Peníze pošlete i na číslo mobilu. Startují platby na kontakt

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 14. 11. 2023 10:15 aktualizováno 14. 11. 2023 16:00 | 1 komentář
Novinku spouští šest bank, další se přidají v příštím roce. Při jedné platbě lze poslat maximálně pět tisíc korun.
Peníze pošlete i na číslo mobilu. Startují platby na kontakt

Zdroj: Pleska/Dall-e

V Česku dnes startuje nová služba, která zjednoduší převody peněz. Místo čísla bankovního účtu příjemce bude stačit, když odesílatel zná číslo jeho mobilního telefonu.

Novinku pod názvem Platba na kontakt spouští šest bank: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Projekt s nimi připravovala Česká bankovní asociace ve spolupráci s Českou národní bankou.

Další dvě významné banky – Moneta a UniCredit – se podle asociace přidají příští rok, o zapojení má zájem také Banka Creditas.

Tímto způsobem bude možné poslat jednorázovou platbu v maximální výši 5000 korun, minimem je jedna koruna. Počet takových transakcí za den nebude nijak omezený. Všechny banky se zatím rozhodly pro stejné podmínky.

Novinka funguje jen pro platby v českých korunách, ne v jiných měnách. Vedle českých telefonních čísel s předvolbou 420 lze nicméně posílat koruny i na slovenská čísla začínající 421.

Převáděnou částku dostane příjemce okamžitě. Typickým využitím má být třeba platba za útratu v restauraci mezi přáteli.

Platba na číslo mobilu samozřejmě zůstane dobrovolnou možností jen pro zájemce – nenahradí klasické převody na číslo účtu.

Služba je dostupná jen dostupná jen pro úhrady mezi fyzickými osobami včetně podnikatelů (OSVČ). Podmínkou je, že ji podporují banka odesílatele i příjemce. Další podmínkou je, že se majitel účtu k příjmu takových plateb aktivně přihlásí a nechá se zapsat do registru.

Jak bude probíhat aktivace služby? Kdo chce přijímat platby na kontakt, musí odsouhlasit registraci svého mobilního čísla v registru České národní banky. To zájemce udělá prostřednictvím elektronického bankovnictví ve své bance. Ve zmíněné šestici bank tuto možnost dostávají klienti právě ode dneška.

Registrace bude nutná jen k přijímání plateb (a klient ji může kdykoliv zrušit nebo změnit). Naopak k odeslání platby na číslo mobilu není registrace potřeba – půjde ji provést z účtu jakékoliv banky, která tuto službu podporuje.

Registrace do služby ale bohužel není napořád. „Pokud vám nikdo nepošle peníze šest měsíců na telefonní číslo, služba se sama deaktivuje a bude potřeba si telefonní číslo spárovat s číslem účtu znovu. V ČSOB Smart vždy uvidíte, do kdy máte Platby na kontakt aktivní. Automaticky se prodlužuje každou příchozí Platbou na kontakt,“ upozorňuje na svém webu ČSOB, stejné omezení však platí pro všechny zúčastněné banky. Například ČSOB bude klienty informovat o blížící se expiraci tři měsíce předem, Raiffeisenbank dva měsíce před vypršením platnosti.

Anketa

Máte zájem o „platby na kontakt“?

Klienti, kteří neodsouhlasí s registrací svého čísla mobilu do registru ČNB, nebudou moci platbu na kontakt přijímat. V tom případě se platební příkaz na jejich účet neuskuteční a posílané peníze jim nepřijdou.

Lidé, kteří mají více účtů, si mohou pro tento účel vybrat pouze jeden z nich. Přesněji řečeno: k jednomu telefonnímu číslu bude totiž možné přiřadit jenom jedno číslo účtu. Pokud ale někdo má více telefonů, pak je možné propojit jedno telefonní číslo s jedním číslem účtu.

Na druhou stranu bude možné, aby s jedním číslem účtu bylo propojeno více telefonních čísel. Typickým příkladem jsou manželé, kteří společně využívají jeden bankovní účet, ale každý má svůj mobil.

Po zadání platby se banka odesílatele spojí s registrem ČNB a pokud je telefonní číslo příjemce platby spárované s číslem jeho bankovního účtu, získá banka číslo konta, na který pak platbu odešle.

