Narveme do popelnic! Jak se u nás plýtvá jídlem

Jana Poncarová | rubrika: Publicistika | 23. 11. 2019 | 7 komentářů
Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2019 7:01, Malý had

Několik věcí z praxe kuchaře - Jakékoliv zbytky z kuchyní se podle nařízení EU nesmí zkrmovat zvířaty, ale buď do kafilerky a v malém do popelnic. V obchodech jde o nějaký strach,že něco nebude. V Albertu je každý den řada potravin ,zejména kuřecí maso, označené - 30%. To se již jen vyhodí . Před dvěma dny cca 20 neprodaných kuřat. Ale to nedělají lidé, ale smlouvy. Každý máme jinou chuť, jiný zvyk. Proto v restauracích či ve stravovnách kuchař každému nepadne na jazýček. Ono je to také tím, že si pro nějakou světovost majitelé vymýšlejí netradiční jídla, která strávník nezná,ale objedná a vyhodí. A kam? Ovšem jsou i boháči,kteří nakoupí ,nezpracují a vyhodí. Několikrát měsíčně dostanu od nich pro pejsky maso, třeba bio hovězí za 3 stovky. Porušuji sice nařízení moudré EU, ale kafilerka pro ten kousek nepřijede a OU sběr nezajistí. Včil mudruj,Hilda

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2019 11:31, Karel Procházka

Můj pohled: Záruční lhůty - tedy doba zaručené trvanlivosti je rozdílná. Přístup obchodní sítě je paušální. Ať je tato doba dvouletá, nebo třídenní, obchod vám po celou dobu toto zboží nabízí za stále stejnou cenu. Teprve 24 hodin před jejím vypršením zlevní milostivě cenu o 30%. K čemu to vede? Nízkopříjmové skupiny obyvatelstva přednostně nakupují toto zboží, které v průběhu 24 hodin ztrácí záruku, a mnohdy i poživatelnost. Při nákupu tyto osoby vycházejí především ze zkušenosti jak dlouho ještě ona skupina produktů může být poživatelná. Při tom balancují na hraně tak, aby co možná téměř celý zakoupený objem šel spotřebovat, a pouze u jeho malé části došlo případně k jednoznačnému znehodnocení a nutnosti nákup vyhodit. Je to samozřejmě něco podobného sázení. Někdy to vyjde na 100%. Jindy si prakticky z obchodu odnášíte již zkažené zboží. Pravidlem při pečlivém a rozvážném výběru bývá zhruba tato situace: Z 10 pořízených produktů se 9 podaří spotřebovat před jejich naprostým znehodnocením, mnohdy na jeho samotné hranici.
Do toho občas zasáhne něco takového jako je částečná nefunkčnost chladničky, nebo prudká změna počasí u toho co bývá například za oknem.
Samozřejmě občas narazíme na výraznější slevu dříve, někdy i daleko dříve, nežli ona záruka skončí. Tyto produkty je dobré spotřebovat do 24 hodin, nejlépe ihned, protože obvykle již jsou zkažené. Obchod v zásilce se stejným datem výroby narazil na viditelně zkažené zboží, a tak všechno co ještě vypadá na povrchu zdravě jde ihned do regálu s výrazně sníženou cenou. Skladování těchto produktů dva nebo tři dny vede obvykle k jejich vyhození.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

24. 11. 2019 18:55 | JohnBattler

U nás doma se jídla vyhazuje naprosté minimum. Jednou za čas např. nějaká mandarinka nebo cibule, které chytnou plíseň třeba už za 2-3 dny poté co byly přineseny z obchodu. Tedy to ani nelze brát jako naší chybu, ale zboží bylo špatné nejspíše už v obchodě. Je pravda, že domácí vypěstované věci vydrží mnohem déle než ovoce a zelenina ze supermarketu.
Jinak mé dva tipy na to vyhazovat minimum: 1) Nakupovat často v malých objemech, lednici a spíž máme většinou poloprázdnou a tak máme dobrý přehled co všechno tam máme, kdy to projde apod. Jelikož bydlíme v Praze a v okolí 500 m máme spoustu obchodů, opravdu není třeba dělat zásoby a když něco nouzově chybí, tak mě 10 minutová procházka pro to nezabije. Nakupovat chodíme tak 2-3x týdně a nákup se mi vejde do batohu + 1 tašky. Nakupování v akci do zásoby je dle mého názoru často kontraproduktivní. 2) Vařit vždy podle dostupných surovin a ne podle toho na co mám zrovna chuť. Spíž a lednici pravidelně kontrolujeme a když objevíme něco co brzo projde, tak se k této ingredienci vymyslí recept a dokoupí se zbylé věci. Nevaříme jídla, které vyžadují malé množství nějaké potraviny, pro které pak nebude další využití. A jednou za čas když se sejde více "zbytků" se udělá nějaké univerzální jídlo např. rizoto kam se dá dát např. ze zeleniny téměř vše.
Takové ty věci běžné spotřeby jako chleba nebo mléko toho člověk tak nějak spotřebuje stále stejně, takže opravdu se mi nestane, že bychom nečeho měli moc. Tedy za sebe můžu říct, že průměr hrdě snižuji a 100 Kg ročně nevyhodím. Možná tak desetinu. Na druhou stranu jestli do této váhy nějaký expert počítá slupky od brambor a ohryzky od jablek, tak to ve výsledku možná ani není tak dramatické jak se nám snaží vnutit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2019 11:14 | Pendejo Trafficante

