Pendlery čeká tvrdý režim. Němci jim slibují pomoc

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 25. 3. 2020 13:03 aktualizováno 25. 3. 2020 18:47 | 21 komentářů
Čeští zaměstnanci se bojí o práci. Kdo vyjede za prací do Německa či Rakouska na méně jak tři týdny, už se tam v době nouzového stavu nedostane.
Pendlery čeká tvrdý režim. Němci jim slibují pomoc

Zdroj: Shutterstock

Desítky tisíc lidí, kteří jezdí pracovat za hranice do Německa a Rakouska, čekají od čtvrtka přísná pravidla pro vycestování.

Kdo vyjede do Německa či Rakouska za prací a vrátí se dřív jak za tři týdny, ztratí status pendlera a příště už ho přes hranice nepustí. A to ani po povinné 14denní karanténě.

Přesná pravidla vydalo včera ministerstvo vnitra a jsou o dost tvrdší, než jak je na pondělní tiskové konferenci představil vicepremiér Jan Hamáček. Ten mluvil pouze o doporučení na vycestování na tři týdny.

Pohyb pendlerů vláda omezuje, protože se obává, že si z práce přivezou nákazu koronavirem. V obou sousedních zemích mají – i po přepočtu na obyvatele – podstatně víc nemocných než Česko.

Hamáček už jednal s kolegy z obou zemí o tom, aby požádali firmy o zajištění ubytování pro české pracovníky. To se skutečně děje, i když si firmy z Německa i Rakouska stěžují, že na zajištění ubytování mají málo času.

„Jsme z toho nervózní, na zajištění ubytování jsme dostali velmi málo času. Také nevíme, jestli jsou čeští zaměstnanci připravení. Mnoho z nich má rodiny,“ řekl televizi ORF Dietmar Wolfsegger z hospodářské komory města Freistadt, které je blízko u hranic s Českem. V Rakousku pracuje víc jak 12 tisíc Čechů.

„Podle prvních zpráv, které máme od bavorských firem, to vypadá, že zřejmě dvě třetiny českých zaměstnanců budou třítýdenní režim akceptovat,“ řekl Deníku N Bernard Bauer, šéf Německo-české obchodní komory. Podniky v Bavorsku, kde podle dat komory pracuje 24 tisíc Čechů, se podle něj zpravidla snaží českým zaměstnancům nabídnout ubytování, které plně hradí.

Potvrzuje to i Arthur Braun z advokátní kanceláře bpv Braun Partners. „Celé úterý dopoledne jsem řešil dotazy zaměstnavatelů u nás v Bavorsku. Většina klientů si chce zachovat své české zaměstnance, velice si jich cení. Zatím to vypadá, že hodně pendlerů bude volit ubytování v Německu a po návratu zpátky do Čech zůstanou v povinné karanténě,“ říká Braun.

Obtížné rozhodování mají hlavně lidé s rodinami. „Je jasné, že v této těžké době není rozhodnutí opustit vlastní rodinu na tři týdny vůbec lehké,“ říká Bauer.

Jenže kdo do práce za hranicemi nepojede vůbec, může v krajním případě o zaměstnání přijít. V takovém případě by jim podporu v nezaměstnanosti platil český úřad práce, což je nevýhodné.

40 eur za den

Nejdál zašla vláda spolkové země Sasko, která Čechy pracující ve zdravotnictví a v sociálních službách láká i s rodinami na speciální příspěvek. Netýká se to jenom doktorů, ale třeba i zaměstnanců nemocničních kuchyní či prádelen.

Každý, kdo se rozhodne v Sasku i přes zavřené hranice dál pracovat, získá příspěvek 40 eur na den pro sebe, dalších 20 eur na den saská vláda nabízí za každého rodinného příslušníka, který se v Německu ubytuje spolu s pendlerem.

