Odklad splátek bude pro všechny a na půl roku, chce Schillerová

Petr Kučera, Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 29. 3. 2020 12:50 aktualizováno 29. 3. 2020 13:35 | 15 komentářů
Plošné přerušení podporuje i guvernér ČNB Jiří Rusnok. Naopak třeba šéf České spořitelny dál preferuje cílenou podporu pro ty, kteří ji opravdu potřebují.
Odklad splátek bude pro všechny a na půl roku, chce Schillerová

Zdroj: Shutterstock

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce prosadit půlroční moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Uvedla to dnes v pořadu Partie televize Prima. S návrhem na zmrazení splátek přišla už před pár dny opoziční ODS. 

Po dobu přerušení splácení by měly banky snížit i úrok na symbolickou výši, pokud ho budou chtít účtovat. „Výše úroku bude oznámena nejpozději po středečním jednání vlády,“ dodal mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Konkrétní návrh chce Schillerová přinést na středeční jednání vlády, zatím ho konzultuje s Českou národní bankou i zástupci tuzemských bank. „I ČNB se kloní k tomu, aby to bylo kompletní, aby banky nemusely řešit analýzy rizik,“ uvedla Schillerová. V úterý si ještě chce poslechnout doporučení od Evropského orgánu pro bankovnictví.

Lidé, kteří by odkladu nechtěli využít, by mohli dál pravidelně splácet. „Dlužník z řad občanů i firem, který by preferoval splácení, by se samozřejmě z moratoria mohl vyvázat (opt out),“ upřesňuje mluvčí.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok moratorium na dluhy podpořil v Otázkách Václava Moravce České televize. Podle něj to dává smysl už kvůli tomu, že banky nemají kapacity řešit jednotlivé žádosti, kterých se jenom za poslední týden sešly desítky tisíc. „Dělat to nyní cestou, že klienti budou žádat o odklad a banky to budou administrovat, tak to banky v současné situaci nejsou schopny zvládnout. Proto nezbývá nic jiného než udělat tento hrubý nástroj,“ řekl Rusnok.

Zákon o odkladu splátek by kromě jiného měl umožnit i to, aby takto pozastavené dluhy nemusely bankovní statistiky evidovat jako problémové úvěry a nemusely k nim tedy například zvyšovat rezervy.

Rusnok také dodal, že bankám to jistě sníží zisky, ale budou schopné toto opatření „absorbovat“. Mají dostatek zdrojů, čemuž pomáhá i to, že respektují doporučení centrální banky, aby pozastavily výplatu dividend.

Anketa

Máte půjčeno? A bodne vám odklad?

Tuzemské banky se už 12. března v rámci České bankovní asociace dohodly, že klientům umožní odklad splátek na tři měsíce. Pravidla jsou sice mírnější než jindy, klienti nicméně musí o odklad individuálně žádat. Podmínkou odkladu je platební neschopnost kvůli dopadům koronaviru. Většina bank navíc dál počítá úroky, takže se celková částka ke splacení zvyšuje. U podnikatelských úvěrů umožní některé banky odklad až na pět měsíců, Equa bank prodloužila odklad na pět měsíců i pro nepodnikatele.

Zatímco některé banky na dohodu v rámci asociace zareagovaly rychle, jiné ještě s příjmem žádostí nezačaly. Na podrobnosti zatím marně čekají třeba lidé s hypotékou od Hypoteční banky (ČSOB).

Banky i nebankovní společnosti podle Schillerové půlroční odklad unesou. ČNB v polovině března uvedla, že tuzemský bankovní sektor je silný a dokáže se vyrovnat i s důsledky významně nepříznivého ekonomického vývoje. Odklad splátek je podle ČNB vhodnou formou, jak si zajistit splacení celého úvěru v budoucnu.

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon však nepovažuje plošné moratorium za ekonomicky efektivní. „Jsme přesvědčeni, že ekonomicky pandemie rozhodně nepostihla všechny bankovní klienty a snažíme se, aby naše pomoc směřovala co nejrychleji a v maximální míře především k těm z našich klientů, jejichž schopnost splácet byla pandemií postižena,“ říká. Spořitelně přišlo už víc než 20 tisíc žádostí o odklad splátek od individuálních i firemních klientů, formulář zprovoznila v pátek 20. března.

U Komerční banky požádalo za první týden o odklad splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů 11 tisíc klientů. „Přibližně dvě třetiny žádostí jsme již začali zpracovávat. Další zhruba čtyři tisíce žádostí řeší dceřiné společnosti KB, nebo jsou z oblasti podnikatelských úvěrů," upřesňuje mluvčí Michal Teubner. A například UniCredit Bank obdržela kolem 1300 žádostí, z toho 50 % tvoří hypotéky, 45 % spotřebitelské úvěry a 5 % úvěry pro drobné podnikatele a živnostníky.

Ministerstva financí a spravedlnosti připravují i novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by mimo jiné měla zmírnit podmínky při nesplácení. Podrobnosti chtějí představit během příštího týdne.

Čtěte víc:

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2020 13:08, deprese

To je zase blbost, někdo to nechce.

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services