Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 2. 2021 | 8 komentářů
Změny sazebníku a obchodních podmínek, které od 1. dubna zavádí Moneta Money Bank, vypadají na první pohled rozsáhle a týkají se různých oblastí. Běžných situací, do nichž se dostávají klienti ovládající účet přes internet, se však většinou nedotknou.
Moneta mění ceník. Někde potěší, jinde zpřísní
Nové internetové bankovnictví.
Zdroj: Moneta Money Bank

PIN zjistíte hned

Začneme tím příjemnějším. V mobilním bankovnictví (Smart bance) si zájemci budou moci nově zobrazit PIN ke své platební kartě. Ukáže se jim online – tedy hned poté, co se na něj zeptají. A samozřejmě bez poplatku.

Dosavadní verze aplikace zatím zobrazení PINu nenabízí. Kdo ho zapomene, může sice „požádat o PIN“ tlačítkem v internetovém bankovnictví, kód se mu ale ukáže až následující pracovní den. Moneta tedy dohání konkurenty, kteří zobrazení PINu v reálném čase umožňují (například Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank či Air Bank).

Výběry zdarma i pro eura a dolary

Další změny se týká debetních karet k účtu v cizí měně – tedy v eurech nebo dolarech. Moneta od dubna ruší poplatek za výběry hotovosti i ve všech zbývajících případech. Bezplatný tedy bude také výběr z bankomatů Monety (doteď 0,5 EUR nebo 0,6 USD) i z ostatních bankomatů v Česku (doteď 1,5 EUR nebo 1,6 USD). Nově tak budou zdarma opravdu všechny výběry, protože v zahraničí byly bez poplatku už dosud.

Podmínky pro eurové a dolarové účty se tím sjednotí s korunovým účtem Tom Plus, u něhož jsou všechny výběry zdarma už zhruba od poloviny loňského roku. Pozor jenom na to, že i když vaše banka – v tomto případě Moneta – žádné poplatky za výběr neúčtuje, hlavně v cizině můžete narazit na poplatky vybírané přímo provozovatelem bankomatu.

Kolik si přidá ke kurzu

Další novinka souvisí s nařízením Evropské unie. Klienti nově od banky dostanou informační zprávy o transakcích provedených kartami v cizí měně – tedy typicky při platbě na dovolené v eurech, chorvatských kunách a podobně. Díky tomu mají mít lepší přehled o použitém kurzu transakce a porovnat si ho s oficiálním kurzem Evropské centrální banky.

Klient si může zvolit, jakou formou chce informace o použitém kurzu dostávat. Na výběr má internetové či mobilní bankovnictví, SMS nebo e-mail. Může také jejich zasílání odmítnout. Nová povinnost bank se týká spotřebitelů, tedy ne podnikatelských a jiných účtů.

Platbu pošlete i na mobilní číslo

Obchodní podmínky připraví prostor také pro rozšíření možnosti, jak určit příjemce plateb. Podle dosavadních pravidel je „jedinečným identifikátorem platebních příkazů“ pouze bankovní spojení, tedy číslo účtu a kód banky. Od data, které Moneta oznámí až později, bude možné za takový identifikátor považovat i mobilní telefonní číslo příjemce úhrady.

Bezúročné období u kreditek

Moneta od dubna zpřesní pravidla pro používání kreditních karet. Konkrétněji než dosud stanoví, že do bezhotovostního čerpání spadají (pouze) platby u obchodníků a na internetu. Do hotovostního čerpání pak patří výběr z bankomatu, výběr hotovosti u obchodníků (cash back) nebo vybraných směnáren (cash advance), stejně jako „ostatní platby finančním institucím“.

Poslední skupinou se rozumí zejména dobíjení přednabitých (předplacených) karet, elektronických peněženek, virtuálních účtů a podobně. Moneta tím míří na služby typu Revolut. Zpřísnění se nedotkne například nabíjení karet pro veřejnou dopravu, protože takové platby používají jiný kód transakce než zmíněné platby finančním institucím.

Banky vycházejí z pravidla, že kreditní karty mají sloužit k bezhotovostnímu čerpání, tedy k platbám v obchodech nebo na internetu. Pro takové situace vždycky nabízejí bezúročné období. Když kreditku splatíte včas, nestojí vás to pak ani korunu navíc. Naopak pro hotovostní čerpání má řada bank přísnější pravidla: nevztahuje se na ně bezúročné období – úroky tedy nabíhají hned od prvního dne a nezbavíte se jich ani při včasném splacení. Navíc hrozí i poplatky, typicky za výběr z bankomatu. Přísnější pravidla bývají i pro převody přímo z úvěrového účtu na běžný účet. Podmínky se v jednotlivých bankách liší, podrobněji jsme je popisovali v loňském článku.

Nová definice u Monety automaticky neznamená, že by hotovostní čerpání od dubna přišlo o bezúročné období. Záležet bude na podmínkách konkrétní kreditky, tedy na sjednané smlouvě. 