„Pečovatelské a zdravotnické služby v příhraničí závisí z velké části na zaměstnancích z Česka,“ vysvětlil nabídku pro české pendlery saský premiér Michael Kretschmer. Jeho vláda předpokládá, že nabídku využije až 1000 lidí z Česka a počítá s náklady ve výši 1,2 milionu eur. Příspěvek Sasko bude vyplácet až tři měsíce.

A další pomoc možná bude následovat „Bavorsko i Sasko mají velký zájem na tom, aby pendleři dále pracovali v Německu, zejména ve zdravotnictví a v sociálních službách. Proto v co nejkratší době německá strana zformuluje nabídku ubytování a finanční kompenzaci i další možnosti, jak pendlerům a jejich rodinám pomoci,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) po dnešním jednání s prezidentkou Horních Frank Heidrun Piwernetzová a Reginou Kraushaarovou ze zemského ředitelství v Sasku.

Podle hejtmana se mohou pendleři obrátit také na příslušný německý pracovní úřad, kde jim vysvětlí, za jakých podmínek lze zůstat doma a pobírat část platu. „Náš kraj dostane z německé strany v nejbližších hodinách veškeré potřebné údaje a kontakty, o kterých budeme obratem informovat,“ dodal Kubis. Informace Karlovarský kraj postoupí i dalším krajům, odkud za prací do Německa směřují pendleři.

Odpoledne po jednání pak Karlovarský kraj oznámil, že i Bavorsko českým pendlerům ze zdravotnictví a sociálních služeb přispěje, a to 60 eury na den, 30 eur dá případně rodinným příslušníkům.

Někteří pendleři ale hlásí, že s nimi německé firmy příliš slitování mít nebudou. „U nás u ve fabrice je 50 procent Čechů. Dali nám tři varianty: neplacené volno, dovolená, nebo tu budeš bydlet. Nechceš? Nevadí, dostaneš výpověď, nabereme lidi přes agenturu,“ popsal svou zkušenost na Facebooku jeden z pendlerů.

Kdyby bylo nejhůř...

Ještě v únoru to díky ekonomickému růstu a nedostatku zaměstnanců vypadalo jako vzdálené téma. Koronavirus a naprosto nečekaný propad ekonomiky všechno změnil.

Podpora v nezaměstnanosti. Kolik dostanete, když přijdete o práci

Také podle Anny Bernstorfové z odborového svazu DGB v Sasku teď reálně hrozí, že čeští pendleři nedostanou mzdu ani žádné jiné náhrady, pokud kvůli novým opatřením nepřijedou do práce. „To je velmi problematické, protože z těchto výdělků často žijí celé rodiny,“ řekla Deníku N.

Podle právníka Arthura Brauna ale německé firmy jednoduše vypovídat zaměstnanecké smlouvy nemohou, když jsme v situaci, že lidé pracovat chtějí, ale znemožní jim to přísná pravidla nařízená státem. „Pokud má zaměstnavatel více jak 10 zaměstnanců, musí mít k propouštění důvod a není to tak jednoduché jako při propouštění z organizačních změn podle českého zákoníku práce,“ říká Braun.

Upozorňuje také na to, že hodně firem v Německu už přešlo do režimu takzvaného kurzarbeitu, kdy zcela nebo částečně pozastavily provoz a poslaly zaměstnance domů. Ti v takovém případě dostávají 60 procent mzdy nebo 67 procent v případě, že mají děti. Režim kurzarbeitu mohou firmy využít i pro české zaměstnance. „Podmínkou je, že se režim dotkne alespoň deseti procent zaměstnanců,“ říká Braun.

Zrušte to

Pokud pendleři přijdou o práci, podporu v nezaměstnanosti – pokud by obratem nenašli práci jinde – by jim na základě německých příjmů vyplácel český úřad práce. Jenže velká část z nich by narazila na maximum, které pro letošní rok dělá 19 388 korun. „Pokud příhraniční pracovníci o práci v zahraničí přijdou, mohou žádat o dávky v nezaměstnanosti pouze ve státě bydliště,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Komplikací může být současný stav, kdy jsou úředníci k osobní schůzce dostupní jen po předchozí domluvě. Žádosti o podpory v nezaměstnanosti lze nicméně poslat i poštou nebo e-mailem (s nafocenými nebo naskenovanými doklady).

