Nechcete plastovou kartu? Další banka dá jen virtuální

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 11. 2023
Možnost úplně odmítnout klasickou kartu – a spokojit se jen s její virtuální podobou – nabízí už několik bank. Kdy se přidají další? A jaké to má výhody a nevýhody?
Nechcete plastovou kartu? Další banka dá jen virtuální
Dosavadní karty UniCredit Bank od Visa.
Zdroj: UniCredit Bank

Noví klienti UniCredit Bank si mohou vybrat, jestli chtějí platební kartu i v klasické plastové podobě, nebo jestli jim stačí jenom její elektronická verze v mobilní aplikaci. Novinka, kterou banka nabízí od tohoto týdne, zatím není dostupná pro dosavadní klienty.

Takzvaná virtuální karta může plně zastoupit tu plastovou, ujišťuje UniCredit. Všechny její údaje jsou shodné, stejně jako platnost, ke kartě si lze sjednat shodné doplňkové služby. Když klient plastovou kartu odmítne, protože mu stačí jen digitální, ale později si to rozmyslí a chce dostat i plastovou, může o ni kdykoliv požádat v mobilní aplikaci.

Původem italská skupina UniCredit letos na jaře oznámila, že ve všech zemích přejde na značku Mastercard. Nové karty, které vydává tuzemská UniCredit, ale dál mají značku Visa. Banka zatím ani orientačně neuvedla, kdy dojde ke změně. „Informace k přechodu na Mastercard v předstihu poskytneme,“ odpovídá mluvčí Petr Plocek.

Možnost úplně odmítnout klasickou kartu – a spokojit se jen s její virtuální podobou – nabídla už v roce 2019 ČSOB při online založení účtu, v současnosti už je tato volba dostupná i pro dosavadní klienty. 

mBank dříve nabízela tuto volbu novým klientům nebo u zcela nových či ztracených karet. Od letošního dubna si také dosavadní klienti mohou před expirací karty (při pravidelné výměně) zvolit, že ji chtějí obnovit jen ve virtuální podobě, nemusí se tedy vyrábět nová plastová. „Připravujeme také možnost, aby si klienti mohli změnit plastovou kartu na čistě virtuální kdykoliv v průběhu životnosti své karty. Brzy budeme o této možnosti informovat,“ dodává mluvčí Kristýna Dolejšová.

Okruh klientů, kteří mají možnost výběru, letos rozšířila také Česká spořitelna. „Jak stávající klienti, tak noví klienti, kteří si zakládají účet, si mohou na pobočce nebo při telefonním hovoru s bankéřem vybrat, zda budou chtít ke svému účtu využívat jen virtuální kartu bez plastového protějšku. Do budoucna chceme klientům tuto možnost nabídnout přímo v mobilní aplikaci George,“ říká Juraj Pilka, který má v České spořitelně na starosti platební karty.

U zcela nových karet mají nově na výběr také klienti Monety. „V tuto chvíli nabízíme možnost výběru (tedy buď plastovou kartu s digitálním otiskem, nebo pouze virtuální) v případě, kdy se jedná o zřízení zcela nové platební karty,“ říká mluvčí Zuzana Filipová. „Tuto možnost nabízíme jak na pobočkách, tak v internetovém nebo mobilním bankovnictví,“ dodává. Při klasické výměně (ukončení platnosti dosavadní karty) zatím klienti na výběr nemají.

Speciálním případem je virtuální karta od Banky Creditas, s kterou přišla už v roce 2017. Od začátku existovala pouze v digitální podobě, nikdy neměla plastové dvojče. Je sice také navázána k běžnému účtu, ale má odlišné údaje než standardní (hlavní) karta. Podle banky je vhodná pro ty, kteří chtějí oddělit online platby (typicky na internetu) od transakcí klasickou kartou (typicky u terminálu v obchodě), nicméně s rozvojem mobilních plateb může být v současnosti plnohodnotnou náhradou klasické karty.

Základním předpokladem pro to, aby klientovi stačila karta jen v elektronické podobě, je možnost nechat si ukázat její kompletní údaje v mobilní aplikaci. Všechny citlivé údaje se samozřejmě zpřístupní až po ověření klienta – stejně jako třeba při zadávání odchozích plateb.

Ne všude si totiž klient vystačí s placením přímo mobilem nebo hodinkami přes aplikace jako Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay. Především při placení na internetu, když e-shop takové platby ještě neumí zpracovat a chce, abyste napsali čísla z karty. Zmíněné aplikace pro NFC platby kompletní údaje ke kartě nezobrazí.

UniCredit se letos v říjnu stala sedmou bankou v Česku, která kompletní údaje k hlavní kartě ve svém mobilním bankovnictví ukáže. Už dříve to nabídly aplikace Air Bank, ČSOB, mBank a Monety, letos na jaře se přidala Raiffeisenbank a v létě Česká spořitelna. U karty Mastercard Virtual (ne Mastercard Standard) to pochopitelně od začátku umožňuje i Creditas.

