Interaktivní grafiky
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích
Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Petra Procházková
manažerka, Agrofert
Jiřina Nepalová
podnikatelka, Renomia
100,00 %
z 1 duelů
0,00 %
z 0 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Narveme do popelnic! Jak se u nás plýtvá jídlem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
23. 11. 2019 7:01, Malý had
Několik věcí z praxe kuchaře - Jakékoliv zbytky z kuchyní se podle nařízení EU nesmí zkrmovat zvířaty, ale buď do kafilerky a v malém do popelnic. V obchodech jde o nějaký strach,že něco nebude. V Albertu je každý den řada potravin ,zejména kuřecí maso, označené - 30%. To se již jen vyhodí . Před dvěma dny cca 20 neprodaných kuřat. Ale to nedělají lidé, ale smlouvy. Každý máme jinou chuť, jiný zvyk. Proto v restauracích či ve stravovnách kuchař každému nepadne na jazýček. Ono je to také tím, že si pro nějakou světovost majitelé vymýšlejí netradiční jídla, která strávník nezná,ale objedná a vyhodí. A kam? Ovšem jsou i boháči,kteří nakoupí ,nezpracují a vyhodí. Několikrát měsíčně dostanu od nich pro pejsky maso, třeba bio hovězí za 3 stovky. Porušuji sice nařízení moudré EU, ale kafilerka pro ten kousek nepřijede a OU sběr nezajistí. Včil mudruj,Hilda
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
23. 11. 2019 11:31, Karel Procházka
Můj pohled: Záruční lhůty - tedy doba zaručené trvanlivosti je rozdílná. Přístup obchodní sítě je paušální. Ať je tato doba dvouletá, nebo třídenní, obchod vám po celou dobu toto zboží nabízí za stále stejnou cenu. Teprve 24 hodin před jejím vypršením zlevní milostivě cenu o 30%. K čemu to vede? Nízkopříjmové skupiny obyvatelstva přednostně nakupují toto zboží, které v průběhu 24 hodin ztrácí záruku, a mnohdy i poživatelnost. Při nákupu tyto osoby vycházejí především ze zkušenosti jak dlouho ještě ona skupina produktů může být poživatelná. Při tom balancují na hraně tak, aby co možná téměř celý zakoupený objem šel spotřebovat, a pouze u jeho malé části došlo případně k jednoznačnému znehodnocení a nutnosti nákup vyhodit. Je to samozřejmě něco podobného sázení. Někdy to vyjde na 100%. Jindy si prakticky z obchodu odnášíte již zkažené zboží. Pravidlem při pečlivém a rozvážném výběru bývá zhruba tato situace: Z 10 pořízených produktů se 9 podaří spotřebovat před jejich naprostým znehodnocením, mnohdy na jeho samotné hranici.
Do toho občas zasáhne něco takového jako je částečná nefunkčnost chladničky, nebo prudká změna počasí u toho co bývá například za oknem.
Samozřejmě občas narazíme na výraznější slevu dříve, někdy i daleko dříve, nežli ona záruka skončí. Tyto produkty je dobré spotřebovat do 24 hodin, nejlépe ihned, protože obvykle již jsou zkažené. Obchod v zásilce se stejným datem výroby narazil na viditelně zkažené zboží, a tak všechno co ještě vypadá na povrchu zdravě jde ihned do regálu s výrazně sníženou cenou. Skladování těchto produktů dva nebo tři dny vede obvykle k jejich vyhození.
Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)
24. 11. 2019 18:55 | JohnBattler
Jinak mé dva tipy na to vyhazovat minimum: 1) Nakupovat často v malých objemech, lednici a spíž máme většinou poloprázdnou a tak máme dobrý přehled co všechno tam máme, kdy to projde apod. Jelikož bydlíme v Praze a v okolí 500 m máme spoustu obchodů, opravdu není třeba dělat zásoby a když něco nouzově chybí, tak mě 10 minutová procházka pro to nezabije. Nakupovat chodíme tak 2-3x týdně a nákup se mi vejde do batohu + 1 tašky. Nakupování v akci do zásoby je dle mého názoru často kontraproduktivní. 2) Vařit vždy podle dostupných surovin a ne podle toho na co mám zrovna chuť. Spíž a lednici pravidelně kontrolujeme a když objevíme něco co brzo projde, tak se k této ingredienci vymyslí recept a dokoupí se zbylé věci. Nevaříme jídla, které vyžadují malé množství nějaké potraviny, pro které pak nebude další využití. A jednou za čas když se sejde více "zbytků" se udělá nějaké univerzální jídlo např. rizoto kam se dá dát např. ze zeleniny téměř vše.
Takové ty věci běžné spotřeby jako chleba nebo mléko toho člověk tak nějak spotřebuje stále stejně, takže opravdu se mi nestane, že bychom nečeho měli moc. Tedy za sebe můžu říct, že průměr hrdě snižuji a 100 Kg ročně nevyhodím. Možná tak desetinu. Na druhou stranu jestli do této váhy nějaký expert počítá slupky od brambor a ohryzky od jablek, tak to ve výsledku možná ani není tak dramatické jak se nám snaží vnutit.
24. 11. 2019 11:14 | Pendejo Trafficante
Kdyz koupim okurku v obchode, za tri dny je plesniva i kdyz jsem ji mel v lednicce. Kdyz ji utrhnu na zahrade, za deset dni na kuchynske lince je v pohode.
Na druhou stranu kdyz sklidim 80 kilo merunek, nektere se se sveho zpracovani nedoziji a shnijou, s tim nejde nic moc udelat, pokud chce clovek nejake krome zavareni i snist cerstve. Ale jidlo necpu do popelnice, protoze v kompostu se vyuzije lepe.
Nejlepsiho znovuvyuziti zbytku dosahnout lidi, kteri maji slepice, nebo prase. Ale problematiku chovu uzitecneho zvirete v panelakovem byte zpracovali uz kdysi davno Simek s Grossmanem tusim, ze v Besidce byvalych zaku zvlastni skoly.
23. 11. 2019 12:00 | deprese
23. 11. 2019 11:31 | Karel Procházka
23. 11. 2019 10:33 | Sumec
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
23. 11. 2019 8:53 | Petr
23. 11. 2019 7:01 | Malý had