Vyhody a nevyhody zahrady.
Kdyz koupim okurku v obchode, za tri dny je plesniva i kdyz jsem ji mel v lednicce. Kdyz ji utrhnu na zahrade, za deset dni na kuchynske lince je v pohode.
Na druhou stranu kdyz sklidim 80 kilo merunek, nektere se se sveho zpracovani nedoziji a shnijou, s tim nejde nic moc udelat, pokud chce clovek nejake krome zavareni i snist cerstve. Ale jidlo necpu do popelnice, protoze v kompostu se vyuzije lepe.
Nejlepsiho znovuvyuziti zbytku dosahnout lidi, kteri maji slepice, nebo prase. Ale problematiku chovu uzitecneho zvirete v panelakovem byte zpracovali uz kdysi davno Simek s Grossmanem tusim, ze v Besidce byvalych zaku zvlastni skoly.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 12:00 | deprese

Finanční gramotnost je mizerná, někteří neví ani rozdíl mezi spotřebujte do a minimální trvanlivostí. Jak někdo může vyhazovat jídlo, nechápu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 11:31 | Karel Procházka

Můj pohled: Záruční lhůty - tedy doba zaručené trvanlivosti je rozdílná. Přístup obchodní sítě je paušální. Ať je tato doba dvouletá, nebo třídenní, obchod vám po celou dobu toto zboží nabízí za stále stejnou cenu. Teprve 24 hodin před jejím vypršením zlevní milostivě cenu o 30%. K čemu to vede? Nízkopříjmové skupiny obyvatelstva přednostně nakupují toto zboží, které v průběhu 24 hodin ztrácí záruku, a mnohdy i poživatelnost. Při nákupu tyto osoby vycházejí především ze zkušenosti jak dlouho ještě ona skupina produktů může být poživatelná. Při tom balancují na hraně tak, aby co možná téměř celý zakoupený objem šel spotřebovat, a pouze u jeho malé části došlo případně k jednoznačnému znehodnocení a nutnosti nákup vyhodit. Je to samozřejmě něco podobného sázení. Někdy to vyjde na 100%. Jindy si prakticky z obchodu odnášíte již zkažené zboží. Pravidlem při pečlivém a rozvážném výběru bývá zhruba tato situace: Z 10 pořízených produktů se 9 podaří spotřebovat před jejich naprostým znehodnocením, mnohdy na jeho samotné hranici. Do toho občas zasáhne něco takového jako je částečná nefunkčnost chladničky, nebo prudká změna počasí u toho co bývá například za oknem. Samozřejmě občas narazíme na výraznější slevu dříve, někdy i daleko dříve, nežli ona záruka skončí. Tyto produkty je dobré spotřebovat do 24 hodin, nejlépe ihned, protože obvykle již jsou zkažené. Obchod v zásilce se stejným datem výroby narazil na viditelně zkažené zboží, a tak všechno co ještě vypadá na povrchu zdravě jde ihned do regálu s výrazně sníženou cenou. Skladování těchto produktů dva nebo tři dny vede obvykle k jejich vyhození.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 10:33 | Sumec

Je to tak. Firmy vyrábějící kvalitní potraviny se likvidují vymyšlenými porušeními pravidel a následnými likvidačními pokutami a opatřeními. Pak si je za babku koupí ten, co je nechal zlikvidovat a chrlí kvanta nekvalitních hnusů, které jsou na hranici poživatelnosti už v den prodeje. Ovládl celý řetězec už od prvovýroby(PHM, hnojiva, osiva...) až po zahlcení prodejců, kde vytlačuje kvalitní menší producenty a na to ještě rozkrádá dotace. Kruh je uzavřený.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 8:53 | Petr

Jestli to nebude tím, že v obchodě se prodávají hnusy, které už druhý den nejsou poživatelné? Od salámů, přes pečivo, až po ovoce. Obchod klidně plesnivou část odkrojí a zbytek prodává dál, ale doma pro děcka to dělat nebudu. Dřív chleba vydržel týden a po týdnu se dal ještě jíst. Dnes po dvou dnech doma začne kvést. Krájené salámy máme spotřebovat do 24 hodin. To jako abych každý den chodil nakupovat? Balené/trvanlivé věci jsou napuštěné kdovíjakou chemií, aby se dýl tvářily jako čerstvé. A pak se někdo diví, že salám, který se nesní a začne smrdět a lepit, letí do koše? Ne vždy se to dá odhadnout, děcka chtějí salám a pak si dají radši pizzu, salám zůstane a když je nepoživatelný, co s ním? Rohlíky namelu na strouhanku (když je stihnu dát usušit než chytnou plíseň), chleba nechám pro zvířata na farmě (také pokud nezačne do dvou dnů kvést), ale co se salámem? A s ovocem?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 7:01 | Malý had

Několik věcí z praxe kuchaře - Jakékoliv zbytky z kuchyní se podle nařízení EU nesmí zkrmovat zvířaty, ale buď do kafilerky a v malém do popelnic. V obchodech jde o nějaký strach,že něco nebude. V Albertu je každý den řada potravin ,zejména kuřecí maso, označené - 30%. To se již jen vyhodí . Před dvěma dny cca 20 neprodaných kuřat. Ale to nedělají lidé, ale smlouvy. Každý máme jinou chuť, jiný zvyk. Proto v restauracích či ve stravovnách kuchař každému nepadne na jazýček. Ono je to také tím, že si pro nějakou světovost majitelé vymýšlejí netradiční jídla, která strávník nezná,ale objedná a vyhodí. A kam? Ovšem jsou i boháči,kteří nakoupí ,nezpracují a vyhodí. Několikrát měsíčně dostanu od nich pro pejsky maso, třeba bio hovězí za 3 stovky. Porušuji sice nařízení moudré EU, ale kafilerka pro ten kousek nepřijede a OU sběr nezajistí. Včil mudruj,Hilda
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Jiřina Nepalová

podnikatelka, Renomia

Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jiřina Nepalová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services