Když se řekne virtuální...

Zdroj: Shutterstock

V našem článku označujeme jako virtuální takovou kartu, která je plnohodnotnou alternativou k té klasické plastové. Má tedy shodné údaje a v zásadě i stejné možnosti použití. Jako virtuální se ale označují také speciální karty v nabídce některých bank:

  • Jednorázová virtuální karta od České spořitelny: Zájemce si může v elektronickém bankovnictví George vytvořit kartu pro jednorázový nákup na internetu. Je sice také navázána k běžnému účtu, ale má odlišné údaje od hlavní karty. Po každém použití přestanou tyto údaje na jednorázové kartě platit – pro případné využití k dalšímu online nákupu si klient vygeneruje nové.
  • eKarta od mBank: Speciální karta pro platby na internetu. Není přímo propojená s běžným účtem, ale lze si na ní jednoduše peníze z účtu přeposílat – „dobíjet“. Funguje tedy jako předplacená karta – klient si na ní může převést třeba jen tolik peněz, kolik potřebuje. Při případném zneužití nehrozí, že by se útočník dostal ke všem penězům na účtu. Má odlišné údaje od základní karty k běžnému účtu.
  • Virtuální karta od Creditas: Samostatná karta pro platby na internetu a mobilní platby. Existuje pouze v digitální podobě, nemá plastové dvojče. Je sice také navázána k běžnému účtu, ale má odlišné údaje než standardní (hlavní) karta. Je vhodná pro ty, kteří chtějí oddělit online platby (typicky na internetu) od transakcí klasickou kartou (typicky u terminálu v obchodě).

Možnost vidět v bankovní aplikaci kompletní údaje ke kartě se hodí i v situaci, kdy si založíte nový účet nebo první kartu k němu. Nemusíte pak čekat několik dnů, než vám banka vyrobí a doručí plastovou kartu – můžete začít platit hned.

Proč mít kartu jen v digitální podobě? K výhodám podle UniCredit patří vedle okamžité dostupnosti také vyšší bezpečnost: neztratíte plastovou kartu, nikdo jiný s ní nezaplatí ani nezůstane zablokovaná nebo zapomenutá v bankomatu. Kromě toho pomáhá šetřit životní prostředí. „Jedna plastová karta sice váží asi jen pět gramů, ale při stovkách tisíc klientů může použití výhradně virtuálních karet pomoct ušetřit tuny plastů,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Přesto jsou případy, kdy se může hodit klasická plastová karta. V Česku jde hlavně o vkladomaty. Bezkontaktní čtečky, které podporují vklad hotovosti i pomocí mobilu či hodinek, zatím zavedly jen Air Bank a Česká spořitelna. Naopak vybírat hotovost už lze z naprosté většiny tuzemských bankomatů bez plastové karty – klienty o tom teď ujišťuje i UniCredit, která to dosud ve své síti neuměla. Plastová karta může přijít vhod i u některých obchodníků nebo bankomatů v zahraničí.

Mít kartu jenom elektronicky v mobilu může přinést i další problémy – když se telefon vybije, porouchá nebo ztratí. Roli hrají také osobní preference konkrétního uživatele: pro někoho je jednodušší platit u pokladny v obchodě mobilem, pro někoho plastovou kartou.

Kdy budou moct odmítnout plastovou kartu – a nechat si jen elektronickou – také klienti Air Bank a Raiffeisenbank, když obě banky už umějí zobrazit kompletní údaje ke kartě v aplikaci?

„Děláme vše proto, abychom možnost vydání virtuální karty nabídli začátkem příštího roku,“ říká mluvčí Air Bank Jana Pokorná. Banka o této novince původně mluvila v plánech pro letošní rok, nakonec ale měla další priority. „Naše IT kapacity jsme zaměřili i jiným směrem, například na možnost investování do akcií či na přípravu nového platebního řešení, které umožní rozšířit počet míst, kde akceptují bezhotovostní platby,“ vysvětluje.

„Virtuální kartu nabídneme klientům v průběhu příštího roku,“ potvrzuje také mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Jen v digitální podobě dostanou kartu i klienti nové Partners Banky, pokud nebudou trvat také na plastové variantě.

Kompletní údaje ke standardní kartě zatím neukáže elektronické bankovnictví Komerční banky (a to ani nová aplikace KB+, kterou spustila na jaře), Fio banky, Creditas a Max banky (ta ukáže číslo karty a údaje o její platnosti, ale ne třetí z potřebných údajů – kód CVC). Trinity Bank pak zůstává jedinou retailovou bankou v Česku, která nenabízí ani karty, ani aplikaci.

„Vyvíjíme maximální úsilí, abychom do konce roku 2024 uměli jak zobrazit kompletní údaje o kartě, tak nabídnout klientům možnost volby, zda chtějí kartu i v plastu,“ říká mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services