Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže

Letní prázdniny jsou špikované zážitky, které nestojí ani korunu, ale jsou nezapomenutelné. Odehrávají se v lese, na loukách, u potoků nebo rybníků. Při procházkách do přírody s sebou noste látkovou tašku. Nikdy nevíte, jaké poklady do spíže v přírodě najdete. A v šité tašce se vám houby nebo byliny nezapaří.

Janův olej

Třezalka tečkovaná

Do bylinné lékárny přidejte Janův olej. Používá se zevně na drobné rány nebo popáleniny. Květy třezalky tečkované vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte olivovým olejem, aby byly zcela ponořené. Uzavřete a postavte na dva až tři týdny na parapet. Olej se zabarví do červena. Potom ho sceďte a skladujte na tmavém místě.

Z louky do kuchyně

Utrácíte během chřipkového období v lékárnách majlant za pilulky, kapky a vitamíny? Sušte bylinky. Rostou na loukách, kolem lesů a samozřejmě na zahradách. V červenci a v srpnu můžete sbírat celé kopce bylinek.

Například mátu, která zklidňuje žaludek, takže se přidává do žaludečních čajů. Zvlášť ve stinných a mokrých místech můžete najít divokou mátu. V červenci pořád ještě kvete třezalka neboli bylina svatého Jana. Ta patří společně s kontryhelem a řebříčkem mezi takzvané ženské byliny. Čaj z třezalky – sbírají se květy – si ale mohou uvařit i muži. Zklidňuje totiž nervy a pomáhá s nespavostí. Řebříček zase reguluje nadýmání.

Levandulový cukr

Levandule lékařská

Levanduli stříhejte a sušte, než se její květy plně rozvinou. Schovaná v plátěných pytlících provoní skříň. Použijte ji i v kuchyni. Připravte si levandulový cukr na moučníky. Dvě polévkové lžíce sušených levandulových květů smíchejte se dvěma hrnky cukru. Uzavřete ve sklenici a nechte týden stát. Občas protřepejte. Po týdnu bude cukr provoněný levandulí. Sladit jím můžete také čaj.

Proti zimnímu nachlazení vám pomůže dobromysl. Bylinka pomáhá léčit rýmu, chřipku a záněty průdušek. Na kašel se hodí také tymián, který má protibakteriální účinky. Čaj z dobromysli nebo tymiánu si uvaříte snadno – do šálku nasypte asi dvě čajové lžičky bylinky a zalijte vroucí vodou. Nechte asi 10 až 15 minut louhovat. Slaďte medem.

Ze sušených bylinek si můžete připravit i vlastní kořenící směsi. Dobromysl (oregano) a tymián jsou typické pro italskou kuchyni. Přidávají se d omáček nebo na pizzu. Právě tyto dvě bylinky jsou součástí provensálského koření. Umíchat si ho můžete i doma – přidejte ještě sušenou bazalku, rozmarýn, trochu saturejky, estragonu a špetku sušené levandule.

Malé varování

Pokud berete pravidelně léky, pokud máte zdravotní potíže, konzultujte užívání bylin s lékařem. Nezapomeňte, že některé z nich můžou vyvolat alergie, případně mít vedlejší účinky. Z těch, o kterých je řeč ve článku, to platí zejména pro třezalku.

Borůvková marmeláda

Brusnice borůvka

Borůvkovou marmeládu si připravíte snadno. Borůvky propláchněte a nechte je okapat. V hrnci lehce podlijte vodou a přiveďte k varu. Povařte asi pět minut. Přidejte želírovací cukr (nebo citrusový pektin s cukrem). Vařte za občasného míchání. Otestujte marmeládu na talířku – když kapka tuhne a nestéká, plňte vymyté sklenice vypláchnuté kapkou alkoholu. Otřete hrdlo, uzavřete a postavte dnem vzhůru, dokud marmeláda nevychladne.

Z lesa do spíže

Právě teď je období borůvek, které pomáhají při léčbě cukrovky. Předepsané je měli také letci RAF, protože regenerují oční sítnici. Před nočními misemi dostávali toast s porcí borůvkového džemu. Mezi drobnými listy se krčí i lesní jahody, od půle léta budou dozrávat ostružiny. Sběr drobných bobulí pojměte jako odpočinek: dýcháte čerstvý vzduch, trénujete drobnou motoriku, posloucháte ptačí koncert.

Část borůvek můžete nasušit a společně s listy maliníku nebo ostružiníku si z nich namíchat vlastní ovocný čaj. Později můžete přidat i nasušené plátky jablek nebo hrušek. Bobule se také dobře zamrazují a zavařují na zimu. Na zahradě trhejte angrešt, černý, červený a bílý rybíz nebo jostu, která je křížencem černého rybízu a angreštu a obsahuje hodně vitamínu C.

Anketa

Sbíráte dary přírody?

Se vší úctou

Procházkou po mechu můžete strávit celý den. Se svačinou v batohu a s hrstí bobulí v ruce vám nebude nic chybět. Les sice žije svými vlastními pravidly, jež určuje příroda, ale dobré je znát i lidské zákony. Podle lesního zákona má právo vstoupit do lesa na vlastní nebezpečí každý, les nesmí být oplocen, výjimkou jsou jen lesní školky nebo místa, kde se těží dříví.

Říká se, že co není zakázáno, je povoleno. Ale slušnost je na místě. Nezapomeňte také, že oheň je zakázaný ještě 50 metrů od okraje lesa.

V lese můžete sbírat lesní plody, houby nebo klest pro vlastní potřebu. Ale sbírat lesní ovoce stylem, který les poškozuje, se nemusí vyplatit. Možná vás hned napadá takzvaný hřeben, který se používá při česání borůvek. Po profesionálních sběračích potom zůstává spoušť. Kvůli tomu je do některých lokalit, například Krkonošského národního parku, během borůvkové sezóny zakázán vstup do borůvčí, a to pod pokutou až deset tisíc korun.

Prostě dbejte, aby to nedopadlo jako zjara s medvědím česnekem, na který se pořádají nájezdy, protože je zrovna populární. Proto do spíže ano, ale s respektem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services