Ošetřovné se prodlouží. Nově i pro děti do 13 let a OSVČ

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 24. 3. 2020 | 89 komentářů
Rodiče, kteří musí pečovat o děti kvůli zavřené škole, nezůstanou bez peněz.
Ošetřovné se prodlouží. Nově i pro děti do 13 let a OSVČ

Zdroj: Shutterstock

Prodloužení ošetřovného, na němž se minulý čtvrtek shodla vláda, už potvrdili poslanci i senátoři. 

Doba čerpání ošetřovného pro zaměstnance se prodlouží na celou dobu, kdy budou uzavřeny školy. Podobný nárok výjimečně získají i živnostníci a další podnikatelé.

Zaměstnanci, kteří od středy 11. března pečují o děti kvůli zavřeným školám, zatím mají nárok na devět kalendářních dnů ošetřovného. Skončilo jim tedy ve čtvrtek 19. března, od pátku podle dosavadních pravidel nemají nárok ani na korunu. Výjimkou jsou samoživitelé, kteří mohly brát ošetřovné až šestnáct dnů.

Stát zpětně proplatí i dny, kdy rodiče o standardní nárok na ošetřovné přišly. Prodloužení bude automatické, bez nutnosti podávat novou žádost, říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Ošetřovné při zavřené škole se bude vztahovat na péči o děti mladší 13 let, shodla se vláda. Podle běžných pravidel to bylo jenom pro děti mladší 10 let. Bez věkového omezení vznikne nárok na ošetřovné také při péči o zdravotně hendikepované osoby.

Anketa

Chodíte do práce?

Částka ošetřovného dál zůstane na standardních 60 % mzdy (takzvaného redukovaného vyměřovacího základu), přestože odboráři i někteří opoziční poslanci tlačili na její mimořádné zvýšení na aspoň 80 %.

Díky pozměňovacímu návrhu, který prosadily Olga Richterová (Piráti) a Jana Pastuchová (ANO), se rodiče mohou vystřídat mnohem snadněji, a to i opakovaně. Vystřídání není možné v jednom kalendářním dnu, jinak tu nejsou žádné hranice. Jde o výjimku ze standardních pravidel, podle nichž se rodiče mohou vystřídat jenom jednou za celou dobu čerpání ošetřovného.

Na finanční příspěvek mají podle vlády výjimečně dosáhnout také živnostníci a další podnikatelé, jestliže kvůli péči o dítě nemohou nadále vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, která je hlavním zdrojem jejich příjmů. Standardně jinak platí, že osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) nemají nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, a to ani když si pojištění platí dobrovolně.

Konkrétní řešení připravuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, podrobnosti už ale oznámil: Částka pro OSVČ pečující o děti mladší 13 let má být paušálně 424 korun za den, maximálně tedy necelých 13 tisíc za měsíc. To podle výpočtů webu Peníze.cz odpovídá ošetřovnému u zaměstnanců s hrubým příjmem kolem 23 900 korun měsíčně.

Podmínky pro OSVČ budou stejné jako u zaměstnanců. Základem bude, že druhý z rodičů nečerpal klasické ošetřovné. Formulář začnou přijímat živnostenské úřady, a to především elektronickou formou. Pro nárok zřejmě nebude rozhodující, zda si podnikatel předtím dobrovolně platil nemocenské pojištění.

Smůlu však mají lidé, kteří místo klasické pracovní smlouvy pracují na takzvané dohody, tedy DPČ a DPP. Opoziční návrhy na rozšíření ošetřovného neprošly. Dál tedy platí standardní pravidla, podle nichž nárok na ošetřovné při DPČ a DPP nevzniká. Odmítavý postoj vládní koalice k rozšíření podpořili i komunisté.

Aktualizovali jsme původní zprávu vydanou 17. března. 

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám zajímavé rozhovory, aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 89 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2020 15:40

dopadne to tak, ze osvc dostane jen za podminek, ktery bude velmi obtizne splnit, takze se na to vsichni vyklaslou. ja bych chtel jen vedet, jestli manzelka osvc co je ted s detma doma, musi platit ZP a SP kdyz nevydela ani korunu. pokud vim, tak neplatit muze jen kdyz je mimo praci cely kalendarni mesic, a protoze karantena zacala 4.brezna, tak za brezen platit musi komplet, a kdyz skonci pred 30. dubnem, tak bude muset komplet i za duben. a vyklopit 15tis kdyz nevydela ani floka se mi uplne nelibi, to je lyzovacka pro dva v italii na prodlouzeny vikend mimo sezonu. a uz vubec se mi to nelibi v kontextu, ze zamestancum vyplaceni prodlouzi nad zakonnych 9 dni a jeste uhradu mozna zvednou z 60% na 80% nebo 100%. na zivnostniky vlada od 2013 z vysoka kasle, nazyva je parazitama a zlodejema a hazi jim klacky pod nohy, i kdyz na mnohych ted zalezi, jestli se jejich sousedi vubec najedi ...

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2020 15:15, Alex

Kříže trva druhý týden a OSVČ němý h čeho žít směšné,mají si platit sociální,zdravotní pojištění stejně jako zaměstnavatele platí za své zaměstnance,neplatí odvody a ještě by chtěli pomoct od státu,který odrbavaji

-61
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (89 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services