Co se děje | Jana Divinová | 19. 12. 2022
![]()
Za covidu vyletěly ceny rekreačních nemovitostí nahoru. Teď ale nabídka chalup a chat ke koupi roste. Některé realitní kanceláře už hlásí pokles cen, další ho očekávají po Novém roce.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář
![]()
Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
![]()
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
![]()
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
![]()
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
![]()
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
![]()
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
![]()
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
![]()
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
![]()
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
![]()
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Co se děje | Michal Kašpárek | 30. 3. 2012 | 3 komentáře
![]()
„Březen je nejpilnější měsíc na zahradě, která se má připraviti na příchod jara,“ dí Karel Čapek v Zahradníkově roku. A to neviděl březen letošní.