Equa bank skončí, kupuje ji Raiffeisenbank

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 6. 2. 2021 | 49 komentářů
Equa bank skončí, kupuje ji Raiffeisenbank

Zdroj: Equa bank

Equa bank se spojí s Raiffeisenbank. Její rakouská mateřská skupina Raiffeisenbank International (RBI) kupuje 100 % akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners.

Cenu transakce firmy nezveřejnily. Celý obchod musí ještě schválit regulační orgány, jeho dokončení se předpokládá na konci první poloviny roku 2021. Po dokončení transakce je v plánu spojení obou bank pod Raiffeisenbank.

„Koupě Equa bank je plně v souladu s naší strategií. Česká republika je jedním z klíčových trhů, kde je RBI rozhodnutá dále růst. Vedení Raiffeisenbank má silnou podporu akcionářů ve všech aktivitách souvisejících s její expanzí na českém trhu,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Equa bank má téměř 480 tisíc klientů a její bilanční suma na konci roku 2020 dělala zhruba 73 miliard korun. Raiffeisenbank počty klientů nezveřejňuje, odhad z trhu se pohybuje přes 700 tisíc klientů. Bilanční suma je 411 miliard, což z Raiffeisenbank dělá pátou největší banku v Česku podle objemu aktiv za ČSOB, Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank.

Equa bank loni hospodařila s čistým ziskem ve výši 182 milionů korun a počet klientů loni zvýšila o více jak 50 tisíc. Raiffeisenbank za rok 2020 vykázala zisk ve výši 2,14 miliardy korun.

Equa bank působí v Česku od roku 2011, kdy od tehdejší Banco Popolare přebírala 10 tisíc klientů. Do zisku se dostala poprvé v roce 2016. Jediným akcionářem je společnost Equa Group Ltd vlastněná fondy, kterým poskytuje poradenství britská společnost AnaCap Financial Partners LLP.

Klienti Equa bank zatím nemusí nic řešit, minimálně do dokončení transakce se pro ně nic nemění. Equa patří spolu s Air Bank, Fio bankou nebo mBank k bankám, které na trh vstoupily na přelomu první a druhé dekády 21. století a začaly lákat klienty na výhodné spoření a běžné účty zdarma.

V roce 2011 se stejným záměrem na trh vstoupila i Zuno Bank ze skupiny RBI. Té se ale nedařilo a v roce 2017 ji také převzala Raiffeisenbank. Účet bez poplatků dnes nabízí v Česku většina bank, mezi nimi i Raiffeisenbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2021 21:44, DRSG

Ten Rakouský Baron je opravdu nenasytný! To už je 4. banka, pokud se nemýlím :-( Ubývají banky a tím i konkurence.

+95
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2021 0:11, Karel

Citace - L. / 06.02.2021 21:27

Nene, já pamatuji doby, kdy i Fio poskytovalo rozumný úrok na účtu. Ale je fakt, že s ním šlo dolů poměrně brzy.
To bylo nejspíš ještě za do družstevní záložny před květnem 2010, proto píšu od doby bankovní licence. Jinak co se týče rozumných úroků, tak co si pamatuji tehdejší vyjádření Fio banky, tak ty její úroky byly rozumné a odpovídající trhu a ty abnormálně vyšší jen nereálná lákačka na klienty, která dříve či později skončí.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services