Eura pošlete rychleji. Okamžité SEPA platby budou povinné

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 29. 11. 2023 | 1 komentář
Evropská unie chce zrychlit převody eur – nejdříve v eurozóně, pak i v dalších členských státech. Schválení nového nařízení se přiblížilo.
Eura pošlete rychleji. Okamžité SEPA platby budou povinné

Zdroj: Shutterstock

Okamžité převody korun z jedné tuzemské banky do druhé kdykoliv, a to i v noci, o víkendu nebo o svátcích, jsou už v Česku běžnou službou.

První banky je nabídly před pěti lety, většina dalších se přidala do konce roku 2019. Poslední významnější bankou, která okamžité platby zatím neumí, zůstává UniCredit.

Podobně by se měla zlepšit dostupnost rychlých převodů eur pro lidi a podniky v Evropské unii a v dalších zemích Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island a Lichtenštejnsko). Unijní instituce o to usilují už delší dobu – a letos v listopadu udělaly významný krok.

Evropská komise a Rada oznámily, že se předběžně dohodly na návrhu pravidel, čímž se přiblížilo finální schválení nového nařízení.

„Formální schválení a publikování v úředním věstníku lze očekávat pravděpodobně spíše až v příštím roce. V případě přijetí bude nařízení zavádějící okamžité SEPA úhrady přímo účinné a Česká republika tak zřejmě bude muset přijmout zákon, který zavede příslušné sankce za porušení nařízení,“ říká Petr Habáň z tiskového oddělení ministerstva financí.

Nová regulace se podle předběžně dohodnutých pravidel týká všech poskytovatelů platebních služeb, kteří umožňují standardní SEPA platby. Ti budou muset začít nabízet okamžité převody v eurech jak v rámci jedné země, tak i do jiného členského státu EU. Takzvaná instantní platba má přijít do deseti sekund.

Poplatky, které si za okamžité SEPA platby budou moct banky účtovat, nesmí být vyšší než poplatky za standardní SEPA převody – a ty podle dřívějšího nařízení mohou být maximálně za cenu standardní tuzemské platby.

Evropská komise a Rada navrhují, aby nová povinnost začala platit po přechodném období, které bude v zemích eurozóny kratší a mimo eurozónu delší. Samotný návrh délku přechodného období zatím neobsahuje. České ministerstvo financí očekává, že povinnost zavést okamžité SEPA platby u nás začne platit až zhruba za čtyři roky.

„Povinnost přijímat okamžité platby v eurech by se měla v zemích mimo eurozónu aplikovat za 33 měsíců, povinnost tyto platby odesílat pak za 39 měsíců od vstupu nařízení v platnost. Vzhledem k tomu, že nařízení bude nyní teprve procházet finalizací, neočekáváme, že by byly dané povinnosti v tuzemsku aplikovatelné dříve než v roce 2027,“ říká Petr Habáň z tiskového oddělení ministerstva.

Ukažte se!

Zdroj: Shutterstock

Každá země eurozóny si nechává razit svoji variantu mincí, některé mají í víc variant. Zkuste, kolik jich poznáte! 

Poznáte, čí je to euro? Velký kvíz plný peněz

Okamžité SEPA platby v eurech v Česku poskytují zatím dvě klasické banky. Už od druhé poloviny roku 2020 je umožňuje tuzemská Oberbank (prostřednictvím své rakouské centrály), letos v květnu se přidala J&T Banka. V lednu 2022 oznámila start okamžitých SEPA plateb také nebankovní společnost Fairplay Pay. Pro české klienty jsou dostupné i v aplikacích Revolut a Wise.

Jako třetí klasická banka by se mohla přidat Fio, která už okamžité SEPA platby zařadila do svých obchodních podmínek. Datum jejich spuštění v Česku ale podle mluvčího Jakuba Heřmánka závisí na tom, kdy se podaří zvládnout proces přípravy slovenské Fio banky. Ten je výrazně delší, než banka původně očekávala.

První banky na Slovensku spustily tuzemské okamžité platby teprve v únoru 2022. Dosud se zapojily Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, VÚB a J&T Banka. Okamžité platby na Slovensku probíhají v eurech, řešení pak využije i česká Fio.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

V Česku jako první nabídly okamžité tuzemské platby v listopadu 2018 Česká spořitelna a Air Bank, jako třetí přidala Creditas. Hlavní vlna přišla ve druhém pololetí 2019: postupně se připojily Komerční banka, PPF banka, Raiffeisenbank, ČSOB, Moneta a Fio. Pak se ještě přidaly Equa, mBank, Oberbank, J&T, letos v únoru Multitude Bank (bývalá Ferratum Bank, specializující se na spotřebitelské úvěry) a před pár dny také nová Partners Banka.

Kdy budou moct okamžité platby v korunách odesílat a přijímat také klienti UniCredit Bank? Zatím se nedozví ani orientační termín. „Klienty budeme v předstihu informovat,“ odpovídá mluvčí Petr Plocek – stejně jako v předchozích letech.

Zbývá ještě Max Banka (dříve Expobank CZ), která by se měla spojit s mateřskou Creditas a zhruba ve stejné době – druhé polovině příštího roku – plánuje spustit také tuzemské okamžité platby. Naopak Trinity Bank nemá spuštění okamžitých plateb v nejbližší době v plánu, říká mluvčí Eva Čerešňáková.

Pokud jde o okamžité platby v eurech (instantní SEPA platby), nejsou ostatní tuzemské banky zatím konkrétní.

Podle Michala Teubnera z tiskového oddělení Komerční banky konkrétní termín zavedení okamžitých SEPA plateb se „odvine od finální verze legislativy a procesu implementace“.

„Moneta plánuje zavedení podle mandatorního unijního požadavku. Zavedení v dřívějším termínu zvážíme v případě poptávky ze strany našich klientů,“ říká mluvčí Zuzana Filipová. Podobě neurčitě se vyjádřily Raiffeisenbank či Česká spořitelna.

Konkrétnější je v tomto případě UniCredit Bank. „Zřejmě jako každá banka jsme čekali na finální znění regulace, abychom znali rozsah implementace. Momentálně jsme v přípravné fáze projektu. Věříme, že SEPA instantní platby by měly být pro klienty k dispozici na přelomu 2024/2025,“ říká mluvčí Petr Plocek.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services