Jak ušetřit? I do povinných výdajů můžeme říznout

Jan Müller | rubrika: Seriál | 30. 1. 2023
Doba nás nutí šetřit. Jenže z některých výdajů se na první pohled škrtat nedá. Jsou povinné. Ukážeme si ale, že to není vždycky docela pravda. A že i tam, kde to pravda je, vyplatí se mít dobrý přehled.
Jak ušetřit? I do povinných výdajů můžeme říznout

Zdroj: Shutterstock

Když to s úsporami myslíte vážně, neobejdete se bez plánování. Základ není nijak složitý. Pro začátek stačí tužka a papír – i když počítač rozhodně netřeba zatracovat, může vám dost ulehčit práci i počítání.

Když musíš, tak musíš

V první řadě si sepište výdaje a mezi nimi vyberte ty, které bychom mohli označit jako povinné.

Takové, u kterých jejich neplacení znamená, že přijde sankce, pokuta, vymáhání dluhu, exekutor. Povinnost platit vyplývá buď z toho, že jsme se k placení zavázali, nebo ji stanoví zákon.

Když pak takové výdaje budeme mít sepsané, můžeme začít přemýšlet, jestli by se na některých přece jen nedalo ušetřit.

Mezi povinné výdaje rodinného rozpočtu patří zejména:

  • Daně. Většiny z nás se týká placení daně z příjmů a mezi daně počítáme i povinné sociální a zdravotní pojištění. Jako zaměstnanci se o ně vlastně nemusíme starat, všechno zařizuje podnikový účetní – je dobré ale vědět o daňových slevách a odpočtech. Pokud vlastníte nemovitost, platíte daň i z ní.
  • Výživné. Neplacení výživného po dobu delší než čtyři měsíce je v Česku trestný čin.
  • Pokuty – od policie, dopravních podniků a podobně.
  • Splátky půjček dluhů, například z kreditní karty, leasingu nebo z nákupu na splátky
  • Platby vyplývající ze smluv, které jsme podepsali – nájemné, zálohy i doplatky na dodávky energií, vodné a stočné, odvoz domovního odpadu, účty za telefon a internet
  • Platby stravného, školného, platby za využívání předškolních zařízení,
  • Další platby, ke kterým jsme se zavázali, ale kde většinou nehrozí finanční postih, například platby členských poplatků ve sportovních klubech, sdruženích, ale i v politických stranách.

Řídíme rodinné finance

Ředitelé peněz
Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska
  • Seriál, jehož první díl právě čtete, vzniká ve spolupráci webu Peníze.cz a služby Palm App, která umožňuje zaměstnancům firem, aby si sami vyplatili zálohu na mzdu, kdy ji oni sami potřebují.
  • Postupně vás v něm provedeme tvorbou a řízením rodinného rozpočtu a plánovaním výdajů. Přidáme praktické tipy, jak a kde ušetřit. Představíme i základní finanční produkty a naučíme vás, jak je chytře používat – aby byly dobrými sluhy a ne zlými pány.
PalmApp

Jak je vidět, povinné výdaje mají určitou hierarchii. U některých hrozí za neplacení rychlé a bolestivé sankce, v nejhorším i soud a trestněprávní postih. U jiných „jenom“ to, že nás vyhodí z klubu, spolku nebo partaje.

Z toho ale taky plyne, že i na povinných výdajích se dá šetřit. Ne snad tak, že nezaplatím daně, ale třeba tím, že se nepřihlásím do druhého sportovního klubu a vystačím si s jedním. Můžu i rozvážit, jestli nutně potřebuju životní pojistku, případně jestli mě opravdu ohrožují všechna rizika, proti kterým jsem se pojistil – přijdu o příjem, když si zlomím ruku? Bohužel se ale setkáváme i s tím, že některé rodiny neplatí školní jídelnu, protože na to zkrátka nemají peníze.

Příprava je základ

Povinnost bývá nepříjemná věc, ale jedno pozitivum se na povinných výdajích najít dá. Bývají pravidelné a do značné míry předvídatelné – i když zdražování energií v nedávné době nám ukázalo, že někdy to s tou předvídatelností není úplně až tak… Každopádně se ale vyplatí myslet dopředu.

Vyplatí se sestavit si roční plán, povinné výdaje si do něj vepsat a vědět aspoň přibližně, kolik peněz na ně budeme každý měsíc potřebovat. Pak teprve můžeme rodinný rozpočet řídit a nenechat se jím jenom vláčet. Když rodina ví, že v lednu bude potřeba splatit dvě pojistky, zaplatit školní jídelnu, čtvrtletní zálohy na elektriku a že možná ještě přijde nedoplatek za plyn, ví taky, že v prosince nemůže utratit všechny volné peníze za dárky.

S povědomím o aspoň přibližné výši povinných plateb budeme líp vědět, kolik nám zbývá na další věci, a líp taky budeme hledat, jestli se i mezi těmi povinnými platbami nedá něco ušetřit. Líp si pak rozmyslíme, jestli třeba nevypovědět členství ve fitness centru a místo toho nechodit třeba běhat ven.

I půjčky se dají řídit

Do povinných výdajů spadají i splátky půjček. Je dobré si je zkusit do svého soupisu povinných výdajů zapsat nanečisto. Dřív, než si půjčku vezmete. Uvidíte ji v kontextu dalších povinných výdajů a líp si při tom uvědomíte, o kolik vám nákup na dluh danou věc prodraží a na jak dlouho váš rozpočet zatíží. Možná si pak i rozmyslíte, jestli půjčku opravdu potřebujete.

Soupis povinných výdajů vám ale u půjček může pomoct ještě s jednou věcí. Pokud se vám podařilo nasekat jich víc, můžete s nimi možná trochu zapracovat a zkusit se poinformovat, jestli by se vám nevyplatilo sloučit je do jedné. Jinými slovy: vzít si jednu půjčku na splacení všech ostatních. Když se to vyplatí. Vzhledem k dnešním úrokovým sazbám teď asi nenajdete výhodnější úrok, ale možná si budete moc líp rozložit splácení. A taky je jednodušší hlídat splátky jediné půjčky než několikera. Kalkulačku, která vám s tím pomůže, najdete níž.

V příštím dílu seriálu se podíváme na výdaje nezbytné a zbytné. Tedy na to, za co musíme platit ne proto, že nás čekají sankce, když nezaplatíme, ale proto, že bychom jednoduše nemohli žít a fungovat. A na to, co už platíme navíc. Tam už bude možné šetřit víc. 

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Jan Müller

Autor článku Jan Müller

Jan Müller pracuje přes 30 let ve finančních službách. Za tu dobu nasbíral zkušenosti z bank, nebankovních firem i z oblasti dozoru nad finančním trhem a ochrany spotřebitele. Téměř 10 let se podílí na projektech finanční... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services