Loni jsem to přepískla se špenátem. Rostl bujně. Živen odpočatou půdou a vydatnou zálivkou. Protože jsem ho bezmyšlenkovitě vysela najednou hned celý záhon, bylo ho opravdu příliš. Každý, kdo nás od konce dubna do poloviny června navštívil, si odnášel sáček napěchovaný špenátem. V zápalu radosti jsem si začala psát zahradnický deníček po vzoru hospodářů, kteří si pečlivě vedli záznamy o tom, kolik kila pšenice, brambor, žita nebo řepy se urodilo, kolik prodali a kolik tržili.
Vydrželo mi to asi do půlky léta, než moji pozornost naplno upoutala zeleninová zahrada – okopávání, zalévání, sklizeň. A tak pořád dokola. Však to znáte. Deníček se nakonec někam ztratil. Matně si vzpomínám, že bych bývala za zeleninu, kterou jsem během května rozdala, utržila nějakých pět šest stovek. Podle cen v supermarketu. Ale na tom nezáleží. Pěstuju hlavně pro sebe. Pro svoji soběstačnost. A tak jsem letos začala plánovat a výsev nebo výsadbu koordinovat.
Výsevní plán: Pěstuj, co jíš a sníš
Během těch let, co pěstuju zeleninu, se pořád učím. A poznávám sama sebe. To jsem jednou chtěla být trendy, tak jsem vysela vodnici. Dočetla jsem se totiž kdesi, že je to úžasná zelenina, ze které se v první světové vyráběla provizorní mouka. Vodnice se napřed sušila, potom se umlela. Až tak daleko jsem ale ve svých pokusech nedošla. Vodnice mi nechutnala. Zkusila jsem ji vnutit rodině a přátelům, ale bez úspěchu. A tak, chudinka, nakonec skončila na kompostu. Přesně tak – plýtvala jsem vlastní vypěstovanou zeleninou. Příští rok už na vodnici ve výsevním plánu místo nebylo.
Pěstuju zeleninu, kterou mám ráda, s radostí ji sklidím a s ještě větší radostí sním. Přední místo ve výsevním plánu patří zelenině, kterou potřebuju v kuchyni často a po celý rok: mrkev, celer, petržel, česnek, cibule. Letošní pokus s uchováním téhle kořenové zeleniny přes celou zimu pěkně po staru v písku vyšel. Ještě teď, když je znovu zaseto a na záhonech už raší první ředkvičky, vytahujeme z písku svěží mrkev, petržel i celer. Kořenovou zeleninu doplňují i další dobře skladovatelné a zpracovatelné plodiny – například červená řepa, černá ředkev nebo dýně. Pravda, poslední dvě letěly na kompost a cestou se rozsypaly. Jsou náchylné na vlhkost a prostě shnily.
Další část záhonů patří zelenině pro okamžitou spotřebu, jako je třeba listový salát, ředkvičky, špenát. I když špenát jde velmi dobře zamrazit. Ještě v lednu, když mě přepadla v tomhle ročním období netypická chuť na špenátovou polévku, jsem vytáhla balíček zmrazeného špenátu a vařila. Právě podobné druhy zeleniny je dobré vysévat a sklízet postupně – třeba s rozestupem dvou týdnů. Například špenátu se dobře daří od jara do nástupu léta. Potom rychle přechází do květu a není tak dobrý. Ředkvičky jsou také jarní záležitost, ačkoli se dají pěstovat v podstatě celoročně, v pozdním létě je nikdy nemám takové, jako na jaře. A aby ředkvičkový záhon nezel prázdnotou, lze ho využít pro výsev červené řepy nebo černé ředkve, které se sejí až později.
A potom přichází na řadu zeleninové lahůdky. Milovaná rajčata, která jsem se naučila uchovávat zavařené. Dýně, ze kterých vařím hlavně polévku. Cukety, které na kompostě dozrávají jedna za druhou. Kedlubny, které jsou dobré jen tak. Na dalším kusu záhonů se rozpínají bylinky – pažitka, medvědí česnek, dobromysl, majoránka, rozmarýn, tymián, kadeřavá petrželka, bobkový list. Některé suším, jiné zamrazuju.
Plánování jídelníčku podle zahrady
Člověk plánuje, příroda mění. Možná, že letošní sklizeň špenátu nebude tak bohatá jako loni. Přátelé si oddechnou, protože nebudou odcházet se sáčkem zelených listů, a mně se posteskne po špenátové polévce, kterou si v duchu plánuju na jarní jídelníček. Třeba bude ale o to víc listového salátu nebo ředkviček. Budeme vymýšlet jídla, pátrat ve starých kuchařkách i na internetu. Aby žádný kousek zeleniny nepřišel nazmar.
Zjara to jde dobře. Vyprahlé tělo volá po vitamínech. Ze země s jásotem vytrhávám první ředkvičku, zatímco po pár dnech už je míjím bez povšimnutí. V průběhu léta je ale zahrada natolik bujná a plodná, že nevím, kam dřív. A znovu je třeba se zastavit a s rozmyslem naplánovat jídelníček s ohledem na plody zeleninové zahrady – listový salát nikdy neurazí a lze ho podávat k obědu i k večeři, cukety jíme grilované, smažené, pečené, v těstovinách i ve výborné buchtě. Inspirace je nekonečná.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
12. 4. 2016 15:01, Tarzan
Ještě povolat úředního šimla aby okukoval balkony vše zaznamenal a vybírat daně z úrody ...
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
12. 4. 2016 7:27, verka
Na rozdíl od p.JC já jsem si jista, že tady nechci číst rádoby rady pro zahrádkáře. O tom tématu se na jiných webech dozvím opravdu lepší rady. Tady toto je jen takové plácání o ničem a ztráta času pro ty, co se chtějí poučit o ekon.oblasti. Je to ale rozhodně lepší než někdy se zde objevivší politické názory nějakého autora Kašpárka.
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.