Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 3. 11. 2023
Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné SEPA platby se netýkají celé oblasti SEPA, kam patří třeba i Švýcarsko nebo Velká Británie.
Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Zdroj: Shutterstock

Už čtyři roky neplatí Češi za bezhotovostní převody v eurech do zemí Evropské unie a dalších evropských států víc, než na kolik je přijde tuzemská platba v národní měně. Díky unijnímu nařízení mají Češi od konce roku 2019 takzvané SEPA platby většinou úplně zdarma, v horším případě za poplatek v řádu korun.

SEPA je zkratka anglického názvu Single Euro Payment Area – Jednotné oblasti pro platby v eurech. Unijní regulace, podle níž si banky nesmí za SEPA platby účtovat žádný příplatek k ceně tuzemských plateb, se však netýká celé oblasti SEPA. Závazná je pouze pro převody eur mezi zeměmi Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Do Evropského hospodářského prostoru patří členské státy Evropské unie a dále Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Nepatří sem ale třeba Švýcarsko a po brexitu ani Velká Británie, součástí EHP nejsou ani Andorra, Gibraltar, Monako, San Marino nebo Vatikán. Podrobný přehled najdete v tabulce na konci článku.

U SEPA plateb mimo Evropský hospodářský prostor si tak banky mohou dál účtovat vyšší poplatky, přestože jde stále o převod mezi zeměmi oblasti SEPA.

Většina retailových bank v Česku této možnosti nevyužila, a to ani po brexitu. Až na dvě výjimky: Raiffeisenbank a Oberbank. Od příštího roku by měli být při zahraničních platbách ostražitější také bývalí klienti Equa bank, která se stala součástí Raiffeisenbank.

Pro „Equa účty“ byly dosud bez poplatku všechny bezhotovostní převody v rámci SEPA prostoru (tedy i mimo Evropský hospodářský prostor, typicky do Švýcarska a Velké Británie). Od 1. ledna 2024 však pro ně začne platit nový ceník – shodný s dosavadními pravidly Raiffeisenbank: Za odchozí platbu v eurech mimo EHP (byť v rámci SEPA) si banka strhne jedno procento z převáděné částky, ale minimálně vždy 300 korun a maximálně 1500 korun. U příchozí platby to bude také jedno procento a nejméně 300 korun, jen maximální poplatek je trochu nižší: 1200 korun.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

„Nižší poplatky za platby v eurech jsou povinností jen mezi zeměmi Evropského hospodářského prostoru,“ vysvětluje Martina Kotasová z tiskového oddělení Raiffeisenbank. „Poskytnutí nižšího poplatku (bez poplatku – pozn. red.) na všechny SEPA platby bez omezení pouze na země EHP bylo rozhodnutím Equa bank. Raiffeisenbank se rozhodla pro jiný přístup, a proto u plateb v eurech do zemí mimo EHP aplikuje poplatek pro zahraniční platby,“ dodává Kotasová.

Obdobnou strategii uplatňuje Oberbank. „Bez příplatku umožňujeme SEPA platby do zemí EU a EHP. Za úhrady v eurech do ostatních zemí SEPA prostoru klienti platí jako za zahraniční platební transakce. V případě Švýcarska to tak bylo vždy, u Velké Británie od doby brexitu,“ říká mluvčí Monika Haiserová. Za odchozí platbu mimo EHP si Oberbank strhne 0,05 % z převáděné částky, minimálně však 200 Kč a maximálně 900 Kč. Také poplatek za příchozí transakci je 0,05 %, ale nejméně 250 Kč a nejvýše 950 Kč.

Ostatní banky se před čtyřmi lety rozhodly pro jednodušší pravidla.

„Zvýhodněné platby v eurech lze v České spořitelně posílat v rámci celé jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA). Jde platby mezi všemi zeměmi EHP, do kterých patří státy EU, Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Platí to i pro Spojené království, Švýcarsko, Andorru, San Marino, Vatikán a některá závislá území, například Gibraltar, Guernsey, Jersey, ostrov Man, Saint Pierre a Miquelon,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Stejný postup potvrdily i ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Moneta, Fio banka, mBank, Creditas a Trinity Bank. A změnu nechystají ani teď.

Na otázku webu Peníze.cz, zda plánují zvýšit poplatky za SEPA platby do Velké Británie, Švýcarska a dalších zemí mimo EHP, banky odpověděly, že takovou změnu nechystají. „SEPA platby by se tím zkomplikovaly, a to nechceme,“ vysvětluje Hrubý.

SEPA platby podle unijních pravidel musí v celém SEPA prostoru probíhat podle standardizovaných procesů, což bezhotovostní eurové transakce zjednodušuje a umožňuje je zpracovat rychleji než ostatní mezinárodní platby. Banky je musí zpracovávat v režimu D plus jedna, což v praxi často znamená do druhého dne. SEPA platby mohou využívat spotřebitelé i podnikatelé, a to bez omezení výše posílané částky.

Země EU, EHP a SEPA

Přehledný seznam od Komerční banky.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services