Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 20. 9. 2018 | 1 komentář
Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.
Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?

Podzim voní sklizní. Na polích zůstávají zapomenuté brambory. Na stromech dozrály poslední švestky. Kolem polních cest jsou popadaná jablka, kterých si nikdo nevšímá. Jestli je ve vás alespoň kousek sběrače, vyrazte si do přírody s košíkem. Letos je totiž sklizeň opravdu štědrá.

„Příroda má, na co si vzpomenete. Když se vydáte sbírat plody, vybírejte jen ty zralé a nenahnilé. Vyrábět z nich můžete marmelády, likéry nebo vína. Ovoce si můžete snadno nasušit. Cukrem šetřete, přidávejte koření. Na zimu se hodí například skořice nebo hřebíček, které zahřívají,“ říká Michaela Makulová, šéfredaktorka magazínu KouzloVůní.cz.

Paběrkujte na poli

Posbírat si můžete nejen ovoce, ale i zapomenutou zeleninu. Když před staršími členy rodiny zmíníte slovo paběrkování, určitě vám pojem vysvětlí. Znovu se skloňuje i v současném světě, který řeší potíže s plýtváním potravin. Už několik let vyráží na pole sbírat zbytky úrody například lidé z iniciativy Zachraň jídlo. „O paběrkování se dočtete už v bibli. V Evropě fungovalo ještě relativně nedávno,“ říká Adam Podhola z projektu Paběrkování.

I když dbáte o své zdraví, jistota je jistota...

Všechno, co zemědělci nesklidí, například pokroucené mrkve, příliš malé brambory nebo nevzhledné či drobné hlávky zelí, na poli zůstává. Zaorá se, v lepším případě se zbylou zeleninou přikrmí zvířata. Paběrkování je tak jeden ze způsobů, jak si na zimu přilepšit a zároveň neplýtvat. Když se na pole budete chtít vydat, nejdříve se domluvte se zemědělci, jestli jim nebude vadit, že si zbylé plodiny sesbíráte.

Loni sběrači z projektu Paběrkování vysbírali 4,2 tun zeleniny a ovoce, které by jinak zůstaly na poli. Sbírali například mrkve, kedlubny, cibuli nebo i dýně, které nabídli potravinovým bankám. K zelenině přidali také ovoce. „Oslovili jsme padesát sedm českých ovocnářů a Ovocnářskou unii a zjistili jsme, že na rozdíl od zelinářů vypěstované plodiny tolik nevyhazují. Nevzhledné ovoce se zpracovává do moštů nebo se vypaluje,“ dodává Adam Podhola.

Když se nedomluvíte přímo se sadařem, můžete zajít pro ovoce do opuštěných sadů nebo k polním cestám. Letos se urodilo hodně jablek i hrušek. Také v tomto případě ale platí, že byste se měli zeptat majitele. I zdánlivě opuštěná místa totiž někdo vlastní – nejsnazší způsob je nahlédnout do katastru nebo zavolat na obecní úřad.

Recept: Sušenky z jablečné dužiny

Když se pustíte do odšťavnění ovoce, například jablek, zbyde vám dužina, kterou je škoda vyhodit. Obsahuje totiž vlákninu, za kterou se v obchodech platí. Směs z odšťavňovače smíchejte s ovesnými vločkami, cukrem, skořicí a semínky, například sezamovými nebo slunečnicovými. Přidejte olej a vypracujte těsto. Tvořte malé placičky a pečte při teplotě 180 stupňů zhruba čtvrt hodiny. Dužinu můžete přidat i do jiných dobrot – třeba do perníku nebo domácích müsli tyčinek.

Louky ještě kvetou

Jestli jste v létě zaspali se sběrem bylin, stále můžete doplnit bylinnou lékárnu. Když prolistujete atlas léčivých rostlin zjistíte, že období jejich sběru končí až v říjnu. „Louky jsou pořád plné kvetoucí třezalky, řebříčku, jetele nebo lnice květelu. Na sběr vycházejte ve slunečných dnech. Rostliny v nich mají víc léčivých silic,“ doporučuje bylinkářka Anna Krutová. Řebříček a třezalku můžete usušit na čaj nebo si z bylin vyrobit macerát, olej či tinkturu.

Recept: Tinktura z řebříčku

Květy čerstvě natrhaného řebříčku vložte do skleněné láhve a zalijte až po okraj alespoň 60procentním alkoholem. Uzavřete a nechte asi 3 týdny louhovat při pokojové teplotě. Potom slijte a skladujte v uzavíratelné nádobě. Tinktura se používá na podporu trávení, zlepšení krevního oběhu nebo při ženských potížích.

Tinkturu si můžete připravit i z rozkvetlého jetele, v tomto případě pomáhá hlavně při kožních nemocech. Proti kašli poslouží sirup z jetele. Připravíte ho tak, že květy jetele proložíte cukrem nebo medem. Uzavřete a tři týdny necháte při pokojové teplotě. Sirup poté slejete. Používejte ho při nachlazení. Cukr poslouží jako konzervant, a tak vám sirup vydrží celou zimu. Podobně můžete připravit i sirup z jitrocelových listů, které také ještě na loukách a zahradách najdete.

Z bobulí marmeládu i olej

Na podzim dozrávají také bobule. Místy ještě narazíte na ostružiny, z nichž můžete zavařit marmeládu. Právě dozrávají šípky, které je snadné nasušit na čaj. Připravený je také hloh a rakytník. Ten většinou ve volné přírodě nenajdete, ale třeba ho objevíte na zahradě u souseda, který o jeho plody stát nebude.

Rakytníku se přezdívá citron severu, protože obsahuje hodně vitamínu C. „Užitečné jsou i ostatní části rostliny, nejen plody. Listy můžete použít na čaj, který posiluje imunitu. K nasušeným listům je možné přidat i suché zbytky plodů nebo semínek, které vám zůstanou po odšťavnění plodů,“ říká bylinkářka Iveta Klímová.

Z rakytníkových plodů můžete vyrábět olej, sirup, marmeládu nebo pečený čaj. Naložit je lze do medu nebo je jen tak usušit a rozemlít na prášek, jenž je možné přidat třeba do smoothie nebo snídaňové kaše.

Recept na rakytníkový olej

Rakytníkové plody propláchněte a odšťavněte. Šťávu použijte například na sirup nebo na marmeládu. Slupky a zrníčka rakytníku usušte, stačí na plechu vyloženém pečicím papírem. Po usušení musí zůstat oranžové. Hmotou naplňte sklenici asi do dvou třetin a zalijte rostlinným olejem, například mandlovým nebo olivovým. Uzavřete a nechte při pokojové teplotě macerovat. Jednou za čas protřepejte. Po čtyřech týdnech slijte a uchovávejte v uzavíratelné tmavé lahvi. Olej se používá zevně, léčí drobná poranění nebo popáleniny. Vhodný je také jako přídavek do koupele nebo domácích mastí a kosmetiky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services