Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit

| rubrika: Jak na to | 16. 11. 2017 | 5 komentářů
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.

Největší část rozpočtu českých domácností ukrajují náklady na bydlení a energie. Hned za nimi se drží výdaje za jídlo a nealkoholické nápoje, na tyto položky jde pětina financí. Na druhou stranu, jídlem se stále plýtvá. Evropané vyhodí 96 až 115 kilogramů jídla na osobu za rok. Pokud se domácnosti rozhodnou šetřit za jídlo, stačí k tomu málo: plánovat, vařit a využívat lokální suroviny.

Nákupy je vhodné plánovat vždy na týden dopředu. „Sledujte kvalitní produkty, které se objevují v akcích. Nepoužívejte polotovary, a co nejvíc věcí si zkuste připravit sami doma. Například místo cornflakes si uvařte ovesnou kaši, místo kupovaných pomazánek si je vyrobte, nekupujte sladkosti, upečte si raději koláč,“ doporučuje Ludmila Skořepová, zakladatelka a koordinátorka portálu Zdravípronárod.cz.

Anketa

Liší se váš zimní a letní jídelníček?

Zimní zelenina a koření

V zimě se vyplatí vařit především z tradičních zimních surovin. Mezi ně patří dýně, červená řepa, mrkev, celer, petržel nebo zelí. „V zimě jsou vhodná jídla, která jsou vařená a pečená, delší dobu například husté zeleninové polévky, pečená zelenina nebo pečená jablíčka,“ říká Ludmila Skořepová.

Své místo by měly mít v jídelníčku také obilniny a luštěniny. Kaše je možné vařit z ovesných vloček, jahel, rýže nebo špaldy. Obiloviny se hodí i pro přípravu příloh, například jáhlovo-bramborových šťouchanců, dýňové kaše s jáhlami nebo brambor s pohankou. Luštěniny je možné přidávat do polévek nebo z nich připravit pomazánky a karbanátky. „Ceny luštěnin jsou v porovnání s cenou masa na jiné úrovni,“ dodává Ludmila Skořepová.

Zdravé není nutně drahé

O zdravém jídle se často říká, že je drahé, to ale nemusí být tak docela pravda. „V současné době frčí veganské recepty s obrovským množstvím surovin, jejich obstarání je náročné na čas i na peníze. To ale není potřeba. Abyste uvařili chutně a zdravě, nemusíte mít zásobu cizokrajných ingrediencí. Využívejte koření, vařte z kvalitních surovin,“ říká Ludmila Skořepová. V zimě doporučuje používat hlavně koření, které zahřívá, jako je zázvor, skořice, badyán nebo hřebíček.

Kvalitní suroviny jsou podle Ludmily Skořepové hlavně takové, které nejsou nahnilé, plesnivé a jsou správně uskladněné. „Důležitá je čerstvost jídla. Dnes mnoho rodin buď nevaří, nebo vaří do zásoby. Ani jedno nemůžu doporučit. Stará a ohřívaná jídla nemají ten správný náboj, který potřebujeme pro kvalitní výživu těla a mysli. Rozhodně se vyplatí mít prošoupanou podlahu v kuchyni, ale nechodit k lékařům,“ dodává.

Jáhly – válečná surovina

Zatímco dnes si můžeme vybírat z přeplněných regálů, během války řešili lidé úplně jiné starosti. Například časopis Eva z roku 1942 přinášel návod na to, co udělat s přídělem jáhel. „Naše babičky a prababičky nedovedly se bez jáhel v kuchyni obejít. Dělaly z nich nejen kaši sladkou nebo slanou a známý jáhelník se švestkami, ale i zvláštní škubánky, které omaštěné a sypané perníkem přicházely na stůl pod názvem ovčácké buchty,“ psala redaktorka Marie Boučková v časopise Eva.