Mluvčí Zuzana Filipová upřesnila, že Moneta v současnosti nabízí retailovým klientům (nepodnikajícím fyzickým osobám) tři typy kreditních karet:

  • MoneyCard Smart (až 50denní bezúročné období, spadají do něho oba typy čerpání – bezhotovostní i hotovostní),
  • MoneyCard Gold (až 50denní bezúročné období, spadá tam pouze bezhotovostní čerpání),
  • Kreditní účet (nemá bezúročné období, tedy veškeré typy čerpání se ihned při užití karty úročí, má ale nejnižší úrok).

Zdraží pobočky i hotovost

Moneta od dubna zdraží výběr hotovosti na pobočkách – nově přijde na 100 Kč místo dosavadních 80 Kč. Z bankomatů zůstávají dál bez poplatku.

Z dosavadních 59 Kč na 100 Kč stoupne poplatek za odchozí úhradu zadanou na pobočce, stejně jako zřízení nebo změnu trvalého příkazu u přepážky. Příkazy přes internetové a mobilní bankovnictví jsou zdarma.

Výrazně – z 30 na 100 Kč – zdraží změna limitu karty na obchodním místě (pobočce).

Vklad hotovosti (mincí do 100 kusů jedné nominální hodnoty nebo bankovek) nově přijde na 100 Kč místo 80 Kč, pokud ho provádí někdo jiný než klient nebo disponent. Prostřednictvím vkladomatů lze bankovky na vlastní účet připisovat bez poplatku.

Zdraží také vklady roztříděných mincí nad 100 kusů jedné nominální hodnoty denně, a to z 3 % hodnoty vkladu na 5 %. Minimální výše poplatku – 100 korun – se nemění.

Cena za zpracování neroztříděných mincí při vkladu nad 50 kusů denně stoupne od dubna z 5 % na 10 % hodnoty vkladu.

Hotovostní transakce a služby na pobočce, k nimž existuje elektronická alternativa, průběžně zdražují i ostatní banky. Komerčka má nový ceník od 4. prosince, Česká spořitelna od 25. ledna, ČSOB chystá další změnu od dubna.

Co ještě zdraží

Moneta zvýší také poplatek za odvolání odchozí úhrady po datu splatnosti – z 59 Kč na 100 Kč.

Expresní vydání kreditní karty do tří pracovních dnů a expresní vydání PIN přijde nově na 2000 Kč místo dosavadních 1000 Kč.

Banka od dubna zruší službu Emergency Cash – výplatu náhradní hotovosti v zahraničí při ztrátě karty. Poplatek byl 3000 Kč.

Zrušení účtu online

Na dosavadních výhodách běžného účtu Tom Plus se od dubna nic nemění. Dál tedy patří mezi nejlepší na trhu, pokud jde o rozsah služeb bez poplatku.

Zadarmo jsou vedení účtu, platební karta, odchozí i příchozí platby, výběry ze všech bankomatů v tuzemsku i cizině. Bez podmínek a bez omezení. K tomu má Moneta jednu z nejlépe hodnocených mobilních aplikací, nabízí okamžité platby i všechny čtyři v Česku dostupné služby mobilních plateb: Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay i Fitbit Pay.

Opravdu bezplatné konto bez podmínek a omezení nabízejí také Banka Creditas, Equa bank a Expobank, podrobnější přehled jsme přinesli loni.

Loni v prosinci spustila Moneta nové internetové bankovnictví, které postupně vylepšuje. O tom, že si věří, svědčí i další chystaná novinka: možnost zrušit účet online, tedy bez zbytečných komplikací. Většina konkurentů nutí klienty kvůli rušení účtu zajít na pobočku. Jednoduché zrušení účtu přímo přes internetové bankovnictví nabízejí standardně jenom Air Bank a mBank, jak ukázalo naše nedávné porovnání.

„V první polovině roku bychom všechny naše digitální procesy rádi nastavili tak, aby klient – v případě, že se tak rozhodne – mohl svůj účet online zrušit, což doposud neumožňujeme. Jsme korunovaný digitální lídr oblasti bankovnictví, a proto si myslíme, že pokud se klient od nás rozhodne odejít, měli bychom mu to umožnit stejně pohodlně, jako když se rozhodl k nám přijít,“ říká Jakub Komenda, šéf digitálního bankovnictví Monety.

Kocour v novém

Moneta v prosinci zprovoznila nové internetové bankovnictví. Pojďte se podívat.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+105
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2021 17:14, Jarda

Citace - Filip / 05.02.2021 11:44

Po přečetní tohoto článku jsem rád, že jsem u Equa bank. Vše zdarma, bez poplatků, bankomat si mohu vybrat který chci a je to zadarmo. Opravdu nejlepší banka na trhu.


Ta na tom asi musí být hodně špatně, když musí pořád platit za takové příspěvky v diskuzi. Realita? Nemůžu poslat okamžitou platbu z IB (jenom z aplikace), její okamžité platby jsou nespolehlivé (mám porovnání s konkurencí), časté výpadky IB... Řada služeb se zpožděním (bankomaty spustila asi po pěti letech atd.). Není to špatná banka, ale jednička opravdu ne.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2021 11:44, Filip

Po přečetní tohoto článku jsem rád, že jsem u Equa bank. Vše zdarma, bez poplatků, bankomat si mohu vybrat který chci a je to zadarmo. Opravdu nejlepší banka na trhu.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services