Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Na český stůl české prase! K soběstačnosti se prodotujeme

Komentář | Pavel Jégl | 18. 5. 2020 | 5 komentářů

+60

Ať to stojí, co to stojí…

Žabka a Bolt spouští rychlé doručování nákupů potravin

Aktuality | Jiří Hovorka | 24. 4. 2020

+6

Obchodní síť prodejen Žabka a aplikace Bolt Food spustily v Praze pilotní nákup potravin online. Vybrané zboží slibují doručit do 60 minut od objednání. V rámci úvodního týdne spuštění služby je doprava nákupu zdarma. Jinak si Bolt za doručení účtuje minimálně 70 korun.

Vánoční nákup za 30 let výrazně zlevnil, ukazuje porovnání

Analýza | Martin Krištoff | 17. 12. 2019 | 17 komentářů

-3

Porovnali jsme náklady domácností na vánoční nákup v letech 1989 a 2019. Výsledek vyznívá jednoznačně ve prospěch toho letošního.

Jak poznat falešnou čokoládu. Návod pro Mikuláše

Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů

+222

Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?

Narveme do popelnic! Jak se u nás plýtvá jídlem

Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů

+6

Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce

Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář

+19

Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.

30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny

Analýza | David Navrátil, Michal Skořepa | 12. 11. 2019 | 27 komentářů

+2

I po započtení růstu cen si Češi můžou dovolit o dvě třetiny víc zboží a služeb než v roce 1989. Pořád rádi spoří, naučili se ale výrazněji využívat půjčené peníze, hlavně kvůli pořízení bydlení. Ukazuje to analýza České spořitelny.

Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček

Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů

-1

Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.

Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů

+14

Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála

Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů

+35

Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.

Stejný obal, horší obsah. Vláda zakázala dvojí kvalitu potravin

Aktuality | Petr Kučera | 20. 5. 2019

+2

V Česku začne platit zákaz prodeje potravin, které sice mají stejný obal jako v jiných zemích EU, ale různé složení nebo vlastnosti (často horší než na Západě). Počítají s tím novely zákonů o potravinách a o ochraně spotřebitele, které dnes schválila vláda.

Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?

Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019

+27

Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.

Jaro otevírá spíž. Co je venku zadarmo

Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře

+11

Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?

Bylinky ze supermarketu? Bazalku vypěstujete i na parapetu

Jak na to | Jana Poncarová | 19. 2. 2019 | 1 komentář

+28

Bazalka nebo pažitka ze supermarketu dobře ilustrují konzumní dobu. Rychle vyrůst, rychle sníst. Za oknem dlouho nevydrží, často domů nesete rostlinu těsně před uvadnutím. Nic proti, pokud hned potřebujete hrst lístků do těstovin. Jde to ovšem lépe.

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

+70

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Óda na maso

Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře

+3

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář

+9

Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář

+25

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář

+16

I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.

Kdo ničí globální obchod? Technologie!

Co se děje | Pavel Jégl | 11. 6. 2018 | 8 komentářů

+24

Je rozkol ve skupině G7 počátkem demontáže globálního obchodu? Kdo ví. Jasné je ale to, že globalizaci začínají podkopávat technologie.

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů

+128

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře

+15

Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.

Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!

Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 4. 2018 | 2 komentáře

+11

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?

Naplánujte si včas zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře

+14

Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.

Takový balík nemůže ležet v šuplíku

Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů

+45

Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit

Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů

+15

Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.

Očima expertů: Máme se bát inflace?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 13. 10. 2017 | 11 komentářů

+9

Inflace v Česku je nejvýš za posledních pět let. Je důvod k obavám?

Plné ruce zeleniny? Sušte, zamrazujte, skladujte

Jak na to | Jana Poncarová | 29. 8. 2017 | 1 komentář

+23

Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.

Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže

Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře

+16

Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services