Aktuality | Jana Divinová | 15. 12. 2022 | 1 komentář
Novela energetického zákona, kterou včera schválila Poslanecká sněmovna, umožní nainstalovat si bez povolení fotovoltaické panely s výkonem do 50 kW. Zatím pro ně platí hranice 10 kW. Jednoduší bude i obecně stavba menší elektrárny na obnovitelné zdroje. Pokud bude mít výkon do 50 kW, nebude potřeba stavební povolení ani licence Energetického regulačního úřadu. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident – účinný bude den poté, co vyjde ve sbírce zákonů.
Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář
Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů
Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.
Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019
Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.
Jak na to | Jana Poncarová | 19. 2. 2019 | 1 komentář
Bazalka nebo pažitka ze supermarketu dobře ilustrují konzumní dobu. Rychle vyrůst, rychle sníst. Za oknem dlouho nevydrží, často domů nesete rostlinu těsně před uvadnutím. Nic proti, pokud hned potřebujete hrst lístků do těstovin. Jde to ovšem lépe.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář
Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Jak na to | Jana Poncarová | 29. 8. 2017 | 1 komentář
Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.
Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.
Publicistika | Jana Poncarová | 26. 4. 2017 | 12 komentářů
Samozásobitelství je trend. Městské balkony se zelenají rajčaty, saláty a bylinkami. Mrkve a petržel znovu rostou na venkovských zahrádkách. Vznikají drobné farmy, které rozvážejí zeleninu do města v bedýnkách. Pěstování zeleniny v místě spotřeby láká i velké investory nebo technologické firmy. Ty se ale chtějí obejít bez půdy.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Publicistika | Jana Poncarová | 31. 10. 2016 | 14 komentářů
Velkoměsto vyměnili za samotu u lesa. Pěstují zeleninu a na louce se jim prohání kozy. Bydlí ve staré chalupě, maringotce nebo týpí. Nehoní se za penězi a žijí udržitelně, aspoň v některých ohledech. Je dobrovolná skromnost jen módní trend? Přirozená, nebo přehnaná reakce? Lze se jí inspirovat i ve městě?
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Co se děje | Michal Kašpárek | 29. 7. 2011 | 2 komentáře
Věci veřejné si všimly pozoruhodné shody: zdraví národa je na tom stejně špatně jako jeho veřejný rozpočet. Chtěly oboje vyřešit hranolkovou daní, návrh ale v červenci padl pod vládní stůl na kupičku odhozených dobrých nápadů i fantasmagorií. Do které kategorie daň na cukry a tuky patří?