Jak změnit banku krok za krokem. Na pobočku už nemusíte

Jan Müller | rubrika: Seriál | 15. 11. 2023
Změnit svůj hlavní bankovní účet je zatraceně jednoduché. A většinou se to dá zařídit od stolu. Nevěříte? Tak jdeme na to.
Jak změnit banku krok za krokem. Na pobočku už nemusíte
Dávno nemusíte bance říkat na shledanou osobně
Zdroj: Pleska / Midjourney

Jsou lidi, kteří vydrží celý život u jedné banky. Bývaly časy, kdy to bylo dobře pochopitelné. Změnit banku byl totiž náročný výkon. 

Dávno to ale neplatí. Založení účtu, převody peněz a změny trvalých příkazů, zrušení účtu – všecko se dá udělat snadno a většinou přes počítač. Konečně – víc než jednu banku už používá skoro polovina českých klientů bank.

Jak založit účet v bance?

Dřív jste museli pro založení účtu zajít osobně na pobočku nebo na prodejní místo banky. Bylo to pochopitelné. Zákon si žádá, aby banka každého, komu zakládá účet, identifikovala. To obnášelo ukázat pracovníkovi banky obličej v reálu a taky na občance. Dneska to jde jinak. Několika různými způsoby. 

Když si dneska chcete někde založit účet, stačí si doma dát na klín notebook nebo vzít do ruky mobil a vyplnit na webu banky příslušné údaje. Doklady vyfotíte nebo oskenujete a nahrajete také přes web do banky. Zbývá už jen ta identifikace, kde se nám v praxi nabízejí zejména tyto možnosti.

  • Identifikační platba poslaná z banky, kde už máte účet. V nové bance musíte prokázat, že máte účet jinde a jaké je jeho číslo – obvykle stačí nahrát aktuální výpis z účtu. Pak pošlete ze starého účtu na nový třeba jednu korunu jako identifikační platbu. Nová banka tak ví, že když už máte běžný účet jinde, museli jste se identifikovat tam – a to jí stačí.
  • Elektronická identifikace pomocí nějaké ověřené identity jako je třeba Bank ID. Ne všechny banky už bankovní indetitu nabízejí a ne všechny ji přijímají, ale poměrně široká možnost to je.
  • Založíte si účet na dálku, ale identifikaci si pak odbudete osobně – při přebírání dokumentace prokážete svou identitu kurýrovi.
  • Klasicky si zajdete na pobočku.

Jak zrušit účet v bance?

Starý účet zrušíte snad ještě snadněji. Zpravidla to jde v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci. Můžete to samozřejmě udělat i korespondenčně, stáhnout si příslušný formulář z webu banky a doručit ho poštou s ověřeným podpisem nebo datovou schránkou. Nebo se stavit na pobočce.

Ani jedno z toho ale nemusíte nutně využít. Mnohem spíš se vám bude hodit využít toho, co vám zaručuje standard mobility bankovního klienta. 

Bankovní mobilita vám totiž poslouží k několika věcem najednou: vaše nová banka se za vás spojí s bankou starou a zařídí převedení všech trvalých příkazů včetně SIPO i zrušení účtu. Když jí dáte plnou moc, kontaktuje i ty, od nichž vám pravidelně chodí platby – zaměstnavateli, České správě sociálního zabezpečení, nevynechá případně ani dodavatele služeb, jako jsou obchodníci s elektřinou nebo plynem a podobně. 

S vyplněním dokumentů vám může pomoct web nové banky, nebo si můžete potřebné dokumenty stáhnout dole z boxu.

Jednoduché. Trvat by to mělo maximálně 13 dní. V tom může být ale skryté jisté nebezpečí: ideální by bylo mít platby naplánované tak, aby během této doby neodcházely. A nepřicházely. Aby se nestalo, že z vašich účtů něco odejde dvakrát nebo se nějaká vracela odesílateli, že účet už neexistuje. V bankovní mobilitě lze dohodnout termín ke kterému přesně trvalé příkazy a inkasa začnou odcházet z nového účtu. Jistá obezřetnost je ale i tak na místě.

Nespěchejte

Nejen proto možná není nutné ani vhodné s rušením starého účtu pospíchat. Zvlášť pokud chcete od banky odejít kvůli podmínkám, které se vám zdají nevýhodné, může být dobré nejdřív ji o svém úmyslu informovat. Za některých okolností mají pracovníci banky možnost takové podmínky odcházejícímu klientovi nabídnout. A možná by pak pro vás bylo výhodnější u staré banky i zůstat. 

Další negativum je, že budete muset udávat nové číslo účtu, které si nebudete pamatovat. Nebo ještě spíš: nevzpomenete si úplně na všechny, kterým je potřeba dát vědět.  

Proto je lepší s rušením starého účtu počkat. Když se převod chystáte udělat, založte si nový účet, ten si vyzkoušejte a teprve pak udělejte převod všech peněz a starý účet zrušte.

Některé banky nebo poskytovatelé platebních služeb nabízejí takzvaný multibanking. Přes jedno internetové nebo mobilní bankovnictví nahlížíte na víc účtů najednou, případně z nich můžete i z jednoho místa platit. Pro udržování přehledu se to může hodit. A pokud máte účtů víc nebo patříte mezi mezibankovní cestovatele, je to dobrá alternativa, jak mít všecko pod kontrolou.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Jan Müller

Autor článku Jan Müller

Jan Müller pracuje přes 30 let ve finančních službách. Za tu dobu nasbíral zkušenosti z bank, nebankovních firem i z oblasti dozoru nad finančním trhem a ochrany spotřebitele. Téměř 10 let se podílí na projektech finanční... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services