Daňový přeplatek dostanete včas. Na finanční úřad nemusíte

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 26. 3. 2020
Jak jednoduše podat daňové přiznání, když nemáte datovou schránku ani elektronický podpis?
Daňový přeplatek dostanete včas. Na finanční úřad nemusíte

Zdroj: Shutterstock

Na finanční úřad nechoďte osobně, přiznání stačí poslat elektronicky nebo poštou. Vyzvala k tomu Finanční správa poté, co ve středu lidé čekali v dlouhých frontách před úřady. Kvůli koronaviru jde o zbytečné riziko pro všechny.

I ten, kdo nestihne podat přiznání nejpozději 1. dubna, nebude muset čekat na vrácení daňového přeplatku déle než obvykle. Finanční správa tedy nebude vyčkávat do 1. července, jak se někteří obávají.

Pro přiznání podaná nejpozději 1. dubna začíná běžet třicetidenní lhůta na vrácení případného přeplatku nejdříve 2. dubna – i kdybyste odevzdali formulář už v únoru. V praxi většinou dostanou přeplatek dřív ti, kdo podali přiznání s předstihem – šanci mají už v první polovině dubna, zatímco ostatní někdy čekají až do začátku května.

Pro všechny, kdo letos podají přiznání později než 1. dubna, se třicetidenní lhůta na vrácení přeplatku začne počítat prakticky okamžitě po přijetí formuláře finančním úřadem. Kdo podá přiznání třeba 15. dubna, dočká se přeplatku nejpozději v polovině května.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Daňové přiznání každopádně není nutné odevzdat osobně na podatelně finančního úřadu. Jejich provoz je kvůli koronaviru letos omezen na pondělí a středu od osmi do jedenácti hodin.

Formulář lze poslat klasickou poštou. Nemusí jít o doporučenou zásilku, opravdu tedy stačí dát vytištěný tiskopis do obálky, nalepit známku a hodit do nejbližší schránky.

Kdo se bojí, že by dopis nedošel nebo že by se k citlivým údajům dostal někdo cizí, může využít elektronickou formu.

Ani letos bohužel stát nedokázal připravit jednoduchý způsob, jak by běžný člověk mohl přiznání elektronicky odeslat. Za rok to už snad bude možné stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Zatím je k tomu potřeba datová schránka nebo elektronický podpis (kvalifikovaný certifikát) – což buď vyjde na stovky korun ročně, nebo to není úplně jednoduché, nebo to může mít nechtěné vedlejší dopady (sankce od finanční správy, když pak něco podáte jinak než přes datovou schránku).

Přiznání sice lze elektronicky poslat i bez datové schránky nebo kvalifikovaného podpisu – prostřednictvím aplikace EPO na webu finanční správy, nebo i obyčejným e-mailem. V takovém případě však do pěti kalendářních dnů musíte finančnímu úřadu (stačí klasickou poštou, není nutné osobně) poslat vyplněný formulář Potvrzení o podání.

V čem je rozdíl oproti tomu, když rovnou pošlete poštou samotné přiznání? Jednak v diskrétnosti (v obálce nejsou citlivé údaje, ty jste poslali elektronicky), jednak v rychlosti (za standardní situace, když jste chtěli dodržet termín 1. dubna).

Kdo by přece jenom chtěl dojít na finanční úřad, může letos využít sběrné boxy, do kterých může možné podání vhodit. „Pokud v podání bude uvedeno telefonní číslo (může být uvedeno i na obálce), zašle Finanční správa na toto číslo SMS, že podání přijala. SMS o přijetí Finanční správou bude zaslána i na telefonní čísla uvedená na obálce s podáním, které bude vhozeno do poštovní schránky,“ říká Zuzana Mašátová, mluvčí Generální finanční ředitelství.

Základním termínem pro odevzdání přiznání k dani z příjmů za rok 2019 letos zůstává 1. duben, při využití daňového poradce se lhůta o tři měsíce prodlužuje. Kvůli epidemii koronaviru ale stát po dobu tří měsíců odpustí sankce, v praxi tak stačí odevzdat přiznání 1. července i bez využití poradce.

Lidé, kteří možnost odkladu kvůli koronaviru využijí, to nemusí nikam předem hlásit. Nemusí ani prokazovat, že zrovna jich se epidemie nějakým způsobem dotkla. Odklad se pak týká nejenom přiznání, ale i samotného zaplacení daně.

Podobně je to u přehledů sociálního pojištění: Základní termín sice zůstává, ale Česká správa sociálního zabezpečení promine sankce za případné zpoždění až do 3. srpna. U zdravotního pojištění se přímo ze zákona dokonce posouvá i samotný termín podání přehledů pro zdravotní pojišťovny, stačí ho tedy odevzdat do 3. srpna.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services