Další komplikací pro pendlery může být, že se k žádosti o podpoře přidává i potvrzení o placení sociálního pojištění v cizí zemi. I to se dá od německých či rakouských úřadů sehnat korespondenčně.

Pendleři jsou většinou na stát naštvaní, že jim ze dne na den znemožnil nebo výrazně zkomplikoval obživu. Už dříve jim podmínky pro přejezd hranic ztěžoval, když se například na přechodech, které zůstaly otevřené, začala lidem měřit teplota. Pendleři tak museli na hranicích čekat i několik hodin, než je překročí.

Například advokát Michal Staněk, syn jednoho z pendlerů, podal na Městský soud v Praze návrh na zrušení opatření, které od čtvrtka uzavírá hranice pro pravidelné dojíždění.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2020 23:51, Luisa

A kolik lyžařů nakazilo ostatní ??????
To už utichlo a ten jsou pendleři největší nepřátelé státu.
V Německu kromě nošení roušek platí stejná pravidla jako u nás, mnohonásobně více testují, proto více nakažených.
Nakazit se může kdokoliv a kdekoliv.
Spousta lidí pendluje do Prahy...to je OK.
Po přečtení přesných pravidel na MVČR
pendler za 21dni přijede a navíc nesmí...
vykonávat cestu za rodinou či blízkými,
zajistovat nákupy pro druhé,
vyřizovat neodkladné záležitosti na úřadě,
vykonat pobyt v přírodě, parcích....to znamená, že si musí předem zajistit ubytování v ČR (pokud rodina nemá velký RD, kde může být oddělen), nestýkat se s nikým, jít jen k lékaři, sedět sám na pokoji, který si pronajme, na konci 14 dni jít znovu k lékaři pro razítko a odjet.....nevím jaký člověk tohle vymyslel, ale to už je moc.
Proč musí pendler vůbec po 21 dnech přijet???
Proč musí být v karanténě 14 dní bez jakéhokoliv kontaktu a neodjet zpět do práce i dříve.....
Tato konkretni opatření, o kterých nikdo nemluví, bych chtěla vysvětlit. Je to stejné jako naprostý zákaz vjezdu do ČR. Absolutně nedomyslene nebo tak myšlené???
Vláda určuje kdy mají, můžou a jak dlouho pracovat? Kdo je v těch 14 dnech nahradí?
Narizuje se v takovém režimu pracovat i firmám u nás? I v případě nákazy zaměstnanců se firmy řídí podle svého či hygienika....
Nemám nic proti běžné karanténě pokud se vrátí... ale vše s rozumem.
Pokud je to opatření krátkodobé, dá se, ale na delší čas není přeci vůbec únosné.
A argumenty, ať si tam bydlí, když chtějí velké prachy, jsou směšné, běžné platy jsou o něco vyšší než průměr tady. Jsou to jen komentáře závistivců, kteří nemají na to zvednout zadek, naučit se řeč a jít tvrdě pracovat.
Pracují za hranicemi, protože nejsou daleko a můžou jezdit domů, kde nic neseženou.
Třeba Ukrajinci přijedou k nám už s tím, že se domů jen tak nepodívají...takže srovnávání s nimi jen také mimo.
Polsko a Slovensko v klidu, přitom podle mapy je tam nakažených nejvíce....
Největší gól přišel večer ...výjimka pro všechny zdravotníky... ty nejrizikovější bez omezení !!!!
To už vůbec nepobírám....
Takže tato výjimka zanedlouho skutečně pravděpodobně udělá z pendlerů zdroj nákazy.

+66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Partners Financial Services