měsíců nebude pokutovat podnikatele, kteří by se do EET měli nově zapojit od května.

„Pro úplné pozastavení EET jsme se nakonec rozhodli s ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů,“ vysvětluje mluvčí.

Balíček zavádí také institut zpětného působení daňové ztráty. Podnikatelé budou moci uplatnit případnou ztrátu vykázanou v roce 2020 zpětně ve svých základech daně v roce 2019 a 2018, díky čemuž získají od státu vratku.

„Možnost uplatnit daňovou ztrátu zpětně představuje pro nejvíce zasažené subjekty garanci, že jejich cash-flow bude v roce 2021 díky vratkám lepší. To je bonifikuje například při žádosti o úvěr a funguje jako jeden z vhodných stabilizátorů podnikatelské činnosti fyzických i právnických osob,“ říká Schillerová.

Uplatnění ztráty bude provedeno formou dodatečného daňového přiznání. Poplatník si po vyměření ztráty bude mít možnost tuto ztrátu odečíst od základu daně vykázaného v letech 2018 a 2019.

Ministerstvo také promine červnové zálohy na daň z příjmů fyzických a právnických osob. „To znamená, že červnová záloha (tj. druhá záloha u kvartálních plátců a první záloha u pololetních plátců) se nebude vůbec hradit,“ upřesňuje Žurovec.

Anketa

Co říkáte na EET amnestii?

Zároveň dojde k plošnému prominutí pokuty za pozdě podané přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí či za pozdě uhrazenou daň z nabytí nemovitých věcí nebo zálohu na tuto daň. Prominutí se vztahuje na všechna opožděná daňová přiznání s lhůtou podání v termínu od 31. března do 31. července 2020.

„Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí může být bez hrozby sankce podáno nejpozději do 31. srpna 2020. Současně platí, že v těchto případech budou prominuty také úroky z prodlení nebo úroky z posečkání daně z nabytí nemovitých věcí. Fakticky bude tedy automaticky umožněno podat daňové přiznání k dani z nabytí domů, bytů, pozemků, garáží a podobně a uhradit tuto daň až o pět měsíců později,“ dodává Schillerová.

Už před týdnem schválila vláda první balíček navržený ministerstvem financí. Ten v praxi prodloužil termín pro odevzdání daňového přiznání i samotné zaplacení daně z příjmů. Stát totiž plošně promine případné sankce a poplatky týkající se případného zpoždění. Tříměsíční prodloužení může využít kdokoliv, tedy všechny fyzické i právnické osoby, není potřeba prokazovat souvislost s koronavirem. Standardní termín pro podání přiznání zůstává 1. dubna a kdo ho dodrží, dostane včas i případný daňový přeplatek. Vláda schválila i prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení nebo přiznání k DPH. 

Zaktualizovali jsme zprávu vydanou 22. března večer.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+118
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2020 9:18

pokud OSVČ nedostanou alespoň pár peněz od státu jako přímou podporu, bude to jediná skupina, která nemá nárok na nic, zaměstnanci 60 % či 80 %, důchodci 100 %, učitelé + hasiči + policisté + státní zaměstnanci = 100 %, HYENISMUS A odpornost, jsme takoví Židé moderní ekonomické doby

+419
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2020 0:28, Filip

Tím chce vláda říct, že podnikatelé, kteří už do EET spadli, mají jako pomoc od státu začít krást? Však kvůli tomu bylo přece EET zavedeno.

-92
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services