Když nezmírníme zákazy, malé firmy můžou skončit, říká ekonom

Adam Páleníček | rubrika: Komentář | 30. 3. 2020 | 15 komentářů
Drobní podnikatelé budou mít potíž přežít přidušení ekonomiky kvůli koronaviru. A pokud neuvidí perspektivu, kdy by se opatření mohla začít uvolňovat, nemusí se o přežití firmy ani snažit, vysvětluje Adam Páleníček.
Když nezmírníme zákazy, malé firmy můžou skončit, říká ekonom

Zdroj: Shutterstock

Andrej Babiš v pátek informoval ve vysílání ČT24, že vláda zvažuje prodloužit nouzový stav o jeden měsíc, tedy do 11. května. Potřebovala by k tomu souhlas parlamentu, se kterým ovšem – vzhledem k tomu, že v něm koalice má většinu – může počítat. Napřed by to ale měla ještě promyslet.

Předběžné odhady propadu české ekonomiky kvůli koronaviru se pohybují mezi pěti až desíti procenty. Jsou to ale odhady ze začátku krize. Nemůžeme si jenom říct, že když ekonomika nebude fungovat jeden měsíc, přijdeme o dvanáctinu domácího produktu. Přijde o mnohem víc. Po jednom měsíci už spousta podniků vůbec nemusí obnovit činnost, a k tvorbě HDP tedy už nikdy nepřispěje. Nelze ani čekat vznik podniků nových.

Prodloužení nouzového stavu a současných opatření až do 11. května může být pro ekonomiku smrtící a resuscitace může trvat roky.

Aby to po přežití bylo k žití

Počáteční opatření vlády lze brát jako ospravedlnitelná. Nikdo nevěděl, co nás čeká. Teď už ale vláda nemůže jenom prodlužovat stávající opatření. Musí aktivně pracovat na analýze nákladů a ztrát svých kroků a rozvažovat, jestli v konečném součtu nebudou víc škodit než pomáhat. Lidé nebudou mít koronavirus, ale kvůli ekonomické krizi se můžou pohybovat na samé hraně existence.

Je potřeba, aby vláda začala prezentovat jasný časový plán postupného uvolňování opatření, která dusí ekonomiku. Ideální by bylo aplikovat úspěšný tchajwanský model: společnost je dostatečně vybavená ochrannými pomůckami, což se v Česku (hlavně svépomocí) už relativně daří, masivně a rychle se testuje a funguje okamžitá karanténa pro nakažené lidi a trasování všech, se kterými přišli do kontaktu. Všecko při zachování funkčnosti ekonomiky a společnosti.

Proč malí stojí opodál

Ekonomická opatření, ke kterým přistoupila naše vláda, jsou dobrá. Obzvlášť ta daňová, která můžou všichni okamžitě využít bez jakýchkoliv dodatečných nákladů. Ta ostatní se ale můžou ve velmi důležitém segmentu hospodářství minout účinkem. Jsem v každodenním kontaktu s živnostníky a malými a středními podnikateli. Ti představují důležitou složku ekonomiky a zaměstnávají spoustu lidí. Podporu často nedokážou využít, a to z několika důvodů:

  • První důvod je čas. Než se daná opatření uvedla do praxe, mnoho těchto subjektů už mělo existenční problémy. Bohužel většina živnostníků a malých podnikatelů nemá na rozdíl od velkých podniků dostatečné hotovostní rezervy. Malé firmy žijí z měsíce na měsíc, některé z týdne na týden. Výpadek cash flow je pro ně likvidační.
  • Druhý důvod je administrativní náročnost. Spousta těchto subjektů nemá dostatečnou kapacitu a odbornost na to, aby se rychle prokousaly administrativou spojenou s podáním žádosti o podporu. Navíc musí předně řešit chod svého provozu a svoje zaměstnance. Mohly by využít pomoc odborníka – jenže ta by je stála peníze, které nemají ani pro své zaměstnance. Kurzarbeit, úvěry a záruky COVID jsou dobré, ale živnostníci, malé a střední podniky mají problém je získat. Spíš je získá větší podnik, který nemá bezprostřední existenční problém, protože má rezervy. A přímo zaměstnává odborníky, kteří jsou zaměření na získávání podpor, dotací a lidově řečeno v tom umějí chodit.

