Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou
14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková
Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu.
Největší část rozpočtu českých domácností ukrajují náklady na bydlení a energie. Hned za nimi se drží výdaje za jídlo a nealkoholické nápoje, na tyto položky jde pětina financí. Na druhou stranu, jídlem se stále plýtvá. Evropané vyhodí 96 až 115 kilogramů jídla na osobu za rok. Pokud se domácnosti rozhodnou šetřit za jídlo, stačí k tomu málo: plánovat, vařit a využívat lokální suroviny.
Nákupy je vhodné plánovat vždy na týden dopředu. „Sledujte kvalitní produkty, které se objevují v akcích. Nepoužívejte polotovary, a co nejvíc věcí si zkuste připravit sami doma. Například místo cornflakes si uvařte ovesnou kaši, místo kupovaných pomazánek si je vyrobte, nekupujte sladkosti, upečte si raději koláč,“ doporučuje Ludmila Skořepová, zakladatelka a koordinátorka portálu Zdravípronárod.cz.
V zimě se vyplatí vařit především z tradičních zimních surovin. Mezi ně patří dýně, červená řepa, mrkev, celer, petržel nebo zelí. „V zimě jsou vhodná jídla, která jsou vařená a pečená, delší dobu například husté zeleninové polévky, pečená zelenina nebo pečená jablíčka,“ říká Ludmila Skořepová.
Své místo by měly mít v jídelníčku také obilniny a luštěniny. Kaše je možné vařit z ovesných vloček, jahel, rýže nebo špaldy. Obiloviny se hodí i pro přípravu příloh, například jáhlovo-bramborových šťouchanců, dýňové kaše s jáhlami nebo brambor s pohankou. Luštěniny je možné přidávat do polévek nebo z nich připravit pomazánky a karbanátky. „Ceny luštěnin jsou v porovnání s cenou masa na jiné úrovni,“ dodává Ludmila Skořepová.
O zdravém jídle se často říká, že je drahé, to ale nemusí být tak docela pravda. „V současné době frčí veganské recepty s obrovským množstvím surovin, jejich obstarání je náročné na čas i na peníze. To ale není potřeba. Abyste uvařili chutně a zdravě, nemusíte mít zásobu cizokrajných ingrediencí. Využívejte koření, vařte z kvalitních surovin,“ říká Ludmila Skořepová. V zimě doporučuje používat hlavně koření, které zahřívá, jako je zázvor, skořice, badyán nebo hřebíček.
Kvalitní suroviny jsou podle Ludmily Skořepové hlavně takové, které nejsou nahnilé, plesnivé a jsou správně uskladněné. „Důležitá je čerstvost jídla. Dnes mnoho rodin buď nevaří, nebo vaří do zásoby. Ani jedno nemůžu doporučit. Stará a ohřívaná jídla nemají ten správný náboj, který potřebujeme pro kvalitní výživu těla a mysli. Rozhodně se vyplatí mít prošoupanou podlahu v kuchyni, ale nechodit k lékařům,“ dodává.
Zatímco dnes si můžeme vybírat z přeplněných regálů, během války řešili lidé úplně jiné starosti. Například časopis Eva z roku 1942 přinášel návod na to, co udělat s přídělem jáhel. „Naše babičky a prababičky nedovedly se bez jáhel v kuchyni obejít. Dělaly z nich nejen kaši sladkou nebo slanou a známý jáhelník se švestkami, ale i zvláštní škubánky, které omaštěné a sypané perníkem přicházely na stůl pod názvem ovčácké buchty,“ psala redaktorka Marie Boučková v časopise Eva.
A dodala, že jáhly ze stolů vytlačila rýže, takže postupně ubývalo polí osetých prosem, z něhož se jáhly dělají. „Až teď, ve válce, se k nim zase vracíme,“ posteskla si autorka. Čtenářkám rovnou doporučila, jak jáhly připravit: vhodné je namočit je přes noc do vody, aby ztratily svou trpkou a nahořklou příchuť. Před vařením je vhodné je ještě dvakrát spařit vroucí vodou. Použít se dají místo krup jako zavářka do polévky nebo je lze smíchat s luštěninou, například hrachem.
Vařené strouhané brambory utřete s cukrem a vejcem, přidejte rozpuštěné máslo, trochu mléka a zahustěte jáhlovou moukou a přidejte prášek na pečení. Pečte ve vymazaném plechu do růžova. Můžete zdobit čerstvým ovocem a zakysanou smetanou.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky, hranolky nebo kostičky. Zeleninu rozložte na plech. V misce smíchejte olej s provensálským kořením a solí. Směsí potřete zeleninu. Pečte na 180 stupňů asi půl hodiny. Podle potřeby podlijte vodou. Takto můžete péct i další druhy zeleniny, například mrkev nebo celer.
Očistěte mrkve a petržel, nakrájejte je na malé kostky. Na oleji orestujte na kousky pokrájený zázvor, přidejte zeleninu, chvíli prosmažte, dosolte a zalijte vodou. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec polévku rozmixujte.
Slunečnicová semínka propláchněte ve vodě a opražte na pánvi, až se rozvoní. Ještě teplá semínka vložte do mixéru, přidejte ostatní suroviny a umixujte dohladka.
Vločky na pár hodin namočte a poté sceďte. Smíchejte s rozšlehanými vejci a najemno nasekanou cibulkou, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Podle chuti můžete přidat i nastrouhaný sýr, ale není nutný. Tvořte placky a opékejte je na oleji. Podávat můžete s brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem. Dobré jsou i studené s chlebem a hořčicí.
Srovnávat se vyplatí
Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
11. 10. 2018 19:53, Eva
Vaření v zime.....a kde seženu lokální jarní cibulku? Ve Španělsku???
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
16. 11. 2017 12:33, deprese
3/4 článku je o veganských stránkách Zdravípronárod.cz. Takže je to jen skrytá reklama? :)
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.