O odklad splátek je obrovský zájem. Úroky však většina bank počítá dál

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 3. 2020 | 3 komentáře

O odklad splátek hypoték a dalších úvěrů mají zájem desítky tisíc lidí. 

Například Česká spořitelna, která začala přijímat žádosti na konci minulého týdne, jich registruje už 14 tisíc. „Z toho 55 % připadá na spotřebitelské úvěry, 35 % na hypotéky a zbytek na firemní úvěry,“ upřesňuje mluvčí Filip Hrubý.

„Drtivá většina žádostí je schválena, pouze u nižších desítek denně chybí nutné doklady, typicky lékařské potvrzeni nebo výpis z účtu u konkurenční banky,“ dodává Hrubý.

Velký zájem hlásí také Moneta, která příjem žádostí spustila přesně před týdnem. „Evidujeme zhruba 7600 žádostí o odklad splátek, z nichž lehce přes dvě třetiny tvoří žádosti od fyzických osob ohledně spotřebitelských úvěrů, hypoték a podobně. Zbytek jsou žádosti o odklad komerčních úvěrů ze strany živnostníků a firem,“ říká mluvčí Zuzana Filipová.

Komerční banka eviduje kolem osmi tisíc žádostí od fyzických osob, z toho 55 % tvoří hypotéky a 45 % spotřebitelské úvěry. Raiffeisenbank má zatím 5500 „nefiremních“ žádostí, z toho asi 500 připadá na OSVČ. O velkém zájmu mluví i ostatní banky.

Jako poslední z trojice největších začala včera přijímat žádosti ČSOB včetně Poštovní spořitelny. Zatím to však umožňuje jen u Půjčky na cokoliv, Půjčky na lepší bydlení, Konsolidace nebo Autopůjčky.

Anketa

Máte půjčeno? A bodne vám odklad?

Klienti s hypotékou od sesterské Hypoteční banky si ještě musí počkat. „Prosíme o strpení, přesné možnosti odkladu splátek ještě chystáme. Hledáme nejlepší řešení pro všechny varianty hypoték,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Podrobné podmínky už zveřejnila také UniCredit Bank. Fio banka od 16. března připravuje podrobnější informace, ujišťuje však klienty, že i ona jim umožní tříměsíční odklad. Podrobnosti nebo formulář pro jednoduché odeslání žádosti zatím nezveřejnily ani mBank, Wüstenrot či Equa, klienti je zatím můžou oslovit e-mailem.

Podle neoficiálních informací počítají banky s tím, že o odklad v první vlně požádá zhruba desetina klientů s úvěrem. V dalších měsících by mohlo jít až o třetinu, především když omezení kvůli koronaviru potrvají déle a vláda nepřipraví dostatečnou podporu pro drobné podnikatele, zaměstnance i firmy.

Banky umožňují odklady u hypoték, spotřebitelských a podnikatelských úvěrů, případně u úvěrů ze stavebního spoření nebo leasingu. Úleva se netýká kreditních karet či kontokorentů.

Šanci na odklad dostane jenom ten, kdo nemá nedoplatek už z dřívějška. „O odložení splátek mohou požádat všichni, kdo nebyli v prodlení se splátkami k 13. březnu 2020,“ říká například mluvčí Monety Zuzana Filipová. Na klienta by také neměla být uvalena exekuce ani insolvence, zdůrazňuje Air Bank.

Virus v peněžence

Ošetřovné. Náhrada mzdy v karanténě. Odpuštění sociálního a zdravotního pojištění. Otevírací doba pro důchodce. Bezúročné půjčky... Informace se valí ze všech stran. Všechny je sbíráme.

Koronavirus a vaše peníze: Praktický přehled na jednom místě


Kdy vám pojištění pomůže? A má smysl si ho teď narychlo sjednat? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Životní pojištění a koronavirus: Co kryje a kdy máte smůlu


Analýza porovnává všech 35 společností na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem

Půjčí vám 50 tisíc, chtějí zpátky 130. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Banky připomínají obecné pravidlo: V případě hrozících problémů se splácením by měl klient banku kontaktovat co nejdřív, aby žádost stihla vyhodnotit. To je aspoň pět dnů před termínem splátky. Například Moneta ale prosí žadatele o zaslání formuláře do 10 dnů před datem splátky, od níž chce splácení odložit. UniCredit píše dokonce o 15 dnech.

Odložení splátek – při využití speciální tříměsíční úlevy kvůli koronaviru – klienta nepoškodí v registrech dlužníků BRKI nebo Solus. Podle bank tam sice bude poznámka o odkladu, nepůjde ale o negativní zápis, který by klienta stavěl na úroveň „běžných“ neplatičů.

Podání žádosti a její vyřízení je v případě dopadů koronaviru zdarma, zatímco jindy za to banky některé banky vybírají poplatek.

Některé banky při odkladu posunou termín splatnosti celého úvěru. Jednotlivé zbývající splátky se tak nezvýší. Jiné – například Sberbank – upraví splátkový kalendář tak, že zachovají původní termín splatnosti, takže dojde k navýšení zbývajících měsíčních splátek.

Většina bank však i během odkladu dál počítá úroky. Celková částka, kterou pak klient musí zaplatit, se tím tedy zvýší. Jednou z mála výjimek – aspoň u hypoték – je Česká spořitelna. 

Zatímco banky se dohodly na poměrně jednotném postupu, u nebankovních společností je situace méně přehledná. „Nicméně i u nich platí, že většina z nich odklad umožní. Lišit se však bude délka splátkových „prázdnin“ i další podmínky,“ říká David Borges z neziskové organizace Člověk v tísni.

Banky v praxi povolí odklad skoro každému, kdo se dostane do platební neschopnosti kvůli v souvislosti s dopady koronaviru. Když se ale čestné prohlášení klienta ukáže jako nepravdivé, půjde o úvěrový podvod, varují.

Otázkou zůstává účtování případných paušálních poplatků za vedení účtu. Většina kont je sice zdarma, někdy je však k tomu potřeba splnit určité podmínky. Především u takzvaných prémiových kont je teď  někteří klienti nedodrží, pokud jim na účet přijde méně peněz. Banky jim zatím radí, aby o případné odpuštění poplatku požádali individuálně.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services