O autorovi

Adam Páleníček

Ekonom Adam Páleníček působí v mezinárodní poradenské společnosti v oblasti transakcí se společnostmi a majetkem.

Kontakt: adampalenicek@gmail.com

  • Posledním důvodem zůstává samotný fakt zadlužení spojený s násobně vyšším rizikem. Můžeme si to představit na příkladu malé restaurace v nájmu. Pokud by se podnikateli podařilo prokousat procesem a o úvěr úspěšně zažádat, pořád stojí před otázkou, jestli se ještě víc zadlužovat, pokud už nějaký dluh má. Má to udělat, když před sebou zatím nevidí žádnou metu? Co když bude muset zůstat zavřený další měsíce a hranice zůstanou opravdu zamčené třeba ještě dva roky, jak zmiňoval epidemiolog Prymula? Co když další dva měsíce nepřijdou do restaurace hosté? Vláda mu přispěje na mzdy,  vezme si úvěr, který mu umožní nějakou dobu platit nájem a energie. Jenže když budou opatření trvat, stejně vydrží pár měsíců a potom mu dojdou i peníze z úvěru. Nepřinesou ani korunu tržeb, ale dluhy zůstanou. Kromě ohrožení podniku, tak vzniká i přímé ohrožení jeho osobního majetku. Toto riziko je tak velké, že se jako jednodušší a bezpečnější spoustě živnostníků a malých podnikatelů jeví prostě zavřít krám.

Vidět světlo na konci tunelu

Vláda by měla začít opatření rozvolňovat a dát podnikatelům aspoň nějakou představu, kdy rámcově můžou jednotlivé kroky postupného uvolňování čekat. Zatím je pro řadu z nich viditelná především jedna perspektiva: likvidace živnostníků, malých podniků a samozřejmě jejich zaměstnanců. Pokud budeme ekonomiku dusit ještě déle, budou časem ohroženy i velké podniky. Je snadno představitelné a snad i pravděpodobné, že do těch by pak stát ve snaze zachránit je mohl začít vstupovat majetkově. Vrátili bychom se tak o několik desítek let zpátky k hospodářství zcela závislému na státu a jeho plánování. A to snad nechceme.

Adam Páleníček

Autor článku Adam Páleníček

Ekonom a právník. Vystudoval národní hospodářství a finance a oceňování podniku na Vysoké škole ekonomické a práva na Univerzitě Karlově. Pracuje v mezinárodní poradenské společnosti v oddělení zaměřeném na transakce, oceňování... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1520
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2020 18:34, Jirka

No mám strojek a ostříhá mě dcera nebo kolega, co potřebuju si udělám nebo koupím, takže nic mi nechybi, lidi se zpovkovali a nic nedělají, protože nic neumí, vše si zvykli užívat - dovolené na dluh, auta na lízing, koupit byt na hypotéku pronajmout stutentům , či lufťákům, jít se nacpat do drahejch restaurací, užit cinemy, poflakovat se soboty a neděle s dětmi po shopingu, ejhle je 14 dní nouzovka - musí sedět na prdeli a už nemají na byt, na splátky lízingu, na hypotéku na kino a brečí jako umělci a restauratéři - jen trpte blbečci......a víc a houšť....

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 3. 2020 20:00, Javva

Když jde někdo podnikat, musí počítat s rizikem, a ne když se peníze nedílnou tak začít brečet a natahovat ruce... teď by se měla ukázat neviditelná ruka trhu....

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

koronavirus, osvč, podnikání, živnosti

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services