Patnáct tisíc pro podnikatele. Stát dá přímou podporu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 3. 2020 | 49 komentářů
Vláda chystá „minimální mzdu“ pro všechny podnikatele, kteří kvůli současným omezením nemůžou podnikat. Schválila i speciální ošetřovné pro OSVČ a novou variantu bezúročných půjček.
Patnáct tisíc pro podnikatele. Stát dá přímou podporu

Zdroj: Shutterstock, Gabriel Pleska

Nechcete si radši přečíst aktuálnější zprávu ze 7. dubna o tom, jak to s podporu dopadlo?

Jestli vás ale zajímá starší článek z 26. března, tady je:

Živnostníci a další podnikatelé postižení dopady koronaviru by měli dostat od státu přímou podporu ve výši 15 tisíc korun měsíčně. Záměr ministryně financí Aleny Schillerové dnes schválila vláda.

Má jít o podporu pro všechny, kteří po vyhlášení nouzového stavu museli zavřít své provozovny nebo jim vládní omezení jinak znemožnila podnikání. Příspěvek by měli dostávat jenom po dobu mimořádných opatření. 

Podrobnější podmínky Schillerová teprve chystá, představit je chce na pondělním jednání vlády. Podporu by pak měli ve zrychleném řízení schválit poslanci, vyplácet ji pak budou finanční úřady. Samozřejmě ji nebude nutné danit, ujistila Schillerová. Podle hrubého odhadu to stát přijde na sedm miliard korun měsíčně. Přímou finanční podporu už dřív navrhovala opozice.

Tato ruka ukazuje vlevo. Zdroj: Shutterstock

Anketa

Zkusili jste někdy podnikat?

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnes potvrdil, že podnikatelé výjimečně získají i nárok na ošetřovné, pokud se místo práce starají o dítě kvůli zavřené škole. Žádosti o ošetřovné budou od 1. dubna přijímat živnostenské úřady.

Částka pro OSVČ pečující o děti mladší 13 let (bez spodního věkového omezení) bude paušálně 424 korun za den, maximálně 13 144 korun měsíčně. To podle výpočtů webu Peníze.cz odpovídá ošetřovnému u zaměstnanců s hrubým příjmem kolem 23 900 korun měsíčně.

Podmínky dávky pro OSVČ budou stejné jako u zaměstnanců. Základem je, že druhý z rodičů nečerpal klasické ošetřovné. Formulář (čestné prohlášení) začnou přijímat živnostenské úřady, a to především elektronickou formou. Pro nárok nebude rozhodující, zda si podnikatel předtím dobrovolně platil nemocenské pojištění.

Živnostníci a další OSVČ mohou využít i další úlevy. Stát jim především odpustil sociální a zdravotní pojištění za březen až srpen do výše minimálních záloh, případný rozdíl nad úroveň minimální zálohy stačí doplatit až v příštím roce.

Podnikatelé také mohou využít institut zpětného působení daňové ztráty. Podnikatelé budou moci uplatnit případnou ztrátu vykázanou v roce 2020 zpětně ve svých základech daně v roce 2019 a 2018. Odkládá se také start zbývající fáze elektronické evidence tržeb. Dočasně mohou EET přerušit i ti, kdo už se povinně zapojili dřív. Delší odklad nebo zrušení elektronické evidence však vláda odmítá. Podle schválené novely se EET pozastaví po dobu stavu nouze a následujících tří měsíců.

Od pondělí začne druhá fáze programu bezúročných úvěrů Covid s ročním odkladem splátek. Tentokrát nebude mít spodní hranici, na půjčku tedy dosáhnou i drobní podnikatelé. Podle Havlíčka by tyto úvěry měly poskytovat jednotlivé komerční banky, za podnikatele se zaručí státní Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Zapojení do programu bezúročných půjček Covid II už oznámila Česká spořitelna. Nabídne úvěry od 10 tisíc do 15 milionů korun se splatností na tři roky. Poskytovaná záruka ze strany Českomoravské záruční a rozvojové banky pokryje 80 procent komerčního úvěru. Podnikatelé budou moci zároveň čerpat finanční příspěvek až jeden milion korun na úhradu úroků. Detaily spořitelna zveřejní v příštím týdnu.

Podnikatelé se zaměstnanci mohou využít i program Antivirus neboli kurzarbeit. Stát přispěje na mzdy při omezení provozu, plně proplatí karanténu a podobně.

Havlíček slibuje, že vláda místo škrtů naopak posílí investice. To by mělo pomoct nejenom firmám v příslušných oborech, ale i jejich dodavatelům a návazným činnostem. 

Podnikatelům i běžným občanům má pomoct také rychlá novela insolvenčního zákona. Měla by je uchránit před zesplatňováním úvěrů, zjednodušit odklad splátek, upravit podmínky pro oddlužení nebo různé lhůty. Podrobnosti připravuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve spolupráci s ministerstvem financí.

Schillerová také vysvětlila, proč vláda změnila formu svých mimořádných opatření. Jak už včera informoval web Peníze.cz, jde zřejmě o snahu vyhnout se sporům o náhradě škody podle krizového zákona. To ministryně financí víceméně potvrdila. „Podnikatelům pomáháme a budeme dál pomáhat. Chtěli jsme ale zamezit spekulacím, že by stát mohl nahrazovat firmám třeba ztrátu na zisku podle doby, kdy se jim dařilo velmi dobře,“ říká Schillerová.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2020 14:43, Vladimír

Tak že to dostane každý OSVČ, co má danou živnost jako hlavní? Koronavirus zasáhl naprosto všechny ve velkém. Opět jejich prohlášení není příliš jasné :/

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2020 17:40

největší zivnostnikobijci jsou ti největší zoufalci, co se nejsou schopni sami postarat ani o sebe, a jen chodi s natazenou rukou

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services