Omezení pro pendlery: Najděte si ubytování za hranicemi, nebo skončete

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 23. 3. 2020 | 76 komentářů

Vláda od čtvrtka uzavře hranice i pro takzvané pendlery. Lidem, kteří pravidelně dojíždějí za prací do Německa a Rakouska, dala už jen jedinou možnost: Mohou vyjet do zahraničí a zůstat tam na delší dobu.

Takovým lidem vláda doporučila vrátit se nejpozději do tří týdnů. Až se vrátí, zůstanou dva týdny v karanténě. Hranic s Polskem i se Slovenskem se tato nová opatření netýkají. Po jednání vlády to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

„Jednali jsme i s kolegy v Rakousku a Německu, bavili jsme se o tom, aby požádali firmy o zajištění ubytování pro české pracovníky. Vnímáme i reakce lidí z příhraničních krajů. Musíme ale respektovat i to, že jde o poslední kanál, ze kterého se sem může dostávat epidemie,“ řekl Hamáček.

O možném zavření hranic pro pendlery mluvil už v neděli šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. „Ukazuje se, že to riziko pendlerů je opravdu vysoké. V jednom z regionů bylo deset procent pendlerů nemocných,“ řekl v Otázkách Václava Moravce České televize.

Až doteď mohli lidé, kteří pracují do 100 kilometrů od hranic, do zaměstnání dál jezdit. Pro přejezd hranic vláda nechala otevřené vybrané přechody. Na nich postupně policisté začali kontrolovat teplotu lidem, kteří se vrací.

Od soboty vláda na hranicích kontrolu dál zpřísnila, když policisté lidem při odjezdu i příjezdu do země nově dávají razítka na speciální papír. Takzvaná knížka přeshraničního pracovníka má dosvědčit, že lidé jezdí za hranice pravidelně, a tedy skutečně za prací.

Virus v peněžence

Kdy vám pojištění pomůže? A má smysl si ho teď narychlo sjednat? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Koronavirus a životní pojištění: Co kryje a kdy máte smůlu


Zájem o odklad splátek kvůli koronaviru je obrovský, hlásí banky. Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?

První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Tlak na vládu a republikový krizový štáb, aby došlo k uzavření hranic i pro pendlery, šel přímo z regionů, z nichž lidé dojíždějí za prací do Německa a Rakouska. V těchto dvou zemích je nakažených víc než v Česku. Výzva k uzavření hranic na konci minulého týdne přišla od hejtmanů z Jihočeského, Karlovarského, Plzeňského i Ústeckého kraje.

Jiná je situace u Polska i Slovenska, které mají méně nakažených. Dnes těsně po poledni to bylo 649 nakažených koronavirem a sedm mrtvých v Polsku a 186 nakažených a žádný mrtvý na Slovensku. Česko bylo na 1165 případech a jednom mrtvém. V Německu pak bylo 26 220 nakažených a 111 mrtvých a v Rakousku 3759 nakažených a 16 mrtvých.

Bavorsko, které sousedí s Českem, patří k nejzasaženějším spolkovým zemím. I proto od soboty zakázalo volný pohyb osob ve stejném režimu, jaký máme v Česku. Může se tedy do práce, na nákup nebo jednotlivě na procházku. Už dříve zavřely Němci například školy, kina a další místa, kde se potkává více lidí.

V Německu rozhodují o opatřeních proti epidemii jednotlivé spolkové země a Bavorsko patří k těm, kde jsou pravidla nejpřísnější. Centrální vláda se pak se spolkovými od dnešního dne dohodla na tom, že se lidé na veřejnosti nesmí shlukovat. Venku mohou chodit jen jednotlivci nebo rodinní příslušníci, kteří spolu žijí v jedné domácnosti.

Anketa

Dotkne se omezení nějak i vás?

V Německu i v Rakousku, které například uzavřelo hranice s Itálií, není povinné nošení roušek jako v Česku. Někteří pendleři si stěžují, že jim němečtí zaměstnavatelé nošení roušek přímo zakazují nebo se jim jejich němečtí kolegové vysmívají.

Zkušenosti lidí z pohraničí jsou různé, jak zaznamenal například web Chebské info. Na redakci se například obrátil pracovník z McDonaldu v Mitterteichu, že tam v minulém týdnu zakazovali personálu nosit roušku i ochranné rukavice. Mitterteich je přitom městem se speciálními opatřeními kvůli zvýšenému výskytu nemoci. Na druhou stranu lidé píší i to, že německé firmy postupně reagují, zavádějí povinné roušky, dodávají je zaměstnancům a dezinfikují pracovní prostory.

Nakažených v Bavorsku je už skoro 5000 a největší německá spolková země má také 22 mrtvých. Česko ještě sousedí se Saskem, kde situace není tak vážná a je tam 731 nakažených a jeden mrtvý. Když počty nemocných přepočteme na sto tisíc obyvatel, vypadá situace takto: Bavorsko jich mělo krátce po dnešním poledni 37, Sasko 18, Rakousko 16, Česko 11, Slovensko více jak tři a Polsko bylo na necelých dvou nakažených na sto tisíc lidí.

Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat z loňského září dojíždělo každý den za prací do zahraničí téměř 60 tisíc českých občanů. Do Německa dojíždělo denně přes 37 tisíc a do Rakouska přes 12 tisíc lidí. Na Slovensko dojíždí pracovat asi 2300 Čechů a nejmenší zájem je o práci v Polsku.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 76 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2020 21:43, Jaroslav Vacek

Nejhorší řešení jaký mohli vymyslet 60 000 pendlerů s rodinami je to snad málo lidí kteří budou tímto rozhodnutím diskriminováni? Hanba jim chytrákům

+110
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2020 22:42

Citace - Balů / 23.03.2020 22:24

to to trvalo,připadá mi to že naše vláda chtěla být politicky korektní až to bolí....Nechat pendlery jezdit je stejná hovězina jako vyhlásit že karanténa začíná za dva dny v 24.00 a bylo zaděláno na prúser, pičusi se předháněli aby nemuseli do karantény - to byla zhovadilost...nemluvě o další hovězině a čistém amaterismu s rouškama šitými doma, to se fakt nikdo nenajde aby lidem řekl co je to za blbost????? Ruce, oči,ošahané potraviny, kliky a nevím co ještě - virus si cestu najde a tato šaškárna - je jenom tah jak zaměstnat lidi kteří absolutně nepřemýšlí......

Zobrazit celé vlákno

-48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (76 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services