Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda

Jaro je na vrcholu a louky i lesy se proměnily v přírodní supermarkety, kam si můžete dojít pro zelené listy do salátů, pro bylinky na čaj nebo na sirupy. Místo plastových vaniček s listovým salátem z dovozu si můžete pochutnat na vitamínech, které příroda rozdává zadarmo. Platit tady nemusíte, vstupujte sem ale s pokorou a nepořádejte na přírodní bohatství nájezdy.

Divoké listy do salátů i polévek

Poslední dobou oblíbený medvědí česnek má už sezónu pomalu za sebou, teplé počasí ho vyhnalo do květu. Oslovit vás pořád ještě může divoká pažitka. „Roste podél řek a vodních toků ve stínu. Vypadá jako travička, ale voní jako pažitka, jen není tak aromatická,“ říká Michaela Makulová, šéfredaktorka magazínu Kouzlo vůní. Zatímco po divoké pažitce budete muset pátrat, pampeliškové listy najdete všude. Sbírají se mladé listy, které ještě nejsou nahořklé. Použít je můžete nasekané do salátů nebo do těstovin.

„Všude narazíte také na bršlici kozí nohu,“ uvádí bylinkářka a aromaterapeutka Kateřina Hrazdirová. Tato rostlina je považovaná za plevel, roste kolem luk i na zahradách. „Používají se jen mladé lístky, dokud se lesknou. Přidávají se do salátů, polévek nebo do karbanátků,“ dodává.

Pomanzánka s divokými bylinami

Pomazánka s divokými bylinami

Ingredience

  • hrst divokých bylin (medvědí česnek, divoká pažitka, bršlice kozí noha, pampeliškové listy…)
  • 1 lučina nebo tvaroh
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • pepř, sůl
  • máčená semínka (například slunečnicová)
  • sušená rajčata

Postup: Lučinu nebo tvaroh smíchejte s olivovým olejem a hrstí nasekaných bylin, přidejte pepř, sůl a semínka, dochutit můžete nasekanými sušenými rajčaty, která jste před tím namočili ve vodě.

Na loukách můžete ochutnat také šťovík, asi půl metrů vysoký plevel. Lístky mají kyselou příchuť a můžete je přidat třeba do salátů. Když zajdete do lesa, pravděpodobně tady narazíte na šťavel, jeho trojlístky můžou připomenout jetel. I ten je kyselý a chuťově zpestří saláty.

Jídlo ozdobte sedmikrásovými květy. Pokud narazíte na poupata sedmikrásek, můžete si je doma naložit do octa jako kapary. Sedmikráskové květy neváhejte nasekat a posypat jimi chleba místo řeřichy.

Doslova na každém rohu najdete kopřivy. „Vždy je tepelně upravujte. Nikdy nezkoušejte jíst kopřivy syrové. Spaření kopřiv vařící vodou odstraní jejich palčivost a potom se jich můžete bez obav dotýkat,“ doporučuje Kateřina Hrazdirová. Podle bylinkářky je možné čerstvé kopřivy na jaře přidávat do všech polévek, do karbanátků nebo do špenátu.

Pórková polévka s kopřivami

Pórková polévka s kopřivami

Ingredience:

  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • půl hrnku jáhel
  • sůl
  • kousek mořské řasy
  • olej
  • lahůdkové droždí
  • hrst kopřiv

Postup: Na několika lžících oleje osmahněte nakrájený pórek a jednu mrkev pokrájenou nadrobno. Osolte, zalijte vodou, přidejte asi půl hrnku propláchnutých jáhel a přiveďte k varu. Přidejte hrst spařených a nasekaných kopřiv, kousek mořské řasy a vařte 20 minut. Před koncem varu můžete přidat i další divoké bylinky (popenec, ptačinec, jitrocel, kontryhel). Dochutit můžete sušeným lahůdkovým droždím, případně polévkovým kořením. Polévku lze před podáváním rozmixovat.

Zdravé čaje zadarmo

Později na jaře rozkvétá květ bezu, který naše babičky sušily a vařily z něho čaj proti kašli a nachlazení. Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, vyjadřuje víru v jeho léčivé schopnosti babské říkání. „Sbírá se v květnu a v červnu. Květy ustřihávejte nůžkami, neoklepávejte pyl, sušte ve stínu,“ uvádí Michaela Makulová. Bezová květenství, takzvané kosmatice, se dají také smažit obalované v těstíčku.

Celé léto můžete sbírat také jitrocelové listy, z nichž si doma snadno připravíte sirup proti kašli. Do vymyté a alkoholem dezinfikované zavařovací sklenice položte vrstvu nasekaných lístků jitrocele, zasypte třtinovým cukrem, přidejte další vrstvu jitrocele a cukru. Takto pokračujte, dokud není sklenice plná. Zakončete bohatou vrstvou cukru, aby směs neplesnivěla. Nechte stát na slunci, například na okenním parapetu. Cukr se pomalu rozpustí a jitrocel v něm maceruje. Po zhruba třech týdnech sirup přeceďte. V lednici vydrží celou zimu.

Z louky na talíř a do hrnečku

Zatímco sirup si schováte na chřipkové období, čerstvé bylinkové čaje můžete pít už teď. „Na jaře nemusíte vůbec kupovat čajové směsi. Vyběhněte ven a natrhejte si hrsti bylinek. Takový čaj je skvělý a mnohem zdravější než ty kupované. Na čaj můžete natrhat například výhonky smrku, které mají jemně nakyslou, skoro citrusovou chuť,“ říká Kateřina Hrazdirová. Ze smrkových výhonků se také připravuje sirup, podobně jako ten jitrocelový. Na čaj můžete vařit maliníkové, ostružinové a jahodníkové listí, kontryhel, listy břízy a buku, květy sedmikrásek nebo květy divokých třešní, jabloní a dalších ovocných stromů.

Kontryhel, který je známý jako ženská bylinka, roste na vlhčích místech, například u řek nebo na loukách. „Sbírá se kvetoucí nať, kterou můžete sušit ve stínu. Kontryhelový čaj pomáhá srovnat menstruaci. Připravit si můžete i výluh. Do litrové sklenice přidejte několik kontryhelů, zalijte vodou ze studánky a nechte přes noc v chladu louhovat. Druhý den popíjejte,“ doporučuje Michaela Makulová.

Pesto z divokých bylin

Pesto z divokých bylin

Ingredience

  • 3 hrsti divoké byliny (například popenec, bršlice, medvědí česnek)
  • 6 až 7 lžic olivového oleje
  • lžička soli
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic parmezánu
  • lžíce citronové šťávy

Postup: Ingredience rozmixujte. Použijte například na těstoviny nebo pestem potírejte pečivo. Zbytek pesta několik dní vydrží v uzavíratelné sklenici v ledničce.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services