Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 8. 2. 2021 | 15 komentářů
Posílání peněz mezi klienty tuzemských bank se může zjednodušit. Místo čísla účtu by mohlo stačit, když zadáte číslo mobilu. A to bez stahování nějaké speciální aplikace.
Banky chystají novou službu. Peníze pošlete i na číslo mobilu
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Češi mají v blízké době dostat novou možnost, jak poslat peníze ze své banky. Nově by mohli zadat příkaz k platbě i bez toho, aby znali číslo účtu a kód banky příjemce. Stačilo by znát jeho mobilní číslo.

Tento jednoduchý způsob převodu peněz může být dostupný například přes internetové nebo mobilní bankovnictví. Podmínkou bude, že klient – příjemce platby – při zřízení služby souhlasil s registrací svého telefonního čísla.

Vznik nové platební služby iniciovaly samy banky. S Českou bankovní asociací a Českou národní bankou teď pracují na konkrétní podobě.

„V tuto chvíli jsme na začátku příprav a nemůžeme zveřejňovat podrobnosti, jak služba bude fungovat. Její zavedení mimo jiné předpokládá souhlas České národní banky, se kterou řešíme bezpečnost pro klienty,“ říká Tomáš Hládek, expert České bankovní asociace na platební styk a kyberbezpečnost.

„Cílem je umožnit klientům všech retailových bank, aby měli i tuto možnost zadávání plateb. Podnět k tomu daly banky a naší snahou je projekt dotáhnou tak, aby se realizoval. Termín spuštění ještě není stanovený, ale přál bych si, aby to bylo letos, v nejhorším případě příští rok,“ upřesňuje Hládek.

Podle informací z bankovního trhu počítá chystaný projekt s tím, že Česká národní banka by spravovala databázi telefonních čísel a účtů klientů. Automatizovaný systém by pak – na pozadí platební transakce – ověřil číslo mobilu a číslo účtu příjemce, a pokud budou údaje souhlasit, platba rovnou proběhne.

Z tuzemských bank už nabízejí podobnou službu svým klientům Česká spořitelna v samostatné aplikaci Friends 24 a mBank ve své mobilním bankovnictví. V obou případech však takto jde posílat jen menší částky (Friends 24 do deseti tisíc korun, mBank do dvou tisíc) a řešení není pro klienty tolik pohodlné: Po obdržení zprávy o platbě musí její příjemce do připojeného odkazu napsat číslo svého účtu, teprve pak plátcova banka pošle peníze na jeho účet. Chystaná inovace by to tedy měla zjednodušit.

O chystané inovaci jako první informovala své klienty Moneta, a to nepřímo a nenápadně – jako o jedné z mnoha změn v obchodních podmínkách, které začnou platit 1. dubna. Podle dosavadních podmínek je „jedinečným identifikátorem platebních příkazů“ pouze číslo účtu a kód banky. Nově za něj bude možné považovat i mobilní číslo příjemce úhrady. Dokument neupřesňuje, od kdy se tak skutečně stane – zatím jenom vytváří možnost, aby banka takovou novinku zavedla.

„Novou službu a její spuštění včas oznámíme. Na této iniciativě pracujeme ještě s dalšími bankami a také s Českou bankovní asociací, která koncem loňského roku zjišťovala zájem bank o tuto službu. Jakmile bude služba spuštěna, z pozice digitálního lídra bychom u toho chtěli být jako první,“ říká mluvčí Monety Zuzana Filipová.

„Služba bude určena typicky pro drobné platby mezi přáteli a známými. Platbu na mobilní číslo bude možné zaslat v českých korunách, jednorázově a na všechny účty pro běžný platební styk participujících bank,“ upřesňuje mluvčí.

Intenzivní zájem o zařazení této novinky do své standardní nabídky signalizuje také Česká spořitelna, která si něco podobného už úspěšně vyzkoušela. „V průběhu příštího roku bychom rádi klientům umožnili, aby při zadávání transakcí v digitálním bankovnictví George nemuseli uvádět číslo bankovního účtu, na který chtějí platbu odeslat, ale mohli zadat mobilní číslo příjemce,“ potvrzuje Ondřej Wallenfels, který se věnuje rozvoji plateb v bankovnictví George.

„Ve spolupráci s Českou bankovní asociací a Českou národní bankou nyní nastavujeme systém fungování, jakým způsobem bude ČNB evidovat databázi telefonních čísel a účtů – i s ohledem na ochranu osobních údajů,“ dodává.

Podpora České spořitelny – banky s největším počtem klientů – může významně napomoci k masovému rozšíření nové služby na trhu, podobně jako se to stalo při zavádění bezkontaktních platebních karet nebo okamžitých plateb. Aby o platby na číslo mobilu Češi měli zájem, je nutné, aby se do systému zapojilo co nejvíce bank i klientů. Bez toho se nový způsob nemůže ve větší míře prosadit.

Předmětem diskusí zatím je, zda platba na číslo mobilu bude možná jen do určité maximální částky, podobně jako je to například u stávajících aplikací České spořitelny a mBank, případně u okamžitých plateb. Ladí se i lhůta připsání peněz na účet po zadání příkazu. Tedy zda půjde o termíny podle současných pravidel pro standardní, okamžité či expresní platby, případně to bude jinak.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2021 9:50, moje jméno

"....řešení není pro klienty tolik pohodlné: Po obdržení zprávy o platbě musí její příjemce do připojeného odkazu napsat číslo svého účtu, teprve pak plátcova banka pošle peníze na jeho účet...."

Proboha! Jde to vůbec zrealizovat ještě nějak složitěji, než je popsáno?

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Equa bank skončí, kupuje ji Raiffeisenbank

6. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 49 komentářů

Equa bank skončí, kupuje ji Raiffeisenbank

Equa bank se spojí s Raiffeisenbank. Její rakouská mateřská skupina Raiffeisenbank International (RBI) kupuje 100 % akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners.

Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

3. 2. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

Změny sazebníku a obchodních podmínek, které od 1. dubna zavádí Moneta Money Bank, vypadají na první pohled rozsáhle a týkají se různých oblastí. Běžných situací, do nichž se dostávají... celý článek

Okamžité platby po dvou letech: Kdy se přidají další banky?

1. 2. 2021 | Petr Kučera | 23 komentářů

Okamžité platby po dvou letech: Kdy se přidají další banky?

Aktuální přehled: Které banky už zvládají okamžité platby, kdo je teprve chystá a co se ještě hodí o nich vědět.

Tři banky ruší SMS. Kartou v e-shopu už nezaplatíte bez aplikace

28. 1. 2021 | Petr Kučera | 99 komentářů

Tři banky ruší SMS. Kartou v e-shopu už nezaplatíte bez aplikace

Lidem, kteří nepoužívají mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, se zkomplikovaly platby kartou na internetu.

Partners Financial Services