Víc než jednu banku využívá necelá polovina Čechů

Víc než jednu banku využívá necelá polovina Čechů

Zdroj: Shutterstock

Většina obyvatel Česka (54 %) využívá jen jednu banku. Dvě nebo více bank využívá 44 % lidí, zatímco před pěti lety to bylo téměř 60 %. Ukázal to průzkum agentury Simply5 pro Air Bank na reprezentativním vzorku tisícovky respondentů ve věku 18 až 65 let.

Mají ji dlouho, vyhovuje jim a poskytuje jednoduché a chytré nástroje – to jsou podle průzkumu hlavní důvody, proč je většina lidí věrných jedné bance. Díky rozšiřující se nabídce služeb už v ní vyřeší vše potřebné, lidé proto méně často než dřív zkoušejí různé služby ve více bankách. I nové banky, které se zprvu soustředily hlavně na oblast plateb, začaly postupně nabízet komplexnější služby včetně hypoték a investic.

Podle čeho klienti označují banku jako hlavní? Nejčastěji je to ta, do které jim chodí většina příjmů (36 %) nebo ve které provádějí nejvíce transakcí (30 %). Průzkum také ukázal, že lidem nejvíce vadí poplatky (73 %) a přílišná byrokracie spolu se strnulostí bank (71 %).

Zdroj: Průzkum Simply5 pro Air Bank

„Klienti českých bank ještě před několika lety chtěli především levná a jednoduchá řešení pro placení. Díky postupnému rozšiřování služeb ale banky často dokážou samostatně vyřešit veškeré finanční potřeby klientů. Ti už tak nemusejí hledat vhodnou banku pro každou životní situaci. Vedle toho je podle průzkumu pro klienty důležitý také osobní přístup a férové podmínky, ale například i dostupnost banky nebo to, jestli konkrétní banku využívají další členové rodiny,“ říká Petr Šmíd, vedoucí Oddělení výzkumu trhu Air Bank.

Zdroj: Průzkum Simply5 pro Air Bank

„Zajímavé je, že dnes už lidé tolik nemění svou banku kvůli nespokojenosti s ní, ale spíše kvůli konkrétní potřebě nebo změně své životní situace. Důvodem je to, že se i tradiční velké banky snaží zapracovat na svém přístupu a zlepšovat své služby, protože nové banky na trhu nastolily zcela novou úroveň spokojenosti v bankovnictví,“ dodává Šmíd.


Další průzkumy?

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2022 8:33, Petřík

Co bude za 3 roky se opravdu neví. Důležité je, aby byl člověk spokojen. A to já jsem. Pokud bude inflace pokračovat, přijdou o úspory všichni. Nejvíce ti, kteří mají SS na 6 let, spoří si desítky let na důchod apod. Když mám několik milionů Kč, stále mi ještě hodně zbyde, úroky také dost vynáší... Mám vlastní bydlení, nadprůměrný důchod, zdraví drží a peníze jsou a budou také.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2022 9:23

Citace - ? / 03.05.2022 08:35

Napsat že 3 roky bude inflace 15 % je stejné věštění, jako že Putin zdechne 9. května 2022 v 17:00 moskevského času :-) A za 3 roky dotyčný o polovinu úspor opravdu nepřijde. Naopak úspory se mu budou zvyšovat. Co se mu sníží bude reálná hodnota jeho peněz. Navíc může mít hypo nebo půjčku s nižším úrokem než má na spořáku, pak na tom i vydělá.

Nevydělá, stále platí, že kupní síla ušetřených peněz bude poloviční.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services