Podpora v nezaměstnanosti. Kolik dostanete, když přijdete o práci

Ještě v únoru to díky ekonomickému růstu a nedostatku zaměstnanců vypadalo jako vzdálené téma. Koronavirus a naprosto nečekaný propad ekonomiky všechno změnil.
Podpora v nezaměstnanosti. Kolik dostanete, když přijdete o práci

Zdroj: Shutterstock

Ani státní příspěvek firmám na udržení pracovních míst, ani úlevy pro drobné podnikatele nemusí zachránit desítky tisíc lidí před ztrátou výdělku kvůli dopadům koronaviru. Co je čeká, když na úřadě práce požádají o podporu v nezaměstnanosti?

Standardní pravidla pro podporu v nezaměstnanosti se nemění. Stát vyplácí podporu maximálně po dobu:

  • pěti měsíců člověku do 50 let věku,
  • osmi měsíců člověku nad 50 do 55 let,
  • jedenácti měsíců člověku nad 55 let.

Obecně tedy platí, že čím vyšší věk, tím delší je takzvaná podpůrčí doba, tedy možnost pobírání dávky. Předpokládá se totiž, že mladší člověk si sežene práci rychleji. Rozhodující je věk v den podání žádosti.

Tomu, kdo v předchozím zaměstnání dostal odstupné, se výplata podpory v nezaměstnanosti odloží o příslušný počet měsíců. Při odstupném ve výši tří předchozích výdělků tedy lze brát podporu až od čtvrtého měsíce po skončení pracovního poměru. Délka podpůrčí doby se tím však nekrátí – i při odstupném tedy činí maximálně pět, osm nebo jedenáct měsíců podle věku.

Anketa

Máte obavy o práci?

Jak vysoká je podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti dosahuje – v běžném případě – v prvních dvou měsících 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku uchazeče o zaměstnání, kterého dosáhl v posledním zaměstnání. Pokud podnikal jako osoba samostatně výdělečně činná, tak jde o 65 % z jeho vyměřovacího základu na důchodové pojištění, který se přepočte na jeden měsíc.

Další dva měsíce pak činí 50 % čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. A po zbývající dobu dostává 45 % čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Ovšem výše podpory má svůj strop. Maximálně může každý měsíc dosáhnout 0,58násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla žádost o podporu podána.

Maximální podpora v nezaměstnanosti v roce 2020 tak může dosáhnout 19 389 Kč měsíčně pro toho, kdo měl předtím patřičně vysoký výdělek a podal žádost letos. 

Pro rekvalifikaci platí o trochu vyšší strop – 0,65násobek průměrné mzdy v národním hospodářství. Nejvyšší podpora při rekvalifikaci nastoupené v roce 2020 tak může dosáhnout 21 729 korun za měsíc.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2020

výdělků
let

Další kalkulačky

Na druhou stranu je tu i speciální případ, když uchazeč sám ukončil poslední zaměstnání „bez vážného důvodu“ výpovědí nebo dohodou se zaměstnavatelem. Pak dostává podporu ve výši 45 % procent dřívějšího čistého výdělku po celou podpůrčí dobu. Mezi „vážné“ se počítají především organizační nebo ekonomické důvody na straně zaměstnavatele, zdravotní důvody na straně zaměstnance, péče o dítě nebo jinou osobu závislou na cizí pomoci, školní docházka dítěte, místo nebo povaha zaměstnání manžela, ale také jiné vážné osobní důvody, například etické, mravní či náboženské důvody nebo jiné „důvody hodné zvláštního zřetele“.

Když nezaměstnaný nemá doklady o výši výdělku

Pravidla pamatují i na situace, kdy uchazeč o zaměstnání nemůže doložit svůj předchozí výdělek nebo u něj nelze průměrný příjem, z něhož se podpora vypočítává, vůbec stanovit.

Hledáte práci?

Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

To se může snadno přihodit například osobě samostatně výdělečně činné (OSVČ), pokud nepodnikala dostatečně dlouhou dobu. Třeba když někdo začal podnikat v prvním pololetí, ale už od července téhož roku skončí na úřadu práce.

Potřebnou dobu pojištění 12 měsíců (pro nárok na podporu) získá jednak podnikatelskou činností, jednak zápočtem předchozí náhradní doby – třeba péčí o dítě v předchozím roce. Splní tedy základní podmínku odpracování aspoň jednoho roku v posledních dvou letech. Jenže nemůže doložit výši výdělku.

