Změny v daňovém přiznání. Co všechno je letos jinak

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 5. 8. 2020 | 2 komentáře
V polovině letních prázdnin je to pro řadu lidí už dávno vyřízená věc. Díky dvěma mimořádným odkladům se ale termín pro podání přiznání za rok 2019 teprve blíží. Připomeneme, jak na to.
Změny v daňovém přiznání. Co všechno je letos jinak

Zdroj: Shutterstock

Výdajové paušály pro podnikatele stouply na dvojnásobek a vrací se tam, kde byly donedávna. Rostou také limity navázané na zvyšování minimální mzdy – pro školkovné, bonus na dítě, solidární daň nebo zdanění důchodů. Jinak se nic zásadního nemění ani v daňových výhodách, ani v seznamu situací, kdy je potřeba podat přiznání.

Přiznání k dani z příjmů za rok 2019 sice stačí podat do 18. srpna 2020, jenže základ už byste měli mít spočítaný. Termín pro podání přehledu zdravotní pojišťovně totiž skončil 3. srpna, tedy paradoxně dřív než pro daňové přiznání. Přehled pro správu sociálního zabezpečení za rok 2019 stačí podat až do 18. září 2020. Podrobněji jsme o letošní absurditě psali v samostatném článku.

K faktickému prodloužení lhůty pro přiznání dochází automaticky, tedy i bez daňového poradce, speciální žádosti nebo prokazování důvodů. Formálně nejde o odložení lhůty pro podání přiznání, ale jenom o prominutí sankcí spojených s jeho pozdějším podáním i se zaplacením daně. Rozdíl? Kdo to nestihne ani do 18. srpna, tomu se napočítají sankce hned od původního termínu.

Chaos v odkladech

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo zdravotnictví nedokázalo zareagovat na další posun termínu pro daňové přiznání. Přehled zdravotním pojišťovnám je proto nutné podat o 14 dnů dřív, než končí lhůta pro samotné přiznání.

Čas na daňové přiznání je tu. Odklad má háček

Za rok bychom se už mohli dočkat změn, které přinese vznik „online finančního úřadu“ – vedle jednoduchého podání přes internet se dotknou i některých termínů.

Na stejné úrovni bohužel zůstává i základní daňová sleva na poplatníka. Ta se od roku 2008 nezměnila, přestože výdělky prudce rostou. Z čím dál vyšší daně si tak lidé můžou odečítat stále stejnou roční částku 24 840 korun. Podíl základní slevy k průměrné roční mzdě klesl z 9,1 procenta v roce 2008 na loňských šest procent, vláda ale zvýšení odmítá.

Výdajové paušály OSVČ

Hranice příjmů, z nichž si živnostníci a další podnikatelé mohou odečíst výdajové paušály, se zvyšuje z dosavadního milionu korun na dva miliony. Po zdvojnásobení se tak limit vrací tam, kde byl až donedávna.

Řemeslníci, kteří si při 80procentním paušálu dosud mohli odečíst výdaje v maximální částce 800 tisíc korun, si nově odečtou až 1,6 milionu. U 60procentního paušálu se maximální limit paušálních výdajů zvyšuje na 1,2 milionu, u 40procentního na 800 tisíc a u 30procentního na 600 tisíc.

Samotná procentní výše paušálů pro jednotlivé typy OSVČ – tedy 80, 60, 40 nebo 30 procent – se nemění.

Školkovné

Maximální výše školkovného odpovídá měsíční minimální mzdě. Pro příjmy za rok 2019 se tedy roční sleva zvyšuje až na 13 350 Kč, pro příjmy za rok 2020 to bude až 14 600 Kč.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček. Zdroj: Shutterstock.com
Skřipeček. Zdroj: Shutterstock.com

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? Rychle, spolehlivě a bezbolestně? Máme řešení!

Sleva za umístění dítěte umožňuje snížit daň o výdaje, které jste v kalendářním roce prokazatelně vynaložili za mateřskou školu nebo obdobné zařízení péče o děti předškolního věku.

Jde o strop, ne paušál. Z daní si proto můžete odečíst vždycky jenom skutečné výdaje. Jejich výši vám potvrdí provozovatel školky.

Daňový bonus

Daňový bonus si v aktuálním daňovém přiznání může uplatnit jen ten, kdo si za rok 2019 vydělal aspoň 80 100 Kč. Do limitu se počítají pouze příjmy ze zaměstnání nebo podnikání.

Tahle hranice roste úměrně zvyšování minimální mzdy – jde o šestinásobek té měsíční. Pro příjmy za rok 2020 pak stoupne na 87 600 korun.

Daňový bonus můžete získat, když slevu na dítě odečtete z daně, která vám vycházela před jejím uplatněním, a dostanete se tím do minusu – nárok na daňové zvýhodnění je tedy vyšší než původně vypočtená daňová povinnost.

Díky bonusu pak státu nezaplatíte žádné daně, ale ještě od něj něco dostanete. Maximálně můžete získat 60 300 korun, minimálně stovku. Tyto hranice se nemění, oproti předchozím letem už nestoupla ani samotná sleva na dítě.

Solidární zvýšení daně

Zaměstnanec, který měl celkové příjmy ze zaměstnání či podnikání (ne z pronájmu či kapitálového majetku) přesahující 48násobek průměrné mzdy, musí vedle běžné daně platit ještě takzvané solidární zvýšení. Povinně také podává daňové přiznání.

Pro příjmy za rok 2019 se hranice zvyšuje na 1 569 552 korun hrubého. Kdo si loni vydělal víc, musí z části nad tenhle limit odvést ještě sedmiprocentní „solidární daň“. Pro příjmy za rok 2020 se hranice zvýší na 1 672 080 Kč.

Zdanění důchodů

Důchody jsou v zásadě osvobozeny od daně z příjmů. Danit se musí jenom v případě, že roční příjem ze všech přijatých důchodů (vedle starobního může jít třeba o invalidní) přesahuje 36násobek minimální měsíční mzdy.

Za rok 2019 tak jsou od daně osvobozeny důchody do roční výše 480 600 Kč (v průměru 40 050 Kč měsíčně). Pro rok 2020 roste tento limit na 525 600 Kč (43 800 Kč měsíčně).

Sleva na EET

Připomeňme ještě možnost slevy pro podnikatele, pokud se povinně zapojí do elektronické evidence tržeb. Nejde sice o úplnou novinku, někteří podnikatelé ji však mohou využít poprvé – a naposled. Sleva je totiž jednorázová.

Za rok, v němž poprvé zaevidoval tržbu spadající do EET, si může podnikatel uplatnit slevu na dani z příjmů až ve výši 5000 korun na její pořízení a provoz. Výše slevy nesmí překročit (kladný) rozdíl mezi patnácti procenty dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka. Nárok na slevu není potřeba dokládat fakturami za nákup pokladního zařízení či softwaru.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services