Banky vylepšují spoření v eurech. Která dá nejvyšší úrok?

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2023 | 4 komentáře
Evropská centrální banka znovu zvýšila základní sazby a probudila tím alespoň část bank i v Česku. Propast mezi úroky na spoření v eurech a korunách se zmenšuje.
Banky vylepšují spoření v eurech. Která dá nejvyšší úrok?

Zdroj: Shutterstock

Zatímco nejlepší spořicí účty a termínované vklady v korunách začínají šestkou a v mnoha dalších bankách alespoň pětkou, zájemci o spoření v eurech měli donedávna smůlu: pokud vůbec tuzemské banky takovou možnost nabízely, úroky byly až na výjimky jen lehce nad nulou.

Vedle slabé konkurence a údajně nízkého zájmu klientů za to mohl hlavně rozdíl v základních úrokových sazbách mezi Českou národní bankou a Evropskou centrální bankou. Naše centrální banka už od loňského června drží sazbu 7 % (za tu si můžou ukládat jednotlivé banky peníze do ČNB na čtrnáct dnů), případně 6 % (pro vklady takzvaně přes noc). Hlavní banka eurozóny ještě loni v létě měla sazbu na nule, postupně ji ale zvyšuje – letos v září už na 4,5 % (pro vklady přes noc na 4 %).

Zvýšením úroků pro běžné klienty v Česku na eurových vkladech se nejnověji pochlubila Max banka. Na spořicím účtu zvedla sazbu na 2,2 % ročně z dosavadních 0,75 %, přičemž ještě letos v červenci byla nulová. Zvýšení se týká nových i dosavadních klientů bez dalších podmínek.

Konkurenční banky na spořicích účtech nereagovaly. Druhý nejvyšší úrok má Air Bank – jen 0,1 % ročně. Pro představu: když si uložíte 10 tisíc eur, přinese to na úrocích 10 eur za celý rok – a to ještě před zdaněním. Na alespoň symbolické zhodnocení dosáhne běžný klient už jen v ČSOB (0,01 %), když nepočítáme nabídku pro prémiové klienty Raiffeisenbank.

Výhodou spořicích účtů je, že peníze si lze kdykoliv vybrat. Banka ale může prakticky okamžitě změnit úrok jak směrem nahoru, tak dolů. Tím se liší od termínovaných vkladů: u nich se zavazujete, že si peníze po určitou dobu nevyberete. Výměnou za to vám banka garantuje, že původní úrok nezmění po celou dobu vkladu – to se podle budoucího vývoje na trhu může ukázat jako výhoda, ale i nevýhoda.

Pro termínované vklady v eurech teď mají banky lepší nabídky než u spořicích účtů. Na nejvyšší úrok dosáhnou klienti v J&T bance. Roční termínovaný vklad přinese 4 %, půlroční 3,8 % p. a. Dostupnost spoření v J&T je ale pro většinu zájemců omezená: Minimální vklad musí odpovídat ekvivalentu jednoho milionu korun. Pro toho, kdo už má v J&T z dřívějška vklad odpovídající aspoň milionu korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun, se podmínka minimálního vkladu snižuje na 3000 eur.

Z běžně dostupných retailových bank nabízí nejvyšší úrok na termínovaných vkladech Creditas – na rok 3 %, na půl roku 2,8 % a na čtvrt roku 2,7 % p.a. Minimální výše vkladu je jen 250 eur.

Aktuální úroky v ostatních bankách najdete v následující tabulce. Na rozdíl od spoření v korunách je obvykle potřeba vyšší minimální vklad, například v Max bance jde o ekvivalent 100 tisíc korun. Naše tabulka porovnává nabídky pro uložení 10 tisíc eur, tedy přibližně 240 tisíc korun.

Úrokové sazby (p.a.) pro fyzické osoby na vklady ve výši 10 tisíc eur

 Spořicí účetTerm. vklad 3 měs.Term. vklad 6 měs.Term. vklad 12 měs.
Air Bank0,1 %nenabízínenabízínenabízí
Banka Creditasnenabízí2,7 %2,8 %3 % 
Česká spořitelnanenabízínenabízínenabízínenabízí
ČSOB0,01%0,01 %0,5 %1%
Fio banka00,03 %0,04 %0,06 %
J&T bankanenabízí *nenabízí *3,8 % *4 % *
Komerční bankanenabízí0,01 %0,01 %0,01 %
Max banka2,2 %nenabízí2,25 % 2,30 % 
mBanknenabízínenabízínenabízínenabízí
Moneta Money Banknenabízí02 %0,01 %
Oberbanknenabízínenabízínenabízí2,25 % 
Raiffeisenbank0,05 % **0,01 % ***2,50 % ***0,01 % ***
Trinity Banknenabízí0,01 %0,02 %0,1 %
UniCredit Banknenabízí0,01%0,01 %0,01 %

* Spořicímu účtu se v J&T nejvíce blíží vklad s 33denní výpovědní lhůtou se sazbou 3,6 % p.a. Vklad s tříměsíční výpovědní lhůtou má sazbu 3,8 %. Při spoření v J&T musí minimální vklad odpovídat ekvivalentu jednoho milionu korun. Pro toho, kdo už má v J&T vklad odpovídající aspoň milionu korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun, snižuje se podmínka minimálního vkladu na 3000 eur.

** Pouze Spořicí účet Gold, který je v rámci prémiového Exkluzivního účtu RB. Sazba 0,05 % p.a. je do 199 999 eur, nad tento limit jen 0,01 %.

*** Do ekvivalentu hodnoty 5 mil. Kč.

Na spoření láká také aplikace Revolut, ve skutečnosti jde ovšem o investice do fondů peněžního trhu. Revolut zdůrazňuje roční úrokovou sazbu „až 3,7 % ročně“, a to s denní výplatou, jenže za hvězdičkou malým písmem dodává, že „výnos může být nižší v závislosti na vašem předplaceném plánu, roční úroková sazba se denně mění a může se pohybovat nepříznivým směrem“.

Nebankovní alternativou může být také úrok 2,5 % pro volnou hotovost v investiční aplikaci Freedom24 od společnosti Freedom Finance Europe. U vkladu na tři měsíce slibuje 3,49 % p.a., na půl roku 3,87 % a na rok 4,07 %, ještě víc dává při uložení víc než 100 tisíc eur.

Srovnejte to s námi

Srovnávací válec
Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší v korunách? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services