Platební nálepky končí v další bance. Zůstanou v poslední

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 3. 2023
Platební nálepky končí v další bance. Zůstanou v poslední

Zdroj: Shutterstock

Hello bank už nebude vydávat nové platební nálepky. Ty stávající je možné využívat až do konce jejich vyznačené platnosti.

„Místo platebních nálepek už většina našich klientů raději platí mobilem pomocí Apple Pay či Google Pay,“ vysvětluje Hello bank v oznámení o změně smluvních podmínek. Zmínka o nálepce jako jednom z platebních prostředků sice zmizí z podmínek až od 10. května, v praxi už je ale banka nenabízí. Vydávání a obnovu nálepek postupně ukončuje od loňska.

Platební nálepky pro nové zájemce nabízí bez omezení už jenom jediná banka: mBank. „Prozatím jejich rušení neplánujeme, avšak do budoucna ho nevylučujeme,“ říká její mluvčí Kristýna Dolejšová. 

Aktuálně mBank eviduje zhruba 12 tisíc aktivních nálepek, z toho čtyři tisíce jsou vydané k dětským nebo studentským účtům. „Klienti jimi měsíčně stabilně realizují transakce za zhruba 20 milionů korun,“ dodává mluvčí.

K dětským účtům nabízí novou nálepku ještě Air Bank. Dospělým klientům sice vydá nálepku při konci její platnosti (nebo náhradní nálepku), zcela noví zájemci od 18 let věku si už ale nálepku v Air Bank nesjednají.

S nálepkami jako první skončila Moneta Money Bank, kdysi jejich průkopník. Už od července 2019 přestala nejen vydávat nové, ale předčasně také ukončila fungování těch stávajících.

Raiffeisenbank přestala vydávat nové nálepky od roku 2020. ČSOB skončila s vydáváním a obnovou nálepek v listopadu 2020. Česká spořitelna se přidala od ledna 2021 – už tehdy je používal zlomek klientů: podle čísel z léta 2020 fungovalo zhruba 10 tisíc nálepek, z toho aktivních byla asi polovina. V lednu 2022 ukončila vydávání nových nálepek Banka Creditas.

Revoluce!

Zdroj: Shutterstock

Letos je to dvacet let, co v Česku začal přechod platebních karet na čipovou technologii EMV. Ta byla bezpečnější i rychlejší než karty s magnetickým proužkem. Projděte si retro fotky a vzpomínky pamětníků!

„Chytrá karta“ slaví narozeniny. Přinesla novou éru placení

Platební nálepky, vydávané jako doplněk ke kartám Mastercard a později i Visa, končí po pouhých deseti letech existence.

V Česku s nimi jako první začala v roce 2011 Citibank. Technologie zvaná PayPass tehdy zaujala bezkontaktním řešením. I klasické platební karty totiž bylo před deseti lety nutné vkládat do terminálu a zadávat PIN při každé platbě. S první bezkontaktní kartou v Česku přišla Citibank krátce před nálepkou – v červnu 2011. Majitelé je mohli uplatnit prakticky jen v zahraničí, protože terminály v tuzemsku to tehdy neuměly.

Situace se začala měnit od podzimu 2011, kdy s bezkontaktními kartami a terminály u obchodníků přišla Česká spořitelna, a tím se bezkontaktní platby mohly na trhu rychleji prosadit. Vzhledem k tomu, že tehdy většina mobilů neumožňovala bezkontaktní placení, byly nálepky zajímavou inovací. Bylo je možné nalepit na telefon, na klíčenku či na jiný předmět, který má člověk často u sebe. Pro část klientů mohla být výhodná i nálepka jako dodatková karta: Nemusí zvlášť hlídat kartu (nebo mobil), což ocení i děti. Nebo se s nimi dá platit, když se vám vybije telefon. Nemluvě o lidech, kteří nemají smartphone nebo platební aplikaci.

Některé banky – Komerční banka, Equa, Fio, UniCredit nebo Sberbank – s vydáváním nálepek nikdy nezačaly. „Bezkontaktní nálepky jsme nikdy nenabízeli, ani jsme jejich zavedení neplánovali. Považovali jsme je za slepou cestu, a naopak jsme se soustředili na cílová řešení jako jsou Google Pay a Apple Pay,“ zdůvodnil už před lety tuto strategii Michal Teubner, mluvčí Komerční banky.

Pamatujete? Retro galerie

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services