Samotnému odesílateli se před odsouhlasením platby ukáže i název účtu příjemce, což je zpravidla jméno a příjmení, aby si ověřil správnost údajů. Odesílatel tak ještě před definitivním potvrzením uvidí, komu peníze posílá – alespoň podle názvu účtu, což snižuje riziko, že omylem pošle peníze na jiný účet. Je to i vylepšení oproti standardním převodům na číslo účtu, kde jméno příjemce ukážou jen některé banky (a jen v některých případech).

Platba na kontakt Air BankFoto: Air Bank

Novinka v aplikaci Air Bank.

O chystané inovaci jsme na webu Peníze.cz poprvé psali už v únoru 2021. Bankovní asociace tehdy odhadovala spuštění v prvním čtvrtletí roku 2022. Loni v červnu pak předpokládala, že k ostrému startu dojde začátkem letošního roku. Zpoždění podle zdrojů z bank způsobilo poměrně obtížné dolaďování podmínek jak mezi jednotlivými finančními domy, tak i s ČNB.

V posledních letech se už rozšířila jiná alternativa, která zrychlila a zjednodušila zadávání platebních údajů: Příjemce si může v elektronickém bankovnictví vygenerovat QR kód a pošle ho (nebo hned ukáže) odesílateli. Ten si ho načte mobilem a vyplní se mu všechny údaje k platbě. Někteří obchodníci využívají QR kódy i jako levnější náhradu platby kartou.

I tak by se služba podle listopadového průzkumu agentury Ipsos pro ČBA by mohla prosadit. Více než čtyřicet procent dotázaných uvedlo, že by ji chtělo využívat. Čtvrtina lidí řekla, že novou službu by využívala na převody do jednoho tisíce korun. Zkušenost se spletením čísla bankovního účtu má podle průzkumu téměř čtyřicet procent lidí, což by také zájem o novinku mohlo povzbudit.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Banky touto novinkou mimo jiné reagují na konkurenci fintechových společností – platby na číslo mobilu nabízí například aplikace Revolut.

Platbu na telefonní kontakty už několik let umožňuje mobilní aplikace Banky Creditas. K jejímu využití je však zatím potřeba, aby obě strany – odesílatel i příjemce – měly aplikaci Creditas Banking a současně účet v Creditas. Ke společnému projektu Platby na kontakt se Creditas chce také připojit, ale vzhledem k chystané fúzi s Max bankou to bude později. Podle dřívějších informací snad během příštího roku.

Vlastní řešení měla skoro deset let také mBank ve své mobilní aplikaci, nedávno ho ale zrušila. Její klienti mohli posílat jen částky do dvou tisíc korun a maximálně tři platby denně. Po autorizaci platby se odeslala příjemci platby SMS zpráva s odkazem na provedení platby – na odkaz musel do 15 dnů kliknout. „mBank nabízela odesílání plateb na mobil už od února 2014, které vyvinula samostatně, ve vlastní režii. Vzhledem k nízkému zájmu klientů se banka rozhodla tento způsob platby od října 2023 již nenabízet,“ říká mluvčí Kristýna Dolejšová. 

Do společné inovace plateb na kontakt, která teď vznikla napříč bankami, se mBank momentálně zapojit nechystá. „mBank podporuje digitální a online technologie, a proto se bude věnovat moderním metodám placení v online sféře,“ dodává mluvčí bez dalších podrobností.

Podobnou službu nabízela Česká spořitelna v samostatné aplikaci Friends 24, ke konci roku 2021 ji ale ukončila. Platby bylo možné adresovat nejen na číslo mobilu, ale třeba i na e-mail nebo Facebook Messengeru.

Směrem k rozšíření právě o další kontakty v mobilu jdou i úvahy o možném budoucím vývoji Platby na kontakt, bližší podrobnosti ale zatím zástupci bank neuvedli.

Ve hře je také rozšíření plateb na číslo mobilu pro právnické osoby, tedy především firmy.  „Rozšíření služby i na skupinu z řad firemních klientů je jednou z dalších možností, kam by se platby na kontakt mohly ubírat,“ potvrzuje Tomáš Hládek, expert České bankovní asociace na platební styk.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services