Sociální a zdravotní pojištění OSVČ. Jak teď na platby a zálohy

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 27. 3. 2020 | 12 komentářů
Už je to černé na bílém. Dvě novely, které podnikatelům odpouštějí přinejmenším část sociálního a zdravotního pojištění, dnes vyšly ve Sbírce zákonů. Co ve skutečnosti mění? Projděte si odpovědi na časté otázky.
Sociální a zdravotní pojištění OSVČ. Jak teď na platby a zálohy

Co teď jako OSVČ nemusím platit?

Všichni živnostníci a další podnikatelé nemusí od března do srpna 2020 platit zálohy na sociální (důchodové) a zdravotní pojištění. Nezáleží ani na tom, zda měli platit jenom minimální, nebo vyšší zálohy.

Stát zcela odpustil platby do výše minimálních záloh. Nebudou se tedy muset doplácet ani při podání přehledů o příjmech a výdajích za rok 2020 (v první polovině roku 2021). Doplatíte jenom případný rozdíl mezi minimální zálohou a výší pojistného, která vám vyjde podle skutečného zisku za rok 2020.

Kdo nemusí platit zálohy? Jaké jsou podmínky?

Odpuštění záloh i samotných plateb vyplývá přímo ze zákona. Je tedy automatické, a to pro všechny – bez ohledu na formu, rozsah nebo obor podnikání. Není potřeba prokazovat, že vaše podnikání je přímo či nepřímo ovlivněno dopady epidemie koronaviru.

Nemusíte to nikam hlásit. Jednoduše tedy nemusíte platit sociální a zdravotní pojištění za březen až srpen.

Odpustí se jenom zálohy, ale pak to budu muset doplatit?

Ještě jednou: Opravdu nejde jenom o odpuštění záloh. Platby sociálního pojištění za březen až září – do výše minimálních záloh – nebudete muset doplácet ani v budoucnu. Doplatíte jenom případný rozdíl mezi minimální zálohou a výší pojistného, která vám vyjde podle skutečného zisku za rok 2020.

Týká se to i vedlejší činnosti?

Ano, týká se to hlavní i vedlejší činnosti. A nezáleží na tom, zda jste živnostník, zemědělec, zda máte příjmy z pronájmu, autorské činnosti nebo jiného podnikání.

Co když jsem už zálohu za březen zaplatil(a)?

Automaticky se použije na září, považuje se tedy za předplacenou platbu (zálohu). Jestliže však máte u správy sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovny nějaké nedoplatky, použije se přednostně na ně.

Kolik tím ušetřím?

Minimální záloha (platba) při hlavní činnosti je 2544 korun na sociální a 2352 korun na zdravotní pojištění. Za šest měsíců tedy podnikatelé ušetří skoro 30 tisíc korun.

Budu mít kvůli tomu nižší důchod?

Ne. Doba od března do srpna se bude dál započítávat pro nárok na důchod, resp. jeho výpočet. V budoucnu k ní tedy stát přihlédne stejně, jako kdybyste sociální pojištění za březen až srpen zaplatili.

Kdy doplatím rozdíl, když mi vycházejí vyšší než minimální zálohy?

V první polovině roku 2021, tedy při podání přehledů o příjmech a výdajích za rok 2020. Za březen až srpen 2020 půjde jenom o rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného podle vašeho zisku za rok 2020.

Jde o návrh, nebo už je to definitivně potvrzené?

Obě novely – jedna ohledně sociálního a druhá ohledně zdravotního pojištění – jsou definitivně schválené a už vyšly i ve Sbírce zákonů.

O kolik kvůli tomu přijde stát?

U sociálního pojištění by mělo jít o 15 miliard, u zdravotního o devět miliard korun – tedy celkem 24 miliard v součtu za březen až srpen. Nelze ale takhle jednoduše říct, že na tom stát prodělá.

Kdyby totiž podnikatelům nepomohl a nechal je zkrachovat, doplatil by na to v budoucnu: Klesly by příjmy z daní i pojistného a naopak by stouply výdaje na sociální dávky, podporu v nezaměstnanosti a podobně, mohlo by dojít i k problémům s dostupností některých služeb a zboží.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? Rychle, spolehlivě a bezbolestně? Máme řešení!

Opravdu nemusím nic platit? Jak je to s nemocenským pojištěním?

Tady pozor. Pokud si dobrovolně platíte nemocenské pojištění, plaťte ho dál v běžném termínu. Schválené úlevy se ho nijak netýkají. Minimální pojistné pro OSVČ (nepovinné) dál dělá 126 korun měsíčně.

Do kdy musím podat přehled pro ČSSZ za rok 2019?

Základní termín zůstává 4. května 2020 (standardně 2. května, letos to však vychází na víkend, proto se posouvá na nejbližší pracovní den). Česká správa sociálního zabezpečení už ale ujistila, že promine sankce za případné zpoždění až do 3. srpna.

Je to tedy podobné jako s daňovým přiznáním: V praxi ledy přiznání i přehled odevzdat až o tři měsíce později, totéž se týká i samotné platby.

Do kdy musím podat přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2019?

Také u zdravotního pojištění stačí podat přehled o tři měsíce později než obvykle. Stačí tedy do 3. srpna 2020. V tomhle případě dochází dokonce k posunu samotného termínu pro podání přehledu, a to přímo ze zákona. Nejde tedy jenom o odpuštění případných sankcí.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1678
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2020 11:07, Jarda

Budu-li platit zálohy za březen až srpen ve standatdní výši, která mi byla vypočtena. Vyšši jak minimalni. Bude mi při daňovém přiznání v roce 2021 částka necelych 30 000 vrácena jako přeplatek?

+199
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2020 23:39, eďa

Vážení, tohle není bezplatná poradna ani ANOfert .... Jste ve válečném stavu WWWIII a smrt nám všem pěkně šlape na paty. Ty co se bojí- kosí , těm, co se nebojí a vidí, radí: "makej, ještě jsem po Tobě nesáhla"

Jasný ??????????????????????????????

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services