A dodala, že jáhly ze stolů vytlačila rýže, takže postupně ubývalo polí osetých prosem, z něhož se jáhly dělají. „Až teď, ve válce, se k nim zase vracíme,“ posteskla si autorka. Čtenářkám rovnou doporučila, jak jáhly připravit: vhodné je namočit je přes noc do vody, aby ztratily svou trpkou a nahořklou příchuť. Před vařením je vhodné je ještě dvakrát spařit vroucí vodou. Použít se dají místo krup jako zavářka do polévky nebo je lze smíchat s luštěninou, například hrachem.


Koláč z jáhlové mouky

  • 500 g jáhlové mouky
  • 400 g vařených brambor
  • 250 g cukru
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • trochu mléka
  • prášek na pečení

Vařené strouhané brambory utřete s cukrem a vejcem, přidejte rozpuštěné máslo, trochu mléka a zahustěte jáhlovou moukou a přidejte prášek na pečení. Pečte ve vymazaném plechu do růžova. Můžete zdobit čerstvým ovocem a zakysanou smetanou.


Pečená zimní zelenina

  • 1 červená řepa
  • polovina dýně Hokkaidó
  • olivový olej
  • provensálské koření
  • sůl

Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky, hranolky nebo kostičky. Zeleninu rozložte na plech. V misce smíchejte olej s provensálským kořením a solí. Směsí potřete zeleninu. Pečte na 180 stupňů asi půl hodiny. Podle potřeby podlijte vodou. Takto můžete péct i další druhy zeleniny, například mrkev nebo celer.


Mrkvová polévka

  • 280 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 50 g oleje
  • 5 g zázvoru
  • 4 g soli
  • 1 litr vody

Očistěte mrkve a petržel, nakrájejte je na malé kostky. Na oleji orestujte na kousky pokrájený zázvor, přidejte zeleninu, chvíli prosmažte, dosolte a zalijte vodou. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec polévku rozmixujte.


Pomazánka ze slunečnicových semínek

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 125 ml převařené vody
  • 12 g slunečnicového oleje
  • 12 g jarní cibulky
  • 0,5 gramů černé (nebo jiné kvalitní) soli

Slunečnicová semínka propláchněte ve vodě a opražte na pánvi, až se rozvoní. Ještě teplá semínka vložte do mixéru, přidejte ostatní suroviny a umixujte dohladka.


Placky z ovesných vloček

  • 400 g vloček
  • 4 vejce
  • sůl
  • majoránka
  • 4 lžíce mléka
  • 1 menší cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • olej

Vločky na pár hodin namočte a poté sceďte. Smíchejte s rozšlehanými vejci a najemno nasekanou cibulkou, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Podle chuti můžete přidat i nastrouhaný sýr, ale není nutný. Tvořte placky a opékejte je na oleji. Podávat můžete s brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem. Dobré jsou i studené s chlebem a hořčicí.

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+12
Ano
Ne

Diskuze

16. 11. 2017 | 12:33 | deprese

3/4 článku je o veganských stránkách Zdravípronárod.cz. Takže je to jen skrytá reklama? :) více

16. 11. 2017 | 10:30 | Linda

NO, ale to není propagace. Říká se tam vybodněte se na nesmyslné veganské recepty. Neříká se tam sice, že nemáte být vegani, neříká se tam ale ani, že jimi být máte. Vy jste prostě jenom agresivní sameček. více

16. 11. 2017 | 9:49 | deprese

O zdravém jídle se často říká, že je drahé, to ale nemusí být tak docela pravda. „V současné době frčí veganské recepty s obrovským množstvím surovin, jejich obstarání je náročné na čas i na peníze. To ale není potřeba. Abyste...více

16. 11. 2017 | 9:44 | Jana Poncarová

Proč soudíte, že jde o propagaci veganství? V receptech jsou i vajíčka nebo mléko. :-) více

16. 11. 2017 | 8:18 | deprese

Nepropagujte veganství, když je to nezdravé i pro dospělé. Chtělo by to více odborných informací. Např: https://video.aktualne.cz/dvtv/deti-potrebuji-maso-veganstvi-zasadne-skodi-rustu-mentalne-d/r~e467ceeac55f11e794dbac1f6b220ee8/...více

Oblíbená témata

domácnost, potraviny, životní styl

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2017 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK