Náhrada škody při nouzovém stavu: Vláda v tichosti zkomplikovala situaci

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 25. 3. 2020 | 32 komentářů
Místo vlády teď vydává opatření v souvislosti s koronavirem ministerstvo zdravotnictví. Ovlivní to právo na náhradu škody?
Náhrada škody při nouzovém stavu: Vláda v tichosti zkomplikovala situaci

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelé i běžní občané můžou chtít náhradu škody, která jim vznikla kvůli opatřením v souvislosti s nouzovým stavem. Krátce po jeho vyhlášení na to upozornili někteří právníci, podrobnosti jsme přinesli i na webu Peníze.cz.

Vláda se zatím k možné náhradě škody přímo nevyjádřila, na začátku tohoto týdne ale v tichosti změnila formu svých opatření, které v souvislosti s nouzovým stavem vydává.

Zatímco předtím je vydávala přímo vláda podle krizového zákona, který výslovně upravuje povinnost k náhradě škody, od úterního rána jde o mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Ke změně došlo nejenom u nových opatření, ale i u těch dřívějších – v souvislosti s jejich prodloužením do 1. dubna.

Obsah zákazů zůstává stejný, přesto může mít tato změna vliv na právo na náhradu škody. Především pokud jde o povinně zavřené prodejny, provozovny služeb a související omezení.

Krizový zákon přímo upravuje právo na náhradu škody, která vznikne podnikatelům a občanům v přímé souvislosti s vládními opatřeními podle krizového zákona. Oproti tomu ministerstvo zdravotnictví teď vydává opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který obdobnou úpravu neobsahuje.

Zatím je to pořád na vládě

Podle mluvčí vlády Jany Adamcové nadále projednává veškerá navrhovaná opatření v rámci nouzového stavu vláda jako hlavní krizový orgán. „Řada opatření souvisí s ochranou veřejného zdraví a pro operativnější formu jsou po projednání ve vládě přijímána formou mimořádných opatření ministra zdravotnictví,“ vysvětluje důvod změny.

Anketa

Znamená pro vás virus bezprostředně finanční potíže?

Ohledně možné náhrady škody se podle advokáta Ladislava Drhy zatím nic nezměnilo. „Dosavadní opatření vlády se opírala o § 5 krizového zákona, toto rozhodnutí je vyhrazeno vládě a je spojeno s náhradou škody podle § 36. Tím, že mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví přijala vláda svými usneseními o přijetí krizových opatření rovněž podle § 5 a § 6 krizového zákona, mělo by dojít k tomu, že i v těchto případech se bude náhrada škody řídit krizovým zákonem,“ říká advokát.

„Pokud však přestane vláda postupovat podle § 5, tj. nepřijme svým krizovým opatřením mimořádná opatření ministerstev, nelze vyloučit ohrožení náhrady škody dle § 36 krizového zákona. V takovém případě by se postupovalo podle zákona č. 82/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem,“ dodává Drha.

Podle zmíněného zákona č 82/1998 Sb. by muselo ministerstvo zdravotnictví například pochybit při posuzování nezbytného rozsahu omezujícího opatření. „Vlastně by muselo být prokázáno, že bylo opatření protiprávní. Například zjevně neproporcionální, neb zákon skutečně stanoví, že mimořádná opatření lze nařídit jen v nezbytně nutném rozsahu,“ říká advokát Ondřej Preuss, zakladatel služby DostupnýAdvokát.cz.

„Bylo by pak na soudu, aby nezbytnost v rámci konkrétního sporu přezkoumal. Věřím však, že stát postupně připraví různé pozitivní formy odškodnění a pobídek pro postižené podnikatele, jinak se celá společnost dostane do další krize,“ dodává Preuss.

Vláda už přichystala příspěvky firmám na udržení pracovních míst, úlevy pro drobné podnikatele nebo prodloužení ošetřovného, chystá i další formy podpory.

Neuvěřitelně zamotané

Vyvázat se z povinnosti k náhradě škody podle krizového zákona nemusí být až do skončení nouzového stavu tak jednoduché. Přestože opatření teď formálně přijímá ministerstvo zdravotnictví, schválila je svými usneseními vláda. 

„Pokud by vláda opatření ministerstva neschválila, náhrada škody by se řídila zákonem o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem,“ dodává advokát Ladislav Drha.

Veškerá omezující opatření smí být tedy nařízena jen v takovém rozsahu, který je nezbytný pro zvládnutí epidemie koronaviru. Jestliže se podnikatel domnívá, že jsou opatření nepřiměřená a že jimi byl zkrácen na svých právech, může se domáhat soudního přezkumu.

„Je to neuvěřitelně právně zamotané a bude vážně záviset na vládě a soudech, jak situaci v uplynulém týdnu, tak i ty v těch týdnech následujících právně vyloží,“ říká advokátka Petra Dolejšová.

Spíš než svádět další právní bitvy je podle Dolejšové nutno vyčkat, jak se k celé problematice postaví sama vláda. Při striktním formalistickém výkladu krizového zákona by totiž měl stát odškodňovat všechny firmy a občany, kterým vznikla skutečná škoda nebo ušlý zisk. To je ale prakticky nemožné.

„I pokud by zůstal režim krizového zákona, tak není jisté, zda a hlavně v jaké výši by stát náhradu škody a ušlého zisku poskytl. Jedná se totiž o škodu způsobenou daným opatřením, což bylo při příjímání zákona myšleno jako různá opatření při zvládání povodní, požárů a podobně. Nikoliv ušlý zisk restaurací či jiných provozoven z důvodu karantény,“ připomíná Preuss.

Navíc stát může zpochybňovat výši dané škody. „Kdyby totiž opatření neprovedl, stejně by lidé z obavy z viru patrně do restaurací přestali postupně chodit, zejména pokud by se nekontrolovaně šířil. Stát případně nese odpovědnost za daný zákaz, ne za šíření viru jako přírodního živlu,“ dodává Preuss.

Doplnění 26. března: Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vysvětlila, proč vláda změnila formu svých opatření. „Chtěli jsme zamezit spekulacím, že by stát mohl nahrazovat firmám třeba ztrátu na zisku podle doby, kdy se jim dařilo velmi dobře,“ řekla. Zdůrazňuje, že stát připravil a ještě chystá jiné formy podpory včetně přímé platby podnikatelům.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2020 7:46, Petr

Podraz jsem čekal, protože tyhle šašci to vše udělali záměrně, to byl cíl likvidace drobných živnostníků!Nejhorší je, že jim to většina lidí žere! Až přikážou, že máme nosit hovno na krku, tak všichni budou nosit hovna...

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2020 19:55, Vladimír

U hospodských bych škodu vyčíslil z dat EET. Alespoň k něčemu to bude.
Ovšem prošlé potraviny bych určitě neproplácel.
Už vidím jak hospodský láduje lednice jídlem z domova i od kámošů.

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services