Potřebujete pomoc? Žádat o mimořádnou dávku teď jde i přes e-mail

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 26. 3. 2020 | 8 komentářů
Lidé, kteří jsou na dně, mohou na úřadech práce žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Teď to jde i na dálku. U dalších dávek chce vláda dočasně zrušit povinnost dokládat příjmy.
Potřebujete pomoc? Žádat o mimořádnou dávku teď jde i přes e-mail

Lidé, na které nejhůře dopadla opatření proti šíření koronaviru, začínají podávat úřadům práce žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc. Protože úřady teď omezují osobní kontakt na minimum, umožňují posílat žádosti i na dálku. Vláda také dnes schválila návrh zákona od ministerstva práce a sociálních věcí, který má u některých dávek dočasně snížit byrokracii.

Lidé, kteří se v důsledku současné krize ocitli zcela bez peněz, mohou žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Maximálně tak lze patnáctinásobek životního minima. Nyní je to až 51 150 korun, od dubna se životní minimum zvýší a zvedne se i maximum mimořádné dávky na 57 900 korun.

Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková upozorňuje, že na ni není automaticky nárok. „Je třeba zohlednit vždy konkrétní situaci žadatele s ohledem na jeho příjmy, výdaje, majetkové a sociální poměry. Úřad práce musí postupovat v souladu s platnou legislativou a dávku může poskytnout pouze v odůvodnitelných případech,“ říká.

Zákon o pomoci v hmotné nouzi stanoví, že tato dávka může být poskytnuta:

  • osobě s nedostatečnými finančními prostředky, které hrozí vážná újma na zdraví,
  • osobě, kterou postihne vážná mimořádná událost a její sociální a majetkové poměry ji neumožňují překonat nepříznivou situaci (např. živelná pohroma),
  • osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a své celkové sociální a majetkové poměry, dostačující finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje (ztráta osobních dokladů),
  • osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a celkové sociální a majetkové poměry, dostačující finanční prostředky na úhradu nebo opravu nezbytného předmětu dlouhodobé potřeby (např. pračka),
  • osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a své celkové sociální a majetkové poměry, dostačující finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje související se sociálně právní ochranou dětí (např. školní pomůcky),
  • osobě, které hrozí sociální vyloučení (např. osobě propuštěné z výkonu trestu).

Kdo dávku potřebuje, musí vyplnit žádost včetně všech příloh. Dokumenty jsou dostupné na jednotlivých úřadech práce, teď ale uděláte líp, když všechno vyplníte online. Formuláře jsou dostupné na webu ministerstva práce.

Pošlete to mailem

Vyplněný formulář můžete online i odeslat. Ministerstvo práce totiž na dobu současné krize zjednodušilo administraci takzvaných nepojistných dávek, kam vedle dávek v hmotné nouzi patří třeba i rodičovská, porodné, přídavek na dítě nebo příspěvek na péči.

Není přitom nutný elektronický podpis nebo datová schránka, stačí běžný e-mail. Přílohou mailové zprávy může být sken nebo fotografie s dokladovanou skutečností (např. sken/fotografie žádosti o dávku s podpisem). Když využijete možnost podat žádost přes e-mail, je třeba do žádosti uvést také telefonní a e-mailové spojení. Je to proto, aby vás úředníci v případě nutnosti mohli rychle kontaktovat.

„Aby úředníci mohli ověřit totožnost žadatele, případně s ním projednat doložení dalších podkladů, je třeba reagovat na e-maily či přijímat hovory z příslušných úřadů práce. Obvykle začínají číslicí 950. Tyto přijaté hovory nejsou zpoplatněné a nepřinesou tedy lidem žádné výdaje,“ říká Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva práce.

Osobní předání je možné vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru pouze po předchozí dohodě. Kdo nechce využít elektronickou cestu, může žádost o dávku odevzdat do schránek umístěných obvykle při vstupu na úřadech práce.

Dávky i bez prokazování příjmů

Vláda také připravila mimořádné zjednodušení pro ty, kteří pobírají dávky, kde je nutné dokládat příjem. Jde třeba o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo o příspěvek na péči.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby pro vyplácení těchto dávek ve druhém čtvrtletí lidé nic dokládat nemuseli a dávky jim byly dál vypláceny podle předchozích údajů. Vláda na svém dnešním jednání návrh schválila, ten tak nyní míří do sněmovny.

Pokud se během prvních tří měsíců letošního roku lidem pobírajícím tyto dávky změnily příjmy nebo se zvýšily náklady na bydlení a mají tedy nárok na zvýšení dávky, budou to i dál moci úřadu práce nahlásit. Ten to zohlední od měsíce, ve kterém informaci dostane.

Jak již jsme zmínili, rozhodlo ministerstvo práce také o tom, že žádosti o takzvané nepojistné dávky mohou lidé nyní podávat na dálku bez elektronického či ověřeného podpisu. Podle ministerstva by také úřady práce měly nyní o těchto žádostech rozhodovat obratem.

„Cílem těchto návrhů je minimalizovat potřebu osobního kontaktu se zaměstnavateli, zaměstnanci úřadu práce, případně dalšími institucemi a snížit objem zásilek, které doručuje Česká pošta. Jedná se o mimořádnou právní úpravu, která bude platná pouze pro omezené časové období z důvodu vyhlášeného nouzového stavu,“ říká Dostálek.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2020 21:54, Laco

byrokracie je důvod proč nikdo nic nedostane, to podnikatelé jsou na tom lépe.....

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services