Vyměřovací základ lze stanovit pouze za ukončené zdaňovací období, jímž je celý kalendářní rok – a na to je v polovině roku brzy. Pokud někdo začal podnikat v lednu příslušného roku, nemůže mu úřad určit a použít vyměřovací základ za předchozí rok. Musí se stanovit náhradní fiktivní příjem a z něj vypočítat podporu.

Podpora v nezaměstnanosti se proto v takových případech stanoví za první dva měsíce ve výši 0,15násobku, další dva měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství (za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o podporu).

Čtěte víc

Na úřad práce se nově půjde registrovat online a u některých sociálních dávek lidé dočasně nebudou muset dokládat své příjmy. Poslanci schválili změny, které mají zjednodušit přístup k pomoci v době krize.

Podporu získáte i na dálku, některé dávky bez dokládání příjmů


Poslanci schválili zákon, který lidem umožní snadno přerušit splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.

Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky

Pro rok 2020 tedy taková podpora činí 5015 korun v prvních dvou měsících podpory, 4012 korun v dalších dvou měsících a 3678 korun po zbývající dobu. Podpora při rekvalifikaci činí po celou dobu rekvalifikace 0,14násobek příslušné částky, což je 4681 korun měsíčně.

Povolený výdělek v evidenci uchazečů

Při pobírání podpory v nezaměstnanosti si nelze legálně přivydělávat, a to ani v minimálním rozsahu.

S omezením mohou pracovat a přivydělávat jenom ti evidovaní uchazeči, kteří už podporu v nezaměstnanosti neberou, nebo jim nárok na ni vůbec nevznikl (protože buď neodpracovali potřebných 12 měsíců v posledních dvou letech, nebo nebyli jako OSVČ důchodově pojištěni a ani jim nelze započíst nějakou náhradní dobu). Říká se tomu nekolidující zaměstnání.

Tito uchazeči si mohou vydělávat na základě pracovního či služebního poměru nebo formou činnosti na základě dohody o pracovní činnosti (nikoliv dohody o provedení práce), jestliže měsíční odměna nepřesáhne polovinu minimální mzdy – což v roce 2020 představuje částku 7300 korun. To je povolené maximum i pro případ, že má uchazeč víc zaměstnání – výše odměn se mu sčítá.

Výkon takové povolené práce musí uchazeč nahlásit úřadu práce při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo v den nástupu do výdělečné činnosti. Taková práce mu zároveň nesmí bránit v tom, aby úřadu práce „poskytoval součinnost při zprostředkování zaměstnání“, ani v přijetí nabídky vhodného zaměstnání od úřadu práce.

Kdo si vydělá do 2999 korun za měsíc v jednom zaměstnání, odvádí z vydělaných peněz jenom daň, kterou si může nechat příští rok zúčtovat – takže vlastně získá celou odměnu čistou. Kdo však vydělává od 3000 korun více, tak se mu strhává z odměny nejen záloha na daň, ale i sociální a zdravotní pojištění.

Aktualizovali jsme původní verzi článku vydaného v lednu 2020. 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Terezie Nývltová Vojáčková

 Další články autora.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2020 9:42, Petr

Tady v ČR se nevyplatí pracovat ani omylem. Je spousta lidí,kteří pracují na plný úvazek a stát jim dává doplatek na bydlení.Je to nesmysl aby stát suploval zaměstnavatele. Výplata má být taková,aby člověk všechno poplatil a ještě mu zbylo.Naše výplaty jsou však nazývány "pracující žebrota".

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2020 9:32, Jana

Citace - eďa / 25.03.2020 09:02

ještě tak rozpustit kvetoucí instituce a pol. neziskovky, jooo to by bylo prachů , kam se jen podíváš.... jenže nejdřív musí přijít vir, aby se změnily parametry. Zem se tak pomalu očišťuje od netáhel a žvanilů.


Bohužel to chvíli ještě potrvá, než se očistí od Babiše, Zemana nebo Okamury. A těmi neziskovkami myslíte ty, které pomáhají chudým, nebo nemocným, nebo starým, nebo dětem, nebo lidem, kteří přijdou o bydlení?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services