Námluvám s Air Bank se nebráníme, říká vedení Monety

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 1. 2021 | 6 komentářů
Jednání o vzniku třetí největší banky v Česku má zelenou. Odkup akcií je fér, na podmínky spojení s Air Bank se ještě podíváme, vzkazuje představenstvo Monety. Rozhodující slovo budou mít akcionáři – tím největším se může stát právě PPF, která má o spojení zájem.
Námluvám s Air Bank se nebráníme, říká vedení Monety

Zdroj: Milan Sommer/Shutterstock

Cena, za kterou chce PPF odkoupit maximálně 20 % až 29 % akcií Monety od stávajících akcionářů, je férová. Záleží na každém, jestli ji využije. Druhá část nabídky – nákup Air Bank a spol. – nám přijde strategicky přínosná, ale budeme jednat o výhodnějších podmínkách a rozhodnout pak musí valná hromada.

Tak lze shrnout vyjádření představenstva Moneta Money Bank k návrhům, které před týdnem dostala od skupiny PPF Petra Kellnera. Ve stručnosti si připomeňme, o co jde: PPF chce v Monetě získat největší podíl akcií a pak Monetě prodat Air Bank, Home Credit a Zonky. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu.

PPF využívá toho, že vlastnická struktura Monety je od jejího vzniku stále velice roztříštěná. Nejvíce – necelých 10 procent – ovládala ke konci roku společnost Chase Nominees Limited, dalšími největšími akcionáři byly Brown Brothers Harriman (5,3 %) a J.P. Morgan Bank Luxembourg (4,32 %). I řada takových větších akcionářů navíc zastupuje menší. Celkem má Moneta přes 15 tisíc akcionářů z 46 zemí. PPF zatím v Monetě vlastnila 0,6279 % akcí. Hospodářské noviny ve čtvrtek upozornily, že největším akcionářem Monety se nově stala americká investiční banka Goldman Sachs, když zvýšila svůj podíl na 10,5 %.

Kellner – prostřednictvím dceřiné společnosti Tanemo – nabízí za akcii Monety 80 Kč. To je výrazně víc než lednová cena na pražské burze, která se většinou pohybovala mezi 67 a 72 Kč. Na svém ročním maximu – 87,30 Kč – byly akcie Monety loni v únoru před příchodem koronaviru. Ještě o kousek výš – skoro na 89 Kč – se pohybovaly v říjnu 2016 a dubnu 2017.

Představenstvo Monety v odpovědi napsalo, že „návrh na dobrovolný odkup akcií se jeví jako souladný se zájmy Monety, jejích akcionářů, zaměstnanců, vkladatelů a dalších věřitelů". Cena 80 Kč je podle něj férová a odpovídá většinovým odhadům analytiků. Ti nicméně připomínají, že po započtení nevyplacené dividendy za poslední dva roky by cena mohla přesáhnout 90 Kč.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

„Akcionáři Monety se budou muset rozhodnout, zda přijmou dobrovolný veřejný návrh při zohlednění aktuální situace, jakož i jejich osobních poměrů, a na základě vlastního vyhodnocení budoucího vývoje hodnoty a akciového kurzu akcií,“ píše představenstvo. Dodává, že má jenom omezené možnosti, jak zjistit skutečný zájem akcionářů o prodej za zmíněnou cenu. Jednotliví členové představenstva nicméně prohlásili, že nikdo z nich v rámci tohoto návrhu nenabídne své akcie k odkupu – mají v úmyslu zůstat akcionáři Monety.

PPF chce od stávajících akcionářů koupit až 29 procent akcií (k získání více než 10% podílu potřebuje souhlas České národní banky). Tím by získala největší podíl. Ani ten by jí – bez spolupráce s některými dalšími akcionáři – nezaručil, že na valné hromadě prosadí své plány nebo že Monetu personálně ovládne.

Valná hromada přitom může rozhodnout o druhém návrhu PPF, podle něhož má Moneta koupit Air Bank, Home Credit a Zonky. Akvizice by proběhla ve směnném poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Po takové výměně by PPF nakonec ovládla zhruba tři pětiny „nové Monety“. Jenže podle analytiků i některých akcionářů navrhovaný poměr podceňuje hodnotu Monety a naopak přeceňuje dosavadní společnosti ze skupiny PPF.

Podle představenstva Monety je sice fúze v souladu s její strategií, potřebuje ale hlubší posouzení a vyváženější podmínky. Vedení čtvrté největší banky mimo jiné připomíná, že – bez započtení nabídky PPF – „vyhodnocuje nové příležitosti včetně minimálně dvou dalších akvizic či jiných forem spojení obchodních aktivit“. A naopak: „V jednom případě byla Moneta oslovena jako potenciální akviziční cíl, avšak i přes úsilí, které tomu představenstvo věnovalo, více než dvanácti měsíční jednání zatím nevyústilo ve formální nabídku,“ píše. Právě nabídka PPF teď může dotlačit konkurenci, aby i ona přišla s konkrétním návrhem.

Samotné spojení s Air Bank může být podle představenstva Monety přínosné. Takto vzniklá banka by byla trojkou na trhu s více než 2,2 miliony klientů (za Českou spořitelnou a ČSOB, před Komerční bankou). Například objem vkladů by přesahoval 10% podíl na trhu. V oblasti nezajištěných spotřebitelských úvěrů by byla dokonce dvojkou s více než 20% podílem. Zvýšily by se výnosy a snížily náklady – „díky synergii lze dosáhnout významné optimalizace nákladů“.

„Představenstvo bude usilovat o vzájemně vyvážený a oboustranně výhodný výměnný poměr a je otevřeno zahájit jednání na základě standardních tržních podmínek,“ píše vedení Monety. Zmiňuje i rizika „související s některými vnitroskupinovými vztahy v rámci skupiny PPF a souvisejícími vazbami s dopadem na schopnost Air Bank vytvářet výnosy“.

Moneta Money Bank existuje od jara 2016, navazuje na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro Kellnera. Loni Moneta posílila o hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, celkem tak má zhruba 1,4 milionu klientů. Za rok 2019 – zatím poslední uzavřený – dosáhla skupina Moneta čistého zisku ve výši čtyři miliardy korun.

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich kolem 850 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky, donedávna nabízela i jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu. V roce 2019 dosáhla čistého zisku 1,5 miliardy korun. Ztrátové zůstává hospodaření společnosti Benxy, která provozuje službu Zonky.

Podobný plán vznikl už v říjnu 2018. Transakce, která měla být největší na bankovním trhu od konce privatizací na přelomu tisíciletí, mimo jiné předpokládala, že spojená banka ponese název Air Bank – podle průzkumů byla tato značka mezi lidmi známější a oblíbenější. První námluvy skončily v únoru 2019 neúspěšně, firmy se nedohodly na ceně.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Sledujte nás na Twitteru a včas se dozvíte další důležité aktuality! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2021 14:53, kalich

Ideální varianta,aby investoři odmítli nabídku na 80,-Kč a PPF by ji měla zvýšit minimálně o nevyplacenou dividendu v roce 2020 i pololetní dividendu v roce 2021!!!

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2021 13:49, Venda

Tak to ne, s touto bankou nechci mít nic společného. Nadešel čas přejít k Equa bank, což jsem měl udělat